Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2021-12-22, 13:46
  #2965
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Du vet nog vid det här laget vad spot-priset på Nordpool är, och hur mycket du ska lägga till för att få konsumentpriset.
Det är alltså moms som kommer till och slutpriset för konsument blir 3:25 kronor / kWh
Citera
2021-12-22, 14:39
  #2966
Medlem
Madagascars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Det är alltså moms som kommer till och slutpriset för konsument blir 3:25 kronor / kWh
Och elhandlarens påslag
Och energiskatt
Och nätavgift
Citera
2021-12-22, 14:46
  #2967
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Och elhandlarens påslag
Och energiskatt
Och nätavgift
Kan du (eller någon annan) bedöma slutpriset på den rörliga delen med Nordpool 2.60 kr/kWh?
(Gärna specifierat)

Dvs utan den fasta nätavgiften på elräkningen?
(Jag vet alltså inte svaret.)
__________________
Senast redigerad av wwr 2021-12-22 kl. 14:49.
Citera
2021-12-22, 14:47
  #2968
Medlem
fermions avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Och elhandlarens påslag
Och energiskatt
Och nätavgift
Glöm inte moms på skatten...
Citera
2021-12-22, 15:17
  #2969
Medlem
Madagascars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av fermion
Glöm inte moms på skatten...
Ja, den är kul. De skämtar med oss Aprillo. Galet.
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Kan du (eller någon annan) bedöma slutpriset på den rörliga delen med Nordpool 2.60 kr/kWh?
(Gärna specifierat)

Dvs utan den fasta nätavgiften på elräkningen?
(Jag vet alltså inte svaret.)
Som jag har förstått det så är det ytterst få som betalar dygnspriser. De flesta betalar rörligt pris per månad. (Vissa betalar per timme.)

Om vi tar månadsexemplet

Genomsnittet Nordpool spot december ligger hittills på hiskeliga 1.95 kr i SE3. Säg det slutar på 2 kr för december, vad blir då genomsnittspriset per kWh för konsument som bor i SE3 i december?

Spot: 2.0
Elhandlarens påslag: 0.2 (?)
Nätavgift: 0.4
Energiskatt: 0.356

Summa: 2.956
Summa inkl moms: 3.7 kr/kWh

Så 2 kronor i genomsnitt på spotmarknaden blir ca 3.7 kronor för konsumenten.

Sedan tillkommer fasta avgifter på nätbolag och elhandlare, totalt 100-200 kr inkl moms per månad tror jag...

Så en konsument som bränner 1000 kWh i december kan se fram emot en decemberräkning på knappt 4000 kr.
Och en konsument som bränner 2000 kWh i december kan se fram emot en decemberräkning på ca 7500 kr.
__________________
Senast redigerad av Madagascar 2021-12-22 kl. 16:04.
Citera
2021-12-22, 16:15
  #2970
Medlem
wwrs avatar
Det verkar som om EU snart kan komma att förklara kärnkraft hållbar, vad jag förstår. Men det är nog långt från att sänka våra elräkningar.

Greta, Luisa och gänget har just haft ett utbrott i frågan
Citat:
Code Red for Humanity – or Green Light for more climate destruction?

While activists battle to ensure taxonomy paves the way for real climate action, EU political leaders want to rebrand fossil gas and nuclear power as “sustainable”, when they are neither sustainable nor green, argue Greta Thunberg and a group of youth climate activists.
This opinion was written by Martina Comparelli, Luisa Neubauer, Linus Steinmetz, Jada Kennedy, Rikke Nielsen, Bianca Castro, Greta Thunberg, Lili Aschenbrenner, Dominika Lasota, and Bjarne Kirchman.

https://www.euractiv.com/section/cli...e-destruction/
__________________
Senast redigerad av wwr 2021-12-22 kl. 16:28.
Citera
2021-12-22, 20:01
  #2971
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Miljöpartiet vill ha "kredd" för nedstängningen av kärnkraft:

Citat:
När det gäller kärnkraften har den gjorts olönsam genom höjda avgifter och säkerhetskrav enligt en uppgörelse mellan S och MP hösten 2014.
Vilka avgifter avses då?
Man tog ju bort effektskatten. Det är motsatsen till att införa avgifter.
Citera
2021-12-23, 09:25
  #2972
Medlem
wwrs avatar
Jag anser det alldeles uppenbart att politikerna har skapat denna energikris. Ingen vill göra något åt den. Det räcker att se att DN skriver att eftersom vårt välstånd har ökat så måste energipriserna öka, så förstår man att politikerna inte vill försöka lösa den. (Det är helt fel resonerat. Energikrisen har kommit nu. EU-kommissionen släpper inte på den ryska gasen, t.ex) DN låter en professor i energi säga att eftersom Sverige tidigare haft låga elpriser internationellt så måste dessa nu öka. Det är inte alls nödvändigt. Ett kallt land har behov av billig energi och vårt samhälle var tidigare välplanerat. Därför har vi planerat elförsörjningen väl. Det finns ingen orsak att detta skall försämras.

Det gäller att ha så goda kontakter som möjligt med grannländer och internationellt. Men EU och globaliseringen innebär att kontrollen flyttas till EU och Bryssel. När man försöker styra 27 länder från Belgien så använder man självklart länderna som spelpjäser och spelar dem mot varandra. EU försöker hålla länderna svaga eftersom starka länder hotar Bryssels makt. Skall man kunna styra en hel världsdel, måste man hela tiden sträva efter att utjämna skillnader i ekonomi, kultur etc. Sverige hade ett välplanerat samhälle med låga elpriser. Nu måste det slås sönder.

Det kommer bara undanflykter och förhalning från politiker och media.

* Man påstår att vi har glömt bort hur man bygger kärnkraftverk. Det är naturligtvis fel. Och vore det riktigt så borde man vara ändå snabbare med att vända utvecklingen så att konstruktion kommer igång.

Man ger publicitet till betydelselösa åtgärder eller betydelselösa aktörer för att försöka få det att se ut om att något görs

* Man talar om att EU skall klassificera kärnkraften som hållbar. Men vem som sagt det och när det skall ske är inte klart. Det är inte heller klart vilka effekter det skulle få när t.ex den svenska regeringen inte vill bygga kärnkraft.

* Man låter Greta och hennes kompisar säga att de är oroliga för att kärnkraften skall klassas som hållbar.

* V säger att de vill minska elexport till kontinenten.

* Man skyller på det obetydliga partiet MP som nu dessutom är utanför regeringen. Man visar bilder på en brydd Bolund som undrar varför folk inte vill ha höga elräkningar. Det väsentliga är vad de stora partierna säger. Om t.ex S och M bestämde sig för att satsa på kärnkraft och sänka svenskarnas elräkningar så skulle naturligtvis detta genomföras.

* Den svenska regeringen kommer med trams om att den kan acceptera kärnavfall som är radioaktivt i 1000 år. Men det har ingen betydelse eftersom avfall från kärnkraftverk är radioaktivt i 100.000 år.

EU-kommissionen, regeringen, S, M och andra större aktörer hukar helt enkelt och uttrycker inget intresse för att lösa problemet. (EU-kommissionen uttalar sig inte själv utan låter en tjänsteman skylla på Tyskland.)

En mängd administrativa och andra åtgärder inom EU ökar elpriserna, t.ex: Utsläppsrätter ökar priset inte bara på "smutsig" el. Pay-as-clear-auktioner gör att vi får betala det högsta pris leverantörerna erbjuder. EU släpper inte på den ryska gasen. EU drog igång Europa med Coronapengarna när gaslagren var tomma. EU-regler gör att svenska konsumenter konkurrerar med sydtysk industri om samma el. Kraftbolagen gör storvinster men behöver inte dela med sig till folk som drabbas på samma sätt som oljebolagen står utanför när vanligt folk antas vidta åtgärder mot den påstådda klimatkrisen. Bolagen styr i Bryssel genom lobbying och mutor (t.ex styrelseposter). Svenska skatteregler ger dessutom privatkkonsumenter betydligt dyrare el än industrin. Jag har sett siffran 400% (2 kronor jämfört med 50 öre).

Problemet beror som sagt helt enkelt på att demokratin upphört att fungera. Våra politiker styrs inte längre av folket utan från EU. Folk vill ha lägre elräkningar men EU vill försvaga länder genom att svälta dem på energi. Som ofta drabbar attacken extra svårt de tidigare starka nordiska länderna under en kall tid i vårt klimat. Tdigare i år attackerade Greta och EU den nordiska skogsindustrin. I år utbetalades Coronafonderna. Sverige fick 33 miljarder och t.ex. Italien 1700 miljarder och Spanien 1400. (Italien slog ut Sverige som OS-arrangör 2026 och kan knappast kallas u-land.)
__________________
Senast redigerad av wwr 2021-12-23 kl. 10:05.
Citera
2021-12-23, 10:05
  #2973
Medlem
Gymnocarpiums avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Problemet beror som sagt helt enkelt på att demokratin upphört att fungera. Våra politiker styrs inte längre av folket utan från EU. Folk vill ha lägre elräkningar men EU vill försvaga länder genom att svälta dem på energi.

Klockren men tragisk analys! Tyvärr måste det nog till en rejäl kris, typ världskrig, för att de värdegrundsstyrda klimataktivisterna som infiltrerat alla betydande beslutsorgan, ska inse att de hade fel.
Citera
2021-12-23, 10:13
  #2974
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av liksom-fb
Är de då så att Olkiluoto 3 drar 250 MW?
Låter inget vidare om det är så.

Kl 3 i natt föll nämligen produktionen från kärnkraft med ca 250 MW och har varit så idag fram till kl 16 när dessa 250 MW återkom. Stängde man Olkiluoto 3 kl 16 kanske?
Har inte koll på saken.. råkade bara titta på nyheterna samma morgon jag gjorde inlägget.. om jag kommer ihåg rätt så kommer Olkiluoto 3 producera 14% av elen i Finland.. jag värmer upp huset med björkved ur eget skog så länge jag lever..
Citera
2021-12-23, 10:28
  #2975
Medlem
Reimers avatar
Hmm, ser ut att bli ännu dyrare vad det lider, Belgien ska stänga 7 reaktorer fram till 2025.

Citat:
Stänger sju kärnreaktorer fram till 2025

Belgien ska stänga sju kärnreaktorer till 2025. Belgien kommer dock inte att stänga dörren till ny kärnkraftsteknik, enligt en uppgörelse mellan koalitionspartierna som styr landet.

https://live.aftonbladet.se/supernyt...2025.vNxDYYSSK

Då kommer Belgien också att behöva elenergi från någonstans.
Citera
2021-12-23, 10:38
  #2976
Medlem
fermions avatar
Citat:
Ursprungligen postat av liksom-fb
Är de då så att Olkiluoto 3 drar 250 MW?
Låter inget vidare om det är så.

Kl 3 i natt föll nämligen produktionen från kärnkraft med ca 250 MW och har varit så idag fram till kl 16 när dessa 250 MW återkom. Stängde man Olkiluoto 3 kl 16 kanske?
Är du verkligen på riktigt lite eljest? Vad är det för konstigt med att man kör inledande effektprov när man just beviljats tillstånd för första kriticitet.
Teknologi för dig är plug-and-play och snurror. Allt annat går bort liksom.
Cirka 80% av världens energianvändning kommer från fossileldning. 2/3 i 6 länder varav några av dem klädsamt beströtts med propellrar.
I Sverige har vi de sista decennierna knappt haft någon fossileldning inom elproduktionen, och ej heller i uppvärmning av hus. Det unika icke-problemet ska vi av politiska och konstgjort "ekonomiska" skäl lösa med propellrar och solel påhejade av en entusiastisk grönkader med tillhörande förvirrade nysossar och centerpartister.

För övrigt så är antagligen boten värre än soten när det gäller den "fasansfulla klimatkrisen", men snurrar hjulen så blir många rika. De promille av jordens befolkning som bor i Norden är kvalstret på örngottet som får följa med i gröntvätten.
Kina ger en hjälpande hand till Afrika genom att köpa upp deras produktiva mark och lägga ner kolkraft där så de får lite mer ekonomiskt lebensraum hemmavid.
__________________
Senast redigerad av fermion 2021-12-23 kl. 10:46.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback