Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2021-11-22, 18:44
  #1585
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DeValera
På vilket vis tjänar Sverige som land på att vi exporterar vår egenproducerade el och blir utan själva?
Hur då "blir utan"?????

Hur ofta blir folk utan el. Vilken elproducent levererar inte enligt avtal?
Citera
2021-11-22, 20:19
  #1586
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Snapcount
Även norrmännen knorrar :

Svenskene holder igjen på strømmen: – Vi er bekymret

Norske myndigheter etterlyser svar fra Sverige på hvorfor de begrenser kapasiteten på frakt av strøm til Norge. – Uklart for oss, sier NVE-direktør Kjetil Lund.


https://e24.no/norsk-oekonomi/i/Kzaz...aftenposten.no

Sverige verkar dock inte vara den ende syndaren:

Citat:
Ei- Den europeiska el- och gasmarknaden 2020 har analyserats

Varje år publicerar de europeiska organisationerna ACER och CEER en gemensam rapport om den europeiska el- och gasmarknaden. Rapporten består av tre delar och nu är samtliga delar publicerade.

---

Fokus i årets rapport

I årets rapport får energipriserna stort utrymme, både i den del som handlar om grossistmarknaden för el och i konsumentdelen. Även om rapporten i huvudsak bygger på data från 2020 så kommenteras här även de extrema prisökningarna i Europa under 2021. Hinder för nya och mindre aktörer att ta sig in på marknaden samt kravet att tillgängliggöra minst 70 procents överföringskapacitet är också fokus i rapporten om elmarknaden.

https://www.energinyheter.se/2021112...ar-analyserats

EI har redan konstaterat att regelbrott (avsteg som det så populärt hette i härvan krig Transportstyrelsen där Ygeman även figurerade) sker:

Citat:
Tillsynen visar på brister

Sedan mars 2021 har Svenska kraftnät begränsat den överföringskapacitet som tilldelas marknaden. Begränsningarna gäller framför allt från Finland till Sverige (elområdena FI och SE3). Ei inledde därför under sommaren 2021 tillsyn av hur Svenska kraftnät uppfyller 70-procentregeln.

Ei har inom tillsynen begärt material från Svenska kraftnät för att övervaka tilldelningen av kapacitet. Av materialet från den granskade perioden (veckorna 34–40 2021) framgår att det har funnits flera timmar när kravet på 70 procent tillgänglig överföringskapacitet inte har uppfyllts.

För att få avvika från kravet krävs antingen en beslutad handlingsplan eller ett beslutat undantag. Eftersom Svenska kraftnät varken har en beslutad handlingsplan eller ett beslutat undantag som avser den granskade perioden, har Svenska kraftnät brutit mot minimikravet på tillgänglig överföringskapacitet. Samtidigt har Svenska kraftnät i sin kapacitetsprognos angett att det kan dröja fram till 2030 innan begränsningarna är helt bortbyggda med hänsyn till idag gällande ledtider för stora projekt.

https://ei.se/om-oss/nyheter/2021/20...gar-fortsatter

Citat:
Markedet er avhengig av tillit, og derfor er det viktig med åpenhet, sånn at vi kan være trygge på at dette er ikke-diskriminerende tiltak. Vi ønsker at svenskene gjør de tiltakene de kan for å løse dette og unngå å begrense flyten på forbindelsene, sier han.

Frågan är om norrmännen har någon koll på vem Anders Ygeman är och därmed att man inte kan förvänta sig någon öppenhet och tillit från den mannen (eller någon annan minister i sittande regering för den delen)....
__________________
Senast redigerad av LaurentiusLucidor 2021-11-22 kl. 21:00.
Citera
2021-11-22, 21:02
  #1587
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Tjackmoster
Vilka vi? Det är utländska energiföretag, banker, hedgefonder etc. som äger vindkraften som byggs i Sverige. Det är de som kommer dra in vinsterna, samtidigt som de miljömässiga följderna (infraljud, mikroplaster, icke återvinningsbara turbinblad, slaktat djurliv, biotoper som styckas upp osv.) dumpas på svenskarna som bor i landet. Kärnkraften som läggs ner är i stor utsträckning ägd av svenska staten, och vattenkraften, som också är hotad, är såvitt jag vet uteslutande ägd av svenska staten och i viss mån kommuner.

Men så här har svenskarna valt att ha det, eftersom det är modernt, medan statliga investeringar i (ny) infrastruktur är omoderna och "ineffektiva". Sedan är landet fyllt av människor som dig som tror att vindkraften tillhör "oss" och att "vi" tjänar pengar på den bara för att den är uppförd på svensk mark. Utländska investerare och politiker skrattar med all rätt åt de genomkorkade svenskarna.

Det kan vara just du som har investerat i vindkraft genom en pensionsfond. Om så är fallet så förmodar jag att du vill att just den pensionsfonden ska gå så bra som möjligt och således ge dig en dräglig pension.

Alltför många lever fortfarande i en villfarelse från svunna tidevarv att det är enskilda kapitalister som äger företagen. Så ser det inte ut nu år 2022. Det är pensionsfonder som till stor del äger företagen. T.o.m i kapitalismens hemland USA ser det så ut.

Det finns massvis av utländsk ägande i Sverige som producerar och levererar precis på samma sätt som det finns svenskt ägande i utlandet som producerar och levererar.
__________________
Senast redigerad av Konrad 2021-11-22 kl. 21:05.
Citera
2021-11-22, 21:16
  #1588
Medlem
wwrs avatar
Det här verkar vara det vanliga EU-vansinnet. Norrmännen hänvisar till luddiga EU-rekommendationer och frågar var vi har gjort av deras ström. Förmodligen skulle Sverige och Norge kunna skriva bra avtal tillsammans men det är vi säkert förbjudna av EU-regler. Sverige har ju genom EU-medlemskapet accepterat ett förbud mot att skriva handelsavtal!

Stora länder tar för sig. Tyskland delar bara med sig 20% av gränsnära el. Sverige delar med sig 70% som rekommenderas fast tydligen något mindre problem med Norge uppstått. De nordiska politikerna får ju en klapp på huvudet av EU och pressen om de kan påvisa fel i grannländerna (och i sina egna länder).

Sedan skäller folk i forumen på Sverige och den svenska regeringen som sitter i klorna på EU.

...

Mycket skumt är det hur vi köper ström i EU:
Citat:
Renewable energy sources are produced at zero cost, and are therefore by definition always cheapest. The bidding goes from the cheapest to most expensive. The cheapest electricity is bought first, next offers in line follow. Once the full demand is satisfied, everybody obtains the price of the last producer from which electricity was bought.
(pay-as-clear)

https://ec.europa.eu/energy/topics/m...ergy-prices_en

(FB) Spotpriset på elen nära 2kr/kwh idag, alltså nästa 4kr/kwh. Hur är det ens möjligt?

Vi konsumenter betalar alltså mer än vad strömmen kostar! Inte underligt att det blir dyrt.
__________________
Senast redigerad av wwr 2021-11-22 kl. 21:28.
Citera
2021-11-22, 22:08
  #1589
Medlem
Vedklyvens avatar
Finnarna har tröttnat på Svensk energipolitik. Sverige lever inte upp till EUs regler.

https://www.nyteknik.se/energi/finla...lnatet-7024811
Citera
2021-11-22, 22:53
  #1590
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Vedklyven
Finnarna har tröttnat på Svensk energipolitik. Sverige lever inte upp till EUs regler.

https://www.nyteknik.se/energi/finla...lnatet-7024811
Regler skall man följa, men det här låter som luddiga EU-rekommendationer utan krav på efterlevnad.

Är det så att Norge och Finland gnäller på oss och vi gnäller på Tyskland? Strömmen sugs väl upp i Europas mitt, precis som alla andra resurser inom EU? Vi måste försörja tyskarna och därför snor vi åt oss det som går av våra nordiska grannar? Bättre om länderna skrev tydliga handelsavtal med varandra. Men det är förbjudet inom EU.
Citera
2021-11-22, 23:10
  #1591
Medlem
Snapcounts avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Regler skall man följa, men det här låter som luddiga EU-rekommendationer utan krav på efterlevnad.

Är det så att Norge och Finland gnäller på oss och vi gnäller på Tyskland? Strömmen sugs väl upp i Europas mitt, precis som alla andra resurser inom EU? Vi måste försörja tyskarna och därför snor vi åt oss det som går av våra nordiska grannar? Bättre om länderna skrev tydliga handelsavtal med varandra. Men det är förbjudet inom EU.

Så är det..

Saken är att det är Tyskland som plockar "russinen ur kakan".

Ifrån norr så plockar man energi.., ifrån söder så har man valuta-förmånen i.o.m euron. Skulle Tyskland fortfarande ha D-marken kvar så skulle den egna valutan vara 20-25 % dyrare, nu åker man snålskjuts på Italiensk, Spansk o Grekiskt medlemskap i Euron. Skulle bli lite svårare att exportera VW, Siemens och andra produkter då...

Så där är en stor orsak varför de gröna gör det så gott i tyskland, man behöver inte ta ansvar.., man "outsourcar" problemen och kan snacka högt om att rädda jordklotet.
Citera
2021-11-23, 07:49
  #1592
Medlem
COV-NL63s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av liksom-fb
Där är dom ju tydliga med att det är kabeln till Tyskland.
Det som diskuterades var kabeln till UK.


Producenter och konsumenter offererar och accepterar bud på Nordpool. (Det är inte så långt).
Ursäkta, det var fel länk, här är den rätta https://www.northsealink.com/ 1400 MW till UK
Citera
2021-11-23, 10:40
  #1593
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Regeringen tar jurister till hjälp för att såga av den gren vi alla sitter på:

Citat:
Med början nästa år ska nämligen 1800 kraftverk tillståndsprövas mot dagens miljölagstiftning. Detta mastodontprojekt, kallat "Nationell plan för moderna miljövillkor", beräknas pågå i två decennier.

---

Regeringen kom, efter två års diskussioner med energibranschen, överens om hur stor produktionsminskningen maximalt får bli till följd av de nya miljövillkoren. Man landade i ett "riktmärke" för på 1,5 terawattimmar per år. Det motsvarar drygt två procent av vattenkraftens totala elproduktion.

Men som brukligt i politiken är det långt mellan intention och utfall. Inom kort väntas de statliga så kallade vattendelegationerna – ett slags regionala vattenmyndigheter – fatta beslut om vilka juridiskt bindande miljökvalitetsnormer som ska ligga till grund för domstolarnas prövning.

När normerna var ute på samråd var kritiken massiv. Branschorganisationen Energiföretagen menade att förslaget var så ogenomarbetat och kraven så godtyckliga att det behövde göras om från grunden.

"Vad som är önskvärt och teoretiskt möjligt inom vattenförvaltningens begreppsvärld behöver bättre harmonisera med vad som är realistiskt och praktiskt möjligt att uppnå. Med normsättningsrätten kommer också en skyldighet att ta ansvar för normernas praktiska innebörd och konsekvenser", skrev Energiföretagen i ett dräpande yttrande.

Förutom att kraven skulle leda till stora produktionsförluster – exempelvis uppskattar Skellefteå Kraft dem till 23 procent – är kostnaderna enorma. Vattenmyndigheterna bedömer att energibolagen behöver investera upp till åtta miljarder kronor för att klara miljökraven, bara i de kraftverk som ska prövas under den nationella planens första tre år. Utöver det tillkommer förlorade intäkter på grund av minskad produktion.

Det ekonomiska värdet av miljönyttan – förmodat bättre livsbetingelser i vattendragen – beräknas däremot inte alls. I förslaget konstateras bara att det utöver biologiska värden finns "rekreationsvärden" och "estetiska värden". Med det sistnämnda menas att strömmande vatten har "ett mer naturligt utseende".

https://www.svd.se/sveriges-framtid-...till-domstolar

Hur har vi hamnat i denna kafkaliknande situation?
Citera
2021-11-23, 10:47
  #1594
Medlem
RobbanUCs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Regeringen tar jurister till hjälp för att såga av den gren vi alla sitter på:https://www.svd.se/sveriges-framtid-...till-domstolar

Hur har vi hamnat i denna kafkaliknande situation?
Inte på något sätt konstigt att industrin beslutar att inte investera i Svärje respektive att flytta utomlands.

Tom. miljöfascisterna kommer att flytta när det blir kallt och mörkt utan ström, då kommer det heta att "de flyttar av miljöskäl"...
Citera
2021-11-23, 10:52
  #1595
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av RobbanUC
Inte på något sätt konstigt att industrin beslutar att inte investera i Svärje respektive att flytta utomlands.

Tom. miljöfascisterna kommer att flytta när det blir kallt och mörkt utan ström, då kommer det heta att "de flyttar av miljöskäl"...

Det jublas nog inom "klanen" eftersom man genom "lex cementa" har hittat ett sätt att lägga den forna industrinationen Sverige i träda....

Citat:
Och än en gång uppstår samma situation som kring Cementa – att beslut om grundläggande samhällsfunktioner delegeras till domstolsväsendet istället för att fattas av Sveriges riksdag.
Citera
2021-11-23, 11:02
  #1596
Medlem
Madagascars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Regeringen tar jurister till hjälp för att såga av den gren vi alla sitter på:https://www.svd.se/sveriges-framtid-...till-domstolar

Hur har vi hamnat i denna kafkaliknande situation?
En miljööversyn av vattenkraften låter mycket bra tycker jag.

Visst, Skelleftekraft kraxar om ett potentiellt 23% bortfall (Northvolt lär inte gilla detta). Men översynen är ju inte gjord än. Jag är säkert naiv men jag hoppas på nya metoder/teknik kan göra vattenkraften avsevärt mindre miljöskadlig utan att vi förlorar särskilt mycket av den totalt.

Enligt SvD tycks nya normer vara uselt formulerade/skrivna. Hoppas de får ordning på det.
__________________
Senast redigerad av Madagascar 2021-11-23 kl. 11:15.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback