2022-02-19, 14:17
  #1
Medlem
Running_mans avatar
Då 19-åriga Riina försvann i Maj 2017 under mystiska omständigheter.

Hon var bosatt i Helsinki, hade nyligen tagit studenten och sökte efter jobb. Tyvärr umgicks hon med en kriminell 32-årig man vid den tidpunkten -som också kan vara gärningsmannen. Dom hade umgåtts under 2 månader vid försvinnandet och hade träffats via gemensamma vänner.

"Pojkvännen"
Den 32-åriga mannen(hans namn har ej figurerat i media) hade då i Maj 2017 stulit en båt på trailer, han hade sett båten stå på ett fält i närheten av byn Myrskylä och bestämde sig för att stjäla den. När han väl lyckades fästa båttrailern på sin bils dragkrok uppkom nästa problem: var ska man parkera stöldgodset? Han gömde båt och trailer ute i en skog i närheten av byn Gammelby ungefär 25 minuters bilfärd från platsen där han stal den ifrån.

Försvinnandet
Det är här Riinas försvinnande "börjar" kan man säga. För pojkvännen skulle nämligen hämta båten en dag och ville att Riina Mäkinen skulle hänga med.

Tyvärr hade han glömt exakt vart båten stod så dom fick irra runt på skogsvägar i hans Opel Vectra Combi, det enda han mindes var att den stod i närheten av en avlägsen radiomast. Enligt pojkvännens vittnesmål så ska dom sedan ha kört fast med bilen på en lerig skogsväg.

Bilens framhjul spann fritt i leran, greppet var lika med noll. Istället för att prova någon annan metod så fortsatte han att gasa -ända tills bilen fattade eld. Dom hoppar ur bilen när dom upptäcker lågorna och tar skydd bakom en stor sten i närheten. Det är då en förbipasserande man(som är ute och rastar hunden) ser lågorna från bilen.

Andra källor jag läst menar på att den förbipasserande mannen hade hört "skottlossning" i skogen och undrat vad som föregick där ute. Den 32-åriga pojkvännen har vid senare tillfälle sagt att han hade ammunition i bilen vilket måste ha exploderat i branden. Mannen med hunden hittar den brinnande bilen samt paret som står och trycker bakom en stor sten.

Enligt mannen med hunden ser Riina skräckslagen ut, som om hon hade sett ett spöke nyss. Pojkvännen ser inte lika skärrad ut och frågar mannen med hunden ifall dom kan få skjuts i dennes bil. Vilken frisk person hade gett främlingar skjuts i sin bil strax efter att man hittat dom mitt ute i skogen intill en brinnande bil!?

Mannen nekar dem hjälp och fortsätter sin promenad, strax ringer han polisen och berättar vad han har bevittnat ute i skogen. Polisen dyker upp vid det brinnande bilvraket som vid den här tidpunkten bara är ett rykande "stålskelett" men hittar varken Riina eller hennes pojkvän på platsen.

Bensinmacken
Pojkvännen arresteras senare vid en stor ABC-bensinmack i närheten av skogen när han försökte stjäla godis. I samband med att man arresterade honom upptäcks en pistol på en hylla i bensinmackens butik. Pojkvännen erkänner i förhör att det är hans pistol och att han försökt gömma den bakom hundmaten så fort han förstod att polisen var på väg. Pistolen var av modellen
FN Baby Browning.


Vart tog Riina vägen?
Enligt pojkvännen så vandrade hon iväg på egen hand efter mötet med mannen med hunden. Det hade ju förklarat varför pojkvännen dök upp på macken utan henne. När polisen gick igenom övervakningskamerornas filmmaterial så verkar hans story stämma, hon syns inte till på materialet -han staplar in där själv.

Så hon försvann någonstans i skogen innan pojkvännen blev sötsugen. Frågan är om hon gått vilse efter att hon tröttnat på den galna pojkvännen eller om han dödat henne med pistolen och sedan lämnat/gömt kroppen någonstans.

Trots omfattande sökningar så har inga spår av henne hittats. En sökning strax efter försvinnandet omfattade bl.a. 61 personer och 18 sökhundar. Även polisen har gjort omfattande sökningar. Hennes mobil och handväska hittades i den utbrända bilen. Bilen var alldeles för eldhärjad för att polisens tekniker skulle kunna klargöra vad som orsakade branden.

Pojkvännen kunde ej dömas för nått brott i samband med hennes försvinnande men dömdes för en rad andra brott någon månad efter hennes försvinnande. Bl.a. för stöld och vapenbrott(pistolen saknade licens).

Han erkänner i princip allting som t.ex. båtstölden men nekar att han skulle ha någonting med Riinas försvinnande.

Platsen där bilen hittades utbränd(ungefärligt läge):
Google Maps-länk

ABC-macken där pojkvännen greps av polisen:
Google Maps-länk

1. Har det framkommit nått nytt om fallet 2021 eller 2022?

2. Har man hittat nått mer i form av Riinas tillhörigheter?
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback