2022-04-04, 14:16
  #109
Medlem
Ördögs avatar
Som finnjävel vet jag inte riktigt om ert, kära svennebananers, åberopande av forntida gemensamma bragder i ett sådant här sammanhang borde uppfattas som smickrande eller pinsamt.

Citat:
Ursprungligen postat av GanjaFarfar
Vi har tillsammans med Finland spöat ryssen många gånger förut, vad är det egentligen som har förändrats bortsett från att vi inte har lika många mannar i försvaret?

Även om vi - eller kanske snarare våra förfäder - tillsammans gav ryssen däng i ett antal fältslag, slutade tre av de fyra sista kraftmätningarna (1700-21, 1741-43, 1808-09) i svensk-finska nederlag och landavträdelser. Och ingen vettig person i vare sig Finland eller Sverige drömmer om att kratta manegen för en ny svärdslek med ryssen. Karl XI:s ord "Ett krig är lätt att börja men hur det slutar står i Guds hand" äger sin fulla giltighet ännu efter snart 350 år.

Det är inte heller av åstundan att "spöa ryssen" som våra länder ska med i Nato. Nato-medlemskapet har i första hand ett förebyggande syfte. Ty makthavarna i Kreml har gång på gång gett prov på sin beklagliga drift att kasta sig över andra, mindre nationer, ockupera deras land, och döda eller fördriva deras invånare. Sådana överfall, alltid försedda med eufemistiska benämningar, har kunnat genomföras med framgång då offren saknat starka allierade.

Men när de små nationerna, belägna i Rysslands "intressesfär", gått samman i en mäktig allians, skyddade av ett starkt kärnvapenparaply - då inser man i Moskva att det vore rena självmordet att kasta sig över dem. Hade inte de baltiska länderna tillhört Nato, skulle de scener vi nu ser i Ukraina redan hunnit utspelas i Estland, Lettland och Litauen.

Citat:
Ursprungligen postat av GanjaFarfar
Du har uppenbarligen missat en stor del av historien: https://sv.wikipedia.org/wiki/Vinterkriget
Det finska vinterkriget utkämpades åratal efter att Finland blev självständigt från Sverige och finnarna erhöll enormt stöd från oss svenskar, med ett officiellt stöd hade naturligtvis "stödet" blivit ännu större.
Citat:
Ursprungligen postat av emtor
Jag har inte missat någonting.
Finska vinterkriget är inte okänd för mig, men på vilket sätt tycker du det är relevant i 2022 för Sverige att finnarna spöade Ryssland på 30-talet?
Du menar att den svenska försvarsmakten verkligen har chans att klara sig i ett krig i framtiden där ryssen anfaller?

Även finska vinterkriget, trots alla finska framgångar och trots all svensk hjälp (tack för den!), slutade som bekant för Finlands del i stora landavträdelser. Ingen finne vill med i Nato för att kunna upprepa vinterkrigets hjältedater. Nato-medlemskapet ska vara garantin för att Finland aldrig mer ska bli angripet på samma vis.

Citat:
Ursprungligen postat av grobiankungen
Typiskt svenskar att tro att man kan ha kakan kvar och samtidigt äta den.

https://www.expressen.se/ledare/6-ar...get-overtygar/

Håller med. Mycket kunnig vederläggning av Nato-motståndarnas argument.

Det är faktiskt intressant och glädjande att se hur personer, som hittills varit kända som Nato-motståndare eller i varje fall Nato-skeptiker, nu öppet förespråkar medlemskap i alliansen. Ilkka-Christian Björklund, född 1947, är en av de verkliga vänsterveteranerna i Finland - mycket uppmärksammad redan som tonårig radikal på 1960-talet, först sosse, sedan folkdemokrat och därpå sosse igen, långvarig riksdagsman, generalsekreterare vid Nordiska rådet, stadsdirektör i Helsingfors med mera.

https://www.uppslagsverket.fi/sv/sok...IlkkaChristian

I en insändare i Hufvudstadsbladet häromdagen påminde Björklund om de krafter som kan skönjas bakom Rysslands angrepp mot Ukraina - kulturminister Vladimir Medinskij och "geopolitikern" Aleksandr Dugin.

https://www.hbl.fi/artikel/paasikivi...emskap-i-nato/
Rysslands kulturminister Vladimir Medinskij fick här en viss uppmärksamhet när han för tio år sedan inför de finsk-ugriska folkens världskongress i Ungern, med bland annat president Sauli Niinistö på plats, förklarade hur även Finland hör hemma i russkij mir, den ryska världen.

Nu har det väckt förvåning att propagandisten och politologen Medinskij leder de ryska förhandlarna med Ukraina. Men som Kremlanställd historierådgivare åt Vladimir Putin är det inte osannolikt att just han var spökskrivaren bakom presidentens långa artikel från i fjol där Ukrainas rätt till egen stat och nationell tillvaro förnekas.
/---/
Dugin bjuder på en hybridmodell med inslag från såväl storfurstendömet som vår ställning efter 1944 men även planerna på Otto Wille Kuusinens finsk-karelska folkrepublik. I all korthet: Fjärrkarelen förenas med södra Finland som skyddas av eurasiska trupper men dock åtnjuter en "finlandiserad" (ordvalet är Dugins) autonomi inom Ryska federationen. Norra Finland ansluts direkt till Murmanskområdet.
/---/
Värt att notera är detta med norra Finland. När Stalin en gång krävde landavträdelser som motiverades med Leningrads säkerhet, skulle stormakten – om en motsvarande olycklig situation åter skulle uppstå – nu kanske främst åberopa sina legitima intressen i försvaret av Kolahalvön.
Björklund använder sig av gamle president Paasikivis visdomsord då han själv pläderar för Nato-anslutning.
Men det som borde ge oss en tankeställare i dag är huruvida J.K. Paasikivis långlivade slutsats från fyrtiotalet fortfarande gäller – att den östra grannens militära intressen gentemot oss i grunden bara är defensiva.

Sovjetunionen blev gammalt och trött. Den putinska regimen däremot med ideologer som Medinskij och Dugin har helt andra ambitioner. Även här tycks de flesta äntligen ha insett detta. Att erkänna fakta, som det heter i Paasikivis anda, är grunden till all visdom. Det är just den visdomen som i dag talar för ett snart, förebyggande medlemskap i Nato.
__________________
Senast redigerad av Ördög 2022-04-04 kl. 14:46.
Citera
2022-04-04, 14:20
  #110
Medlem
Dudinkalvs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av emtor
Planera för nästa steg? -Med vad då?
Stridsvagnar där bara en utav tio är körbara och stridsvagnsfabrikerna är stängda?
Brist på kullager och tekniska komponenter?
Alkoholiserade 19-åringar med världens lägsta motivation, utan mat och utrustning?
Ingen förmåga att samordna militära förband?
Kommunikationsystem som inte funkar?
etc.
etc.
Låt dom bara försöka.

Lever vi ens i samma verklighet? Även om allt det du säger är sant så lyckas de ju ändå skjuta gott om civila i bakhuvudet och jämna hela städer med marken i ett land som är 4 gånger så stort invånarmässigt som lilla Sverige. Vakna.
Citera
2022-04-04, 14:25
  #111
Medlem
DaEzzs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Enoch.Thulin

Ett starkt nordiskt samarbete hade varit mitt förstaval.

Önska sig kan man ju, men den som på fullt allvar tror att Norge, Danmark och Island skulle lämna NATO till förmån för något annat lider av vanföreställningar.

Går vi och Finland med i NATO så är ett Nordiskt gemensamt försvar precis vad vi får. Vi kommer att kunna samordna och integrera vår försvarsmakt med Norge, Finland och Danmark på ett sätt som gör oss mycket starkare än om vi även fortsättningsvis står utanför.
__________________
Senast redigerad av DaEzz 2022-04-04 kl. 14:28.
Citera
2022-04-04, 15:01
  #112
Medlem
Returpappers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Enoch.Thulin
Personligen kommer jag inte att rösta på ett parti som vill att vi går med i NATO. Om det innebär att jag måste rösta på V eller MP, så får det bli så. Räddningen är kanske att Partiet Nyans är motståndare till ett NATO-medlemskap.
Partiet Nyans är mot NATO. Vi vill istället arbeta för att bilda en europeisk militärallians.

Enoch hade nog inte besluta som du och absolut inte gått till de vänsterextrema. Hoppas du kommer att trivas där.
Citera
2022-04-04, 15:15
  #113
Medlem
Returpappers avatar
Har starka vibbar av att Finland beslutar att söka medelmskap i Nato före Påsk och att de kontaktar de tongivande länderna USA, Tysklan, Frankrike och GB om garantier om militärt stöd under antagningsprocessen.
Avslöjanden om vidrigheter mot civlia i Ukraina påskyndar beslutet, Ryssland har vidgat klyftan till mänskligheten.

Sossen Magda blir givetvis informerade någon dag innan men hon kommer att spela djupt upprörd att vi inte fått vara med och besluta som nordens största land.
Både Danmark och Norge gav fan i storebror den gången de gick med i organisationen. I och för sig sågs nog inte Sverige som fullt pålitligt på den tiden när vi släppte igenom tyskarnas transporter under kriget. Britterna vara tacksamma för våra kullager och lite mer vänligt sinnade mot oss allt sedan dess.

Vad som händer här hemma blir intressant Kristersson skäller som en bandhund, Jimmie säger ett ja till Nato liksom L, C och Kd.

När det gäller socialdemokraterna måste jag tillstå att jag är osäker på hur de kommer att göra. Det finns en stark rödingfalang som håller emot och jag välkomnar deras inbördeskrig. Men riksdagens majoritet kör över dem om den vill.
Citera
2022-04-04, 15:26
  #114
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Dudinkalv
Lever vi ens i samma verklighet? Även om allt det du säger är sant så lyckas de ju ändå skjuta gott om civila i bakhuvudet och jämna hela städer med marken i ett land som är 4 gånger så stort invånarmässigt som lilla Sverige. Vakna.

Anfaller Ryssland Sverige nu så klarar dom nog att leva rövare här, men det kommer att sätta igång en lavin av helvete för dom då andra kommer blanda sig in i striden, och det klarar inte den försupna ryska armen att klara av.
Verkligheten är att Rysslands militär är i ett skick som vi inte hade aning om för nu.
Tvivlar starkt på att dom har kortsiktiga planer om något anfall på någon utav sina andra grannar på ett bra tag.
Det enda dom har är ett hopp för framtiden att saker skal sättas i ordning, men jag tvivlar på att någonting kommer att ändras.
Citera
2022-04-04, 15:26
  #115
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Returpapper
Har starka vibbar av att Finland beslutar att söka medelmskap i Nato före Påsk och att de kontaktar de tongivande länderna USA, Tysklan, Frankrike och GB om garantier om militärt stöd under antagningsprocessen.
Avslöjanden om vidrigheter mot civlia i Ukraina påskyndar beslutet, Ryssland har vidgat klyftan till mänskligheten.

Sossen Magda blir givetvis informerade någon dag innan men hon kommer att spela djupt upprörd att vi inte fått vara med och besluta som nordens största land.
Både Danmark och Norge gav fan i storebror den gången de gick med i organisationen. I och för sig sågs nog inte Sverige som fullt pålitligt på den tiden när vi släppte igenom tyskarnas transporter under kriget. Britterna vara tacksamma för våra kullager och lite mer vänligt sinnade mot oss allt sedan dess.

Vad som händer här hemma blir intressant Kristersson skäller som en bandhund, Jimmie säger ett ja till Nato liksom L, C och Kd.

När det gäller socialdemokraterna måste jag tillstå att jag är osäker på hur de kommer att göra. Det finns en stark rödingfalang som håller emot och jag välkomnar deras inbördeskrig. Men riksdagens majoritet kör över dem om den vill.

Jag tror också att Finland bestämmer sig de närmsta veckorna. Sanna Marin uttalade i lördags att Finland bör bestämma sig om en natoansökan "redan i vår".
Detta har säkert Sossarna förstått så det pågår säkerligen en NATO-batalj bakom lykta dörrar eftersom det kanske bara är dagar kvar tills Finland tar sitt beslut. Andersson tror jag är för ett medlemskap men vete katten vad de andra tycker. Oavsett så finns det som sagt en majoritet i riksdagen.
Citera
2022-04-04, 15:35
  #116
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Ördög
Farhågorna om "USAs nästa vansinneskrig" hör till Natomotstådarnas standardsladder, och de låter dummare för varje gång. Nato-allierades trupper används inte för sådana företag du verkar tänka på.

Då känner du alltså inte till något om krig i Irak, Libyen, Afghanistan, Syrien, Yemen, etc, etc.
Verkar inte heller känna till alla hemliga CIA-fängelser som USA strött ut, bland annat i europa och som avslöjats. I ett sådant i Polen torterades bland annat Al Quaida-människor för att få fram "bevis" som USA kunde använda. Ett sådant framtorterat bevis användes förresten för att rättfärdiga invasionen av Irak. Och det visade sig ju senare vara falskt.
Eller känner du till alla USA-baser? Guantanamo som i praktiken är en invasion av Cuba eftersom Cuba inte vill ha dem där. Finns otaliga andra.
Kände du till att USA ordnat till så att 500 000 barn dött i Irak innan kriget inleddes?
Tycker du att det varit värt priset i stupade på båda sidor och alla de flyktingar som blivit resultatet av deras utrikespolitik? Libyen är i ett tillstånd av KAOS. Buku Haram har kunnat bildas. Tusentals riskerar livet med att åka över medelhavet. Syrien är söndersmulat efter att USA stött rebeller för att försöka störta Assad. Afghanistan är tillbaks på ruta 1, förutom att miljoner människor flytt därifrån och åter tusentals dött. Yemen har största humanitära katastrofen i världen just nu. För vad?
Här i Sverige har vi ju väldigt påtagligt kännt av detta genom alla flyktingar som kommit hit som direkt resultat av USAs utrikespolitik.
Citera
2022-04-04, 15:54
  #117
Medlem
Klart vi ska gå med i den starkaste militär alliansen som någonsin existerat!
__________________
Senast redigerad av Svearike96 2022-04-04 kl. 15:57.
Citera
2022-04-04, 16:14
  #118
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av DrNoob
Då känner du alltså inte till något om krig i Irak, Libyen, Afghanistan, Syrien, Yemen, etc, etc.
Verkar inte heller känna till alla hemliga CIA-fängelser som USA strött ut, bland annat i europa och som avslöjats. I ett sådant i Polen torterades bland annat Al Quaida-människor för att få fram "bevis" som USA kunde använda. Ett sådant framtorterat bevis användes förresten för att rättfärdiga invasionen av Irak. Och det visade sig ju senare vara falskt.
Eller känner du till alla USA-baser? Guantanamo som i praktiken är en invasion av Cuba eftersom Cuba inte vill ha dem där. Finns otaliga andra.
Kände du till att USA ordnat till så att 500 000 barn dött i Irak innan kriget inleddes?
Tycker du att det varit värt priset i stupade på båda sidor och alla de flyktingar som blivit resultatet av deras utrikespolitik? Libyen är i ett tillstånd av KAOS. Buku Haram har kunnat bildas. Tusentals riskerar livet med att åka över medelhavet. Syrien är söndersmulat efter att USA stött rebeller för att försöka störta Assad. Afghanistan är tillbaks på ruta 1, förutom att miljoner människor flytt därifrån och åter tusentals dött. Yemen har största humanitära katastrofen i världen just nu. För vad?
Här i Sverige har vi ju väldigt påtagligt kännt av detta genom alla flyktingar som kommit hit som direkt resultat av USAs utrikespolitik.

Det är väl NATO som diskuteras, inte USA.
Citera
2022-04-04, 16:22
  #119
Avstängd
Haubits77Bs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Ördög
Som finnjävel vet jag inte riktigt om ert, kära svennebananers, åberopande av forntida gemensamma bragder i ett sådant här sammanhang borde uppfattas som smickrande eller pinsamt.Även om vi - eller kanske snarare våra förfäder - tillsammans gav ryssen däng i ett antal fältslag, slutade tre av de fyra sista kraftmätningarna (1700-21, 1741-43, 1808-09) i svensk-finska nederlag och landavträdelser. Och ingen vettig person i vare sig Finland eller Sverige drömmer om att kratta manegen för en ny svärdslek med ryssen. Karl XI:s ord "Ett krig är lätt att börja men hur det slutar står i Guds hand" äger sin fulla giltighet ännu efter snart 350 år.

Det är inte heller av åstundan att "spöa ryssen" som våra länder ska med i Nato. Nato-medlemskapet har i första hand ett förebyggande syfte. Ty makthavarna i Kreml har gång på gång gett prov på sin beklagliga drift att kasta sig över andra, mindre nationer, ockupera deras land, och döda eller fördriva deras invånare. Sådana överfall, alltid försedda med eufemistiska benämningar, har kunnat genomföras med framgång då offren saknat starka allierade.

Men när de små nationerna, belägna i Rysslands "intressesfär", gått samman i en mäktig allians, skyddade av ett starkt kärnvapenparaply - då inser man i Moskva att det vore rena självmordet att kasta sig över dem. Hade inte de baltiska länderna tillhört Nato, skulle de scener vi nu ser i Ukraina redan hunnit utspelas i Estland, Lettland och Litauen.
Även finska vinterkriget, trots alla finska framgångar och trots all svensk hjälp (tack för den!), slutade som bekant för Finlands del i stora landavträdelser. Ingen finne vill med i Nato för att kunna upprepa vinterkrigets hjältedater. Nato-medlemskapet ska vara garantin för att Finland aldrig mer ska bli angripet på samma vis.Håller med. Mycket kunnig vederläggning av Nato-motståndarnas argument.

Det är faktiskt intressant och glädjande att se hur personer, som hittills varit kända som Nato-motståndare eller i varje fall Nato-skeptiker, nu öppet förespråkar medlemskap i alliansen. Ilkka-Christian Björklund, född 1947, är en av de verkliga vänsterveteranerna i Finland - mycket uppmärksammad redan som tonårig radikal på 1960-talet, först sosse, sedan folkdemokrat och därpå sosse igen, långvarig riksdagsman, generalsekreterare vid Nordiska rådet, stadsdirektör i Helsingfors med mera.

https://www.uppslagsverket.fi/sv/sok...IlkkaChristian

I en insändare i Hufvudstadsbladet häromdagen påminde Björklund om de krafter som kan skönjas bakom Rysslands angrepp mot Ukraina - kulturminister Vladimir Medinskij och "geopolitikern" Aleksandr Dugin.

https://www.hbl.fi/artikel/paasikivi...emskap-i-nato/
Rysslands kulturminister Vladimir Medinskij fick här en viss uppmärksamhet när han för tio år sedan inför de finsk-ugriska folkens världskongress i Ungern, med bland annat president Sauli Niinistö på plats, förklarade hur även Finland hör hemma i russkij mir, den ryska världen.

Nu har det väckt förvåning att propagandisten och politologen Medinskij leder de ryska förhandlarna med Ukraina. Men som Kremlanställd historierådgivare åt Vladimir Putin är det inte osannolikt att just han var spökskrivaren bakom presidentens långa artikel från i fjol där Ukrainas rätt till egen stat och nationell tillvaro förnekas.
/---/
Dugin bjuder på en hybridmodell med inslag från såväl storfurstendömet som vår ställning efter 1944 men även planerna på Otto Wille Kuusinens finsk-karelska folkrepublik. I all korthet: Fjärrkarelen förenas med södra Finland som skyddas av eurasiska trupper men dock åtnjuter en "finlandiserad" (ordvalet är Dugins) autonomi inom Ryska federationen. Norra Finland ansluts direkt till Murmanskområdet.
/---/
Värt att notera är detta med norra Finland. När Stalin en gång krävde landavträdelser som motiverades med Leningrads säkerhet, skulle stormakten – om en motsvarande olycklig situation åter skulle uppstå – nu kanske främst åberopa sina legitima intressen i försvaret av Kolahalvön.
Björklund använder sig av gamle president Paasikivis visdomsord då han själv pläderar för Nato-anslutning.
Men det som borde ge oss en tankeställare i dag är huruvida J.K. Paasikivis långlivade slutsats från fyrtiotalet fortfarande gäller – att den östra grannens militära intressen gentemot oss i grunden bara är defensiva.

Sovjetunionen blev gammalt och trött. Den putinska regimen däremot med ideologer som Medinskij och Dugin har helt andra ambitioner. Även här tycks de flesta äntligen ha insett detta. Att erkänna fakta, som det heter i Paasikivis anda, är grunden till all visdom. Det är just den visdomen som i dag talar för ett snart, förebyggande medlemskap i Nato.

Du missade Gustav III:s krig med Svensksund mm, och det slutade väl åtminstone oavgjort om jag minns rätt.
Citera
2022-04-04, 16:42
  #120
Medlem
GreatVoids avatar
Tre saker har hänt som jag inte väntade mig:
1. Ryssland har uttalat att Sverige ligger i Rysslands buffertzon och förbjuder oss att gå med i Nato.
2. Ryssland har invaderat ett annat icke-Nato land (Ukraina) som funderade på Nato-medlemsskap och också ingår i Rysslands egenpåhittade buffertzon.
3. Sverige har öppet skickat vapen och ställt sig på Ukrainas sida.

Givet ovan, speciellt 3:an, så finns inte så mycket val. Sverige tvingas gå med i Nato. Att skicka vapen till Ukraina utan att ha Natos beskydd var vågat.

Argumenten för Finland är identiska förutom den detaljen att de dessutom har en lång landgräns mot Ryssland.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback