2021-12-21, 23:33
  #2953
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av fermion
Kina, USA, Indien, Ryssland, Japan och Tyskland är de 5 länder som släpper ut mest CO2. De står tillsammans för drygt 2/3 av utsläppen.
Det lär vara ett svar på någon fråga. Men inte den fråga du fick.
Har du inget svar på den?
Citera
2021-12-21, 23:45
  #2954
Avstängd
liksom-fbs avatar
https://omni.se/gaspriserna-fortsatt...llaps/a/rEGeBw
De europeiska gaspriserna steg till nya rekordnivåer under tisdagen. DNB Markets analytiker Helge André Martinsen konstaterar att det som just nu sker är exceptionellt.

– Vi ligger nästan fem gånger över tidigare ”all time high”.

Förklaringen till den pågående krisen, som bidrar till att pressa upp elpriserna i hela Europa, är en hög efterfrågan på gas globalt samt att Ryssland väljer att exportera till Turkiet och Kina snarare än Europa. Det menar Martinsen.

Nåja, det finns en världsmarknad. Bara köpa mer av andra än Ryssland. Men möjligen är alla fartyg upplåsta. Så det kan ju vara lättare sagt än gjort.

Men kan Turkiet betala mer. Låter som en dålig affär.
Citera
2021-12-21, 23:49
  #2955
Avstängd
liksom-fbs avatar
https://omni.se/reaktorer-ur-drift-e...kning/a/PoeEkb
Priset på el och gas fortsatte att rusa i Europa under tisdagen och ingen ljusning finns i sikte, skriver Bloomberg. I Frankrike är fyra kärnkraftsreaktorer just nu inaktiva och landet tvingades slå på sex oljekraftverk under tisdagsmorgonen. Samtidigt tvingar de höga elpriserna Nyrstar att pausa sin zink-produktion i ett franskt smältverk under en vecka.

I början av januari kommer 30 procent av kärnkraftskapaciteten i landet att vara offline samtidigt

Låter som en excellent ide att ta 30% av kärnkraftverken ur drift mitt i vintern, samtidigt som gas och kol-priserna löper amok.

Och en del gnäller över Mp i Sverige.


EDIT
Och nu netto-importerar Frankrike 11.04 GW. Det är ju extremt.
Hade dom kunnat se till att ligga på 0 istället hade elpriserna varit klart lägre.
__________________
Senast redigerad av liksom-fb 2021-12-22 kl. 00:19.
Citera
2021-12-22, 11:57
  #2956
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Miljöpartiet vill ha "kredd" för nedstängningen av kärnkraft:

Citat:
Miljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna

Miljöpartiet har tvingat Socialdemokraterna att motarbeta både kärnkraft och svensk gruvnäring. Det säger riksdagsledamoten Rebecka Le Moine, som emellertid konstaterar att partiet inte får ”kredd” för att de ser ”till att saker inte görs”. När det gäller kärnkraften har den gjorts olönsam genom höjda avgifter och säkerhetskrav enligt en uppgörelse mellan S och MP hösten 2014.

Under den rödgröna regeringen har både gruvnäringen och kärnkraften i Sverige medvetet motarbetats. Det säger den föräldralediga riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) till Svenska Dagbladet

– I regeringen har vi kunnat stoppa sossarnas framfart vad gäller till exempel gruvindustrin och kärnkraft. Men att se till att saker inte görs är inget man får kredd för, säger Le Moine.

https://www.svd.se/sorjer-forlorade-...t-fel-riktning
Citera
2021-12-22, 12:15
  #2957
Medlem
Reimers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Miljöpartiet vill ha "kredd" för nedstängningen av kärnkraft:https://www.svd.se/sorjer-forlorade-...t-fel-riktning

Klart dom vill dessa miljögalningar men förhoppningsvis vaknar även det sovande folket när elräkningar och matpriser skjuter i höjden och vet ju numera vilka de har att tacka för den presenten, kan inte ens påminna mig om något annat parti som varit lika skadligt för Sverige som nation.

Kompletta galningar och ifall de hade något djävla mod skulle de ärligt tala om att det är stenålderslivsstil som gäller om deras miljöpolitik får genomslag fullt ut.
Citera
2021-12-22, 12:23
  #2958
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Här är några som vet vad de pratar om till skillnad mot politikerna (NIMBY-minister Farmanbar och genominkompetenta fru Strandhäll inräknad) och ett fåtal professorer som är köpta av vindlobbyn för att föra fram rena lögner i en hopplöst fördummad debatt:

Citat:
”Sverige måste få en myndighet med totalansvar för elsystemet”

Ingen myndighet har helheltsansvaret för det svenska elsystemet. Regeringen behöver ge ett sådant uppdrag – att axla det långsiktiga ansvaret för Sveriges elförsörjning inklusive leveranssäkerheten, skriver Harry Frank, Paul Hangård, Jan Samuelsson och Hans Stackegård.

---

Beslut om utformningen av den framtida elförsörjningen är komplext och det är rimligt att beslutsfattarna stöder sig på expertkunskaper.

Vi menar därför att regeringen snarast bör uppdra åt lämplig myndighet till exempel Svenska Kraftnät (SVK) att axla det långsiktiga och övergripande ansvaret för Sveriges elförsörjning inklusive leveranssäkerheten.

SVK måste ges möjlighet att arbeta fokuserat och förutsättningslöst.

Förhoppningen är att detta blir startskottet till att Sverige återgår till den ordning som gällde på den tid då Sverige var världsledande på fossilfri elproduktion med hög leveranssäkerhet. Då lyssnade politikerna på landets samlade expertis innan beslut togs om utformningen av elförsörjningen.

---

Den stora förändringen av elsystemet som nu pågår borde, som skedde vid omläggningen vid början av 70-talet, leda till omfattande konsekvensanalyser och redovisning av hur man kan säkerställa trygg elförsörjning även i framtiden med fortsatt leveranssäkerhet av el efter behov av både effekt och energi vid alla platser och tidpunkter.

Det intryck man får är tyvärr att konsekvensanalyser, i den mån de görs, åtminstone inte redovisas offentligt utan man får intrycket att man istället siktar mot volymmål för vindkraft och solkraft utan att i tillräcklig utsträckning väga in övergripande systemaspekter.

Här nedan pekar vi på ett axplock av aspekter som vi tycker behandlas ofullständigt i den offentliga debatten och som behöver analyseras och rapporteras mera fullständigt.

• Kostnaden för vindkraft inklusive systemaspekter som brist på roterande massa och att kunna producera reaktiv effekt och därmed upprätthålla nätets spänning.

• Kostnaden för att uppfylla EU -lag från 2016 beträffande anslutningsförfarande för ny kraftproduktion med krav på att nytillkommen elproduktion ska bidra till systemdriften med stödtjänster och avhjälpande åtgärder som frekvensreglering, dödnätstart och ö-drift samt med krav på att minst 70 procent av landets nätkapacitet skall kunna användas för elhandel mellan länder.

• Kostnaden för förstärkning av stamnätets kapacitet och dess samband med tillgänglighet av ökad planerbar kraft i södra Sverige.

• Kostnaden i samband med att Seriekompenseringen av stamnätet måste kopplas bort för att kunna koppla in vindkraftsparker längs vägen eftersom seriekompensering anses ge ökad komplexitet vid maskade nät. Seriekompenseringen är mycket effektiv, om inte de befintliga 400 kV linjerna varit seriekompenserade hade man istället behövt 16 parallella linjer för samma överföringskapacitet. Bortkoppling av seriekompenseringen ger även som bieffekter ökad känslighet för solstormar som i värsta fall kan slå sönder stora delar av nätet och anslutna apparater som transformatorer..

• Kostnaden för kärnkraften och dess tidsbehov. Referens till en jämförelse mot kostnad och tidsåtgång för den kärnkraft som idag byggs i Sydkorea och Kina på 5 år.

• Kostnaden för vattenkraftens ökade behov av reglerbarheten. Med vattenkraften som reglerkraft till vindkraften får man som konsekvens ökat slitage i alla mekaniska delar i ett vattenkraftverk.

• Livslängden för produktionsenheterna. Ett vindkraftverk kan behöva bytas ut 3–4 gånger under ett kärnkraftverks livslängd.

• Kostnaden för ökat kraftigt elkraftbehov i norr då planerna på användning av elbaserad vätgas för stålframställning blir verklighet och el till batterifabrik samt serveranläggningar.


Varje omställning i elsystemet måste driva mot leveranssäkerhet, kostnadseffektivitet på systemnivå och minskad klimatbelastning.

Harry Frank, före detta forskningsdirektör ABB Corporate Research, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien

Paul Hangård, pensionerad elkraftingenjör Asea/ABB

Jan Samuelsson, pensionerad elkraftingenjör Asea/ABB

Hans Stackegård, pensionerad elkraftingenjör Asea/ABB

https://www.nyteknik.se/opinion/sver...stemet-7026499

Energipolitiken styrs idag av blinda som leder blinda som utan att ha gjort en ordentlig konsekvensanalys och kostnadsberäkning på vad en omställning till ett allt större förlitande på väderberoende energislag får för inverkan på landets förmåga att garantera energitillgången även under dagar då det är kallt och inte blåser, inte har en susning om vad den förda politiken får för konsekvenser.
Finns det egentligen några garantier för att en satsning som enbart i fråga om HVDC-ledningarna till de anslutningspunkter som helt ska bekostas av elkunderna (runt 500 miljarder om planerna helt uppfylls) blir lönsam eller ens kan garantera att elbrist inte kommer att uppstå när det inte blåser?

Nej det är ytterst tveksam då vädret som bekant är helt oberäkneligt. Så varför plöja ned pengar i ett projekt som utöver inkopplingen kräver en utbyggnad av gasturbiner som back-up samt ett förstärkande av stamnätet så det klarar tider av olönsam och därför meningslös överproduktion utan att göra den konsekvensanalys som inläggets författare efterlyser?

Ygeman gav i uppdrag till SVK att bygga anslutningspunkter för att genom dolda subventioner få till stånd en liknande byggboom som skedde när internationella riskkapitalbolag beslöt sig för att investera i landbaserade vindsnurror först efter att ha fått del av det "ymnighetshorn" i form av elcertifikat (subventioner) vars värde på senare tid, precis som utbyggnadstakten för vindsnurror närmat sig 0 (lite som lönsamheten för nämnda snurror).

Ygeman är känd för att skapa oreda och kaos då allt han tar i blir skit.
Satsningen på havsbaserad vindkraft kan bli ett gigantsikt misslyckande i 1000-1500 miljardersklassen, något som får Nuon-affären att framstå som en västanfläkt.
__________________
Senast redigerad av LaurentiusLucidor 2021-12-22 kl. 12:35.
Citera
2021-12-22, 12:25
  #2959
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Reimer
Klart dom vill dessa miljögalningar men förhoppningsvis vaknar även det sovande folket när elräkningar och matpriser skjuter i höjden och vet ju numera vilka de har att tacka för den presenten, kan inte ens påminna mig om något annat parti som varit lika skadligt för Sverige som nation.

Kompletta galningar och ifall de hade något djävla mod skulle de ärligt tala om att det är stenålderslivsstil som gäller om deras miljöpolitik får genomslag fullt ut.

Jag tror faktiskt att Bolund och le Moine ser utspelet som ett sätt (sellingpoint) att locka till sig de värsta exemplen på extremister som dessvärre ingår i valmanskåren även om de borde omyndigförklaras.
Citera
2021-12-22, 12:45
  #2960
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Miljöpartiet vill ha "kredd" för nedstängningen av kärnkraft:https://www.svd.se/sorjer-forlorade-...t-fel-riktning
Jag skulle tro att artikeln handlar om att försöka ta tryck från de övriga partierna.

Inget parti säger klart att kärnkraften måste byggas ut (i alla fall inte S eller M).

Så nu skall vi hata MP för att försöka glömma att regeringen S nu inte gör ett sk-t för att förbättra situationen.

MP är bara en betydelselös slagpåse och har förmodligen alltid varit.
Citera
2021-12-22, 12:52
  #2961
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Miljöpartiet vill ha "kredd" för nedstängningen av kärnkraft:https://www.svd.se/sorjer-forlorade-...t-fel-riktning
Finns nog ingen som vill neka dem denna kredd idag.
Citera
2021-12-22, 12:55
  #2962
Medlem
Madagascars avatar
Det blir jättebilligt imorgon. Bara:

SE4: 256,55
SE3: 237,13

(Euro/MWH, genomsnitt spot Nordppol).
Citera
2021-12-22, 13:20
  #2963
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Det blir jättebilligt imorgon. Bara:

SE4: 256,55
SE3: 237,13

(Euro/MWH, genomsnitt spot Nordppol).
2:60 kr/kWh? Det är konsumentens pris?
Citera
2021-12-22, 13:39
  #2964
Medlem
Madagascars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
2:60 kr/kWh? Det är konsumentens pris?
Du vet nog vid det här laget vad spot-priset på Nordpool är, och hur mycket du ska lägga till för att få konsumentpriset.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback