Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2021-10-24, 11:15
  #1189
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Ygemans och Bolunds "snabblösning här och nu" ligger minst lika långt bort som fjärde generationens kärnkraftsreaktorer:https://www.nyteknik.se/premium/sa-s...-drift-7023030
Artikeln handlar om anslutning av havsbaserad vindkraft till stamnätet.
Inte någon snabblösning.

Du har inte förstått vad artikeln handlar om.

----------------------
Lite notabelt. Produktionen i Sverige ligger på ca 19 GW.

Det finns ansökningar på på att få ansluta havsbaserad vindkraft på 122 GW. Dvs 6.5 ggr Sveriges totala produktion. Vi kommer att drunkna i el.

Men sedan är det inte bara i Sverige detta planeras. Så allt lär inte byggas. Finns inte efterfrågan för så mycket el.
__________________
Senast redigerad av liksom-fb 2021-10-24 kl. 11:21.
Citera
2021-10-24, 11:41
  #1190
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av liksom-fb
Artikeln handlar om anslutning av havsbaserad vindkraft till stamnätet.
Inte någon snabblösning.

Du har inte förstått vad artikeln handlar om.

----------------------
Lite notabelt. Produktionen i Sverige ligger på ca 19 GW.

Det finns ansökningar på på att få ansluta havsbaserad vindkraft på 122 GW. Dvs 6.5 ggr Sveriges totala produktion. Vi kommer att drunkna i el.

Men sedan är det inte bara i Sverige detta planeras. Så allt lär inte byggas. Finns inte efterfrågan för så mycket el.

om vi kommer att drunkna i el behöver vi företag typ enron som kan distribuera elen så att priset kan hållas lågt

https://sv.wikipedia.org/wiki/Energi..._i_Kalifornien

https://www.gp.se/debatt/regeringen-...-oss-1.1186100
Citera
2021-10-24, 11:41
  #1191
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av lasternassumma
Det talas ofta om brist i överföringskapacitet mellan norra Sverige och Mellansverige. Det tar minst 10-15 år att bygga ut kapaciteten. Den långa tiden förklaras delvis av hanteringen av exproprieringsärenden och överklaganden. Varför inte bygga en 2000 MW undervattenskabel från Forsmark (som har gott om överföringskapacitet till Mellansverige) till Sundsvall (eller var nu elen finns)? En sådan kabel kan vara klar inom fem år om bara besluten fattas.
Det är en bra fråga. Givet hur mycket bråk det blir om kraftledningar och ledningsgator borde det vara billigare/enklare med kablar i bottenviken/östersjön.
Men blir undervattenskabel för dyrt iaf?
Någon som vet?

Citat:
Ursprungligen postat av lasternassumma
Varför satsas så lite på energieffektivisering? Elräkningar får en växande andel fasta avgifter. Det lönar sig för dåligt att spara på el. Uppvärmning förbrukar mer än vad som behövs. Transporter likaså. Elbilar som förbrukar mycket el premieras lika mycket som elbilar som förbrukar lite. Höghastighetståg kommer att förbruka mer el än snabbtåg.
Energibesparing har ältats sedan 70-talet. Så det har det jobbats med.
Även små till synes ovidkommande saker. T ex har EU reglerat adaptrarna vi har för att ladda batteridrivna prylar. Dvs så de inte står och drar el dygnet runt. Vilket de gjorde förr. Mina adaptrar förr var väldigt varma oavsett om jag laddade något eller inte. Nu är dom svala. Och många adaptrar i Europa drar ihop till kärnreaktorer.
Citera
2021-10-24, 11:55
  #1192
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Phantom042
Mycket bra inlägg.
Angående det sista som jag fetmarkerat om energieffektivisering så har jag också tänkt på varför det inte pratas mer om.
Mitt elbolag har gjort det. Tillsammans med BRF:en jag bor i så satte de upp solpaneler på alla våra tak och vi fick en gemensam anslutning. Numera har alla våra nästan 200 lägenheter enbart rörligt pris. Jag betalar 1,40 kr/Kwh inklusive allt, även moms.
Fler skulle spara el om det hade en mer direkt och påtaglig påverkan på elräkningen.
Som villaägare har jag tittat då och då på vad det skulle betyda om jag smällde upp solpaneler på taket.
Sätter jag på hela taket får jag ihop till ca 15 MWh per år. Men jag ser bara ganska lång payoff-tid på det. För lång.

Inte blev det bättre då EU bråkade med Kina för att kinesiska företag sålde billiga solpaneler. Så att priserna gick upp. "Nationalism" blir dyrt även när EU ägnar sig åt det.

Tidigare var det ett problem att man fick betala skatt när man köpte tillbaka tidigare levererad el. Det hade man fuskat bort i andra EU-länder som resonerade som att mikroproducenterna lagrade el i nätet. Och det var det ingen skatt på.
Den skatten har man nog även fått bort i Sverige också. Tror jag. Hittills är det nog mest entusiaster som satt upp solpaneler.

Det är väl inte otänkbart med att det är lönsamt med dagens elpriser. Men en fråga är ju vilka elpriser det blir på sikt. Just nu är det ca 39 öre/kWh i SE3. Tror inte det räcker.

Sedan hade jag uppskattat takpannor med inbyggda solceller. Men de är dyrare. Så skall jag ha det får jag vänta på bättre solceller eller högre elpris. (Solcellerna förbättras hela tiden. Nu har man passerat den verkningsgrad vi räknade fram som teoretiskt max för 40 år sedan :-)
Citera
2021-10-24, 12:00
  #1193
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DeValera
När kärnkraften var i fullgång i Sverige inkluderande reaktorerna i Baresebäck, Simpvarp och Ringhals så hade vi en billig och tillförlitlig energikälla i Sverige. De humana elpriserna var en stark konkurrenskraft för Sveriges elkrävande industri.
Nu svarar du inte på frågan. Utan ägnar dig åt fantasifullt drömmande.

Frågan var:
Det är väl bara att titta på de franska elpriserna.

Hur många vill ha de?

Var är svaret?

Dagspris för
* SE4 63.15 EUR/MWh
* Frankrike 168.54 EUR/MWh

En krona mer per kWh. Är det vad folket i Sverige vill ha?
Citera
2021-10-24, 12:24
  #1194
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Vryzas
Vår nuvarande katastrofala elfråga har att göra med liberalisering, EU och globalism.
Liberalism och globalisering som ger oss de lägsta priserna. Vinstmöjlighet som leder till investeringar i innovationer och förbilligande. Konkurrens som pressar ned priserna.

Alla som är arga över låga priser gör ju helt rätt i att vara missnöjd med Liberalism och globalisering. Det har ju gjort att vi inte står kvar på 1700-talet.

Givet vad Vryzas skriver så lär det vara Nordkorea som är föredömet där. Det har också stått still i decennier.

Citat:
Ursprungligen postat av Vryzas
Du kanske tänkte att ett lands elförsörjningsförmåga har högsta statliga prioritet, men det är mest en sandlåda med lek för liberaler och globalister.
Vi får hoppas att staten håller sig så långt bort som möjligt. Så fort Mona Sahlin, Åsa Romson och company lägger sig i blir det problem.

Även i relativt liberala platser som Kalifornien hade staten behov av att reglera. Det slutade med rullande strömavbrott.

Citat:
Ursprungligen postat av Vryzas
Vi handlar med kontrakt och utsläppsrätter, så oerhört effektivt och nationsvänligt. Inte alls till för att meningslösa finansialister ska kunna suga åt sig pengar.
Konkurrensen sätter priser. Då blir det lägst.

De som ogillar detta är kommunister/socialister/nationalister. Dom är inte nöjda förrän de reglerat och hindrat så att vi åker på köer.

Precis som med Hyresregleringen så åker vi på fleråriga köer för att få oss en HR. Så vill kommunister/socialister/nationalister att det skall bli med el också.
Dom är inte nöjda förrän vi måste stå i kö för att få oss en kWh.

Citat:
Ursprungligen postat av Vryzas
Fyfan för att göra svensk elförsörjning till en svensk ensak, nu jäklar ska liberaler få leka globalister. Nu ska vi ha gemensam marknad med ett urval antal länder som inte alls har med oss själva att göra. Varför vi ska ha denna marknad och hur det gynnar svenska folket är ett fullständigt mysterium.
Du är arg för att exportföretagen får exportera. I konsekvens med detta vill du också sätta stopp för Volvos och Scanias export av lastbilar. För du är väl inte inkonsekvent?

Citat:
Ursprungligen postat av Vryzas
Jag vet inte, har du någonsin lämnat ett köpbud? Jag har aldrig gjort det. Och varför ska vi ha en marknad tillsammans med andra länder för VÅR EL? Nu ska vi tydligen buda via mellanhänder med andra skitiga länder för vår egenproducerade el.
ER EL, dvs din och moster Fias som NI producerar med ett bensindrivet elverk, bestämmer NI hur ni vill göra med. NI kan sälja den till grannen om ni vill. Det är fritt val att ansluta sig till handeln på NordPool.

Men seriösa elproducenter ansluter sig. Dom vill ha en fungerande marknad med kunder de kan sälja till.

Citat:
Ursprungligen postat av Vryzas
Det är ju en jävla tur att globalismen ger oss möjligheten att buda på vår EGNA JÄVLA EL i konkurrens med bajsländer, via parasiterande mellanhänder förstås för hur annars hade lismande liberala globalistjävlar annars kunnat få sin lön.
Varför skulle du buda på din egen el??
Verkar ju korkat. Varför gör du så?

Citat:
Ursprungligen postat av Vryzas
Ovanpå det får svenska folket givetvis sota för våra egna politiker och deras skatt såklart. Men det kommer efter att globalistiska liberaler fått sitt.
Ja, skatt är något som är viktigt för kommunister/socialister/nationalister.
Liberaler jobbar för att få ned skatten. Och hatas därför av de skattekrävande kommunister/socialister/nationalisterna.

Citat:
Ursprungligen postat av Vryzas
Gör Sverige självförsörjande. De som inte fattar denna sista mening är grottmänniskor med låg IQ.
Vad skrev du det här inlägget med?
Det är väl inte en dator eller mobiltelefon. De är nämligen importerade produkter från globalistföretag. Inte en enda komponent i dessa är från Sverige.

Ingen nationalist eller person som strävar efter att Sverige skall bli självförsörjande rör vid en dator eller mobiltelefon. Nationalister och de som strävar efter att Sverige skall bli självförsörjande som vidrör datorer eller mobiltelefoner är det som beskrivs i din sista mening.
Citera
2021-10-24, 13:13
  #1195
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av klinkerhofen
om vi kommer att drunkna i el behöver vi företag typ enron som kan distribuera elen så att priset kan hållas lågt

Skåningar räknas tydligen inte in i "vi"-begreppet:

Citat:
Södra Sverige kan inte räkna med el från norr
Norrland har varit Sveriges batteri. Där har länge producerats ett överskott på el som skickats söderut.

Men med den explosionsartade nyetableringen av ny, grön industri kommer elen inom några år att stanna i norr.

”Jag tror inte att det kommer bli något problem med elförsörjningen här i norr, däremot blir det en fråga för södra Sverige när man inte kan exportera lika mycket el norrifrån. Det blir stora frågan, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot från Norrbottens valkrets.

Nils-Olov Lindforss (C), regionråd i Norrbotten, tror att elområdet längst i norr får ett underskott redan 2025 när de nya industrierna kommer i gång, och han får ständigt in frågor från nya företag som vill etablera sig.

Löfven gör förhoppningsvis sitt sista pajas-utspel:

Citat:
Statsminister Stefan Löfven säger att Sverige ska fördubbla elproduktionen till år 2040 med vindkraft som huvudingrediens.

”Vi är redan i gång med att bygga ut elen. Vi ska producera mer el, inte minst havsbaserad vindkraft. Det finns enormt många prospekt nu”, säger han till TT.

Om och när vindkraftparkerna som regeringen och myndigheter räknar med kan byggas har inte fastställts. Det tredje kvartalet i år kom inga nya investeringsbeslut, enligt Svensk Vindenergis statistik.

https://www.di.se/nyheter/sodra-sver...-el-fran-norr/

Svaret, som jag tidigare länkat till är att utbyggnaden av havsbaserade vindkraftverk förts är aktuell när en utbyggnad av anslutningspunkter är färdig vid pass 2030.

I artikeln framgår att elområde 1 behöver importera nästan 10 TWh el år 2035.
Södra och mellersta Norrland (elområde 2) kommer då behöva skicka el både norrut och söderut.
Citera
2021-10-24, 13:17
  #1196
Medlem
Sverige exporterar rekord mängder med el utomlands.
Finns ingen elbrist utan bolagen tjänar mer pengar på att sälja det mesta dom producerar ut.

Det skapar en artificiell brist vilket ger dom möjlighet att höja priserna inom landet.

Så går det när privata intressen får kontrollera samhällets infrastruktur.
Citera
2021-10-24, 14:02
  #1197
Medlem
Vryzass avatar
Citat:
Ursprungligen postat av liksom-fb
Liberalism och globalisering som ger oss de lägsta priserna. Vinstmöjlighet som leder till investeringar i innovationer och förbilligande. Konkurrens som pressar ned priserna.

Alla som är arga över låga priser gör ju helt rätt i att vara missnöjd med Liberalism och globalisering. Det har ju gjort att vi inte står kvar på 1700-talet.

Givet vad Vryzas skriver så lär det vara Nordkorea som är föredömet där. Det har också stått still i decennier.


Vi får hoppas att staten håller sig så långt bort som möjligt. Så fort Mona Sahlin, Åsa Romson och company lägger sig i blir det problem.

Även i relativt liberala platser som Kalifornien hade staten behov av att reglera. Det slutade med rullande strömavbrott.


Konkurrensen sätter priser. Då blir det lägst.

De som ogillar detta är kommunister/socialister/nationalister. Dom är inte nöjda förrän de reglerat och hindrat så att vi åker på köer.

Precis som med Hyresregleringen så åker vi på fleråriga köer för att få oss en HR. Så vill kommunister/socialister/nationalister att det skall bli med el också.
Dom är inte nöjda förrän vi måste stå i kö för att få oss en kWh.


Du är arg för att exportföretagen får exportera. I konsekvens med detta vill du också sätta stopp för Volvos och Scanias export av lastbilar. För du är väl inte inkonsekvent?


ER EL, dvs din och moster Fias som NI producerar med ett bensindrivet elverk, bestämmer NI hur ni vill göra med. NI kan sälja den till grannen om ni vill. Det är fritt val att ansluta sig till handeln på NordPool.

Men seriösa elproducenter ansluter sig. Dom vill ha en fungerande marknad med kunder de kan sälja till.


Varför skulle du buda på din egen el??
Verkar ju korkat. Varför gör du så?


Ja, skatt är något som är viktigt för kommunister/socialister/nationalister.
Liberaler jobbar för att få ned skatten. Och hatas därför av de skattekrävande kommunister/socialister/nationalisterna.


Vad skrev du det här inlägget med?
Det är väl inte en dator eller mobiltelefon. De är nämligen importerade produkter från globalistföretag. Inte en enda komponent i dessa är från Sverige.

Ingen nationalist eller person som strävar efter att Sverige skall bli självförsörjande rör vid en dator eller mobiltelefon. Nationalister och de som strävar efter att Sverige skall bli självförsörjande som vidrör datorer eller mobiltelefoner är det som beskrivs i din sista mening.

Allmän vetenskap runt auktioner, lägst bud vinner.

Kul att systemets välkände lille leprechaun dök upp, på kommando!

*asgarv*
Citera
2021-10-24, 14:45
  #1198
Avstängd
Paris24s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bitchniggaz
Sverige exporterar rekord mängder med el utomlands.
Finns ingen elbrist utan bolagen tjänar mer pengar på att sälja det mesta dom producerar ut.

Det skapar en artificiell brist vilket ger dom möjlighet att höja priserna inom landet.

Så går det när privata intressen får kontrollera samhällets infrastruktur.
Det är ju precis tvärtom. Det privata näringslivet ordade 12 kärnkraftverk, men nu har politikerna lagt ner 4 st och då blev det elbrist. Som en politruk som du vägrar erkänna ens existerar, så antagligen lägger ni ner resten av kärnkraften också och sedan får vi sitta i Rumänien-kalla lägenheter.
Citera
2021-10-24, 14:48
  #1199
Medlem
infidels avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar


Anledningen att elen i UK blivit så dyr är att gasen blivit dyr (därför att putin strypt leveranserna?).

Nej anledningen är att på grund av coronanerstängningen av det brittiska samhället så beställde man mycket mindre gas, nu när det behövs så finns det inget kvar att köpa för både ryssar och amerikanare har sålt sin gasexport till Kina. Amerikanarna exporterar sin gas i stora LNG-tankers. Kineserna behöver all gas och allt kol de kan lägga händerna på, för i Kina är det högkonjunktur och exportrekord. Kinesernas köpvägran av australiensiskt kol tog deras egen kolindustri på sängen, och de räknar med att det tar sex månader till innan kolproduktionen är på topp. Ryssarna har byggt nya gasledningar österut så nu konkurrerar vi med världens största industrination om att köpa gas. Hepp så illa det kan gå för svenne!

Det är av samma anledning det är brist på gas i Europa, man har helt enkelt inte beställt nog, plus att amerikansk subversion mot Tyskland gjort att tyskarna inte öppnat på kranen för Nordstream 2 för fullt, för då kommer Ryssland att sluta skicka gas via Ukraina, som då inte kan stjäla av den samtidigt som de tar ut transportavgifter. Tysklands gasproblem är alltså delvis konstgjorda, liksom den gigantiska trafikstockningen av lastfartyg utanför den amerikanska västkusten, som orsakas av nya corona och miljölagar i delstaten Kalifornien.

I Ukraina är situationen värre än någonsin efter maidan-kuppen, landet är nu helt i händerna på en hoper ultrakriminella judiska maffiaoligarker, och tillståndet är närmast som i ex-sovjet några år efter kollapsen 1991. Kom ihåg att det judarna gör mot ukrainarna idag vill de göra mot alla europeer, även feta dästa svennebananer, och det oavsett hur mycket de fega svennebananerna försöker ställa in sig hos dem genom att förödmjuka sig själva med yttrandefrihetsbegränsningslagar och förintelsekonferenser. Det är helt enkelt så judarna fungerar, och det går inte att göra något åt detta, annat än att se till att samhället är rensat på människor med judiskt DNA och religioner och ideologier skapade eller influerade av judar. Det var detta som var Hitlers slutmål, och det är, såhär med facit i hand, fullt logiskt agerat. Den som inte inser detta uppmanas att studera det moderna Ukraina, för det är så Sverige kommer att se ut efter kollapsen, om vi inte gör fysiskt uppror förstås.
Citera
2021-10-24, 16:25
  #1200
Medlem
infidels avatar
Citat:
Ursprungligen postat av liksom-fb
Det är nog kortsiktiga överväganden.

Japan har annars idealläge. Dom kan ju ha massor med havsbaserad vindkraft och så lagra i nedsänkbara pumpkraftverk. Dom har väl förlängningen av marianergraven där utanför kusten. Blir bra tryck på det djupet.

Hur tänkte du nu? Pumpkraftverk i en djuphavsgrav?
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in