2021-10-23, 13:45
  #1177
Medlem
Phantom042s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av lasternassumma
Omvärlden
Att det är många faktorer som påvekar priser på produkter som används för att producera energi är tydligt. Vilka och hur mycket tycks det råda delade meningar om.
Jag hittade den här texten som jag tycker på ett bra sätt belyser bakgrunden till den situation som vi sett på elmarknaden under 2021. Här är ett kort citat.
The Global Energy Crisis: Implications of Record High Natural Gas Prices
«The recent spike in energy prices across the globe has led to talks of an energy crisis with far reaching repercussions as the Northern Hemisphere braces for winter. While a significant focus has been on natural gas as gas spot prices in Asia and Europe hit levels unthinkable before ($56/million British thermal unit [mmBtu], or over $320/barrel [bbl] in oil-equivalent terms), the crisis has extended well beyond gas: oil prices are rising, China and Europe are facing record coal prices, and carbon prices in Europe have reached historic levels. As gas-fired plants (or coal in some regions) are at the margin, this is also leading to record power prices in different parts of the world. These circumstances lead to immediate concerns, but also flag important potential lessons for the future.»

https://www.energypolicy.columbia.ed...ral-gas-prices
Europa och Sverige
Utöver vad som tas upp i texten ovan finns det flera faktorer som påverkar elmarknaden i Europa och hur den på olika sätt "smittar av sig" på Sverige.

Priset på naturgas har angetts som huvudförklaring till dom höga priserna i UK. Delvis beroende på ett ökat gasberoende när lite vind orsakat att vindkraften levererat mindre än väntat.

I Frankrike, som i huvudsak producerar el med "gammal" kärnkraft har priserna skjutit i höjden. Under de senaste veckorna har priset i Frankrike ofta varit uppåt dubbelt mot priset i Tyskland, som inte brukar vara lågt, med europeiska mått mätt.

Även om EU har ambitionen att harmonisera den europeiska elmarknaden så har jag överraskats av att se att dom senaste veckorna så har även södra Norge dragits med och fått höga priser.

I Sverige öppnades Sydvästlänken i somras. Den gör att det går att få mer el från Mellansverige till Sydsverige. Utan att veta tycker jag att den sett ut att bidragit till att dra upp priset i SE3.

Sedan maj och till nu har ett eller flera kärnkraftsreaktorer varit nedstängda, för underhåll eller p.g.a. fel. Nu håller Forsmark 3 på att dra igång och när den är uppe i full effekt så är kärnkraften igång som den ska vara.

Vind har levererat mindre än förväntat de senaste månaderna och under sommaren var det mindre nederbörd än normalt så att magasinen haft låga nåvåer. De senaste veckorna har vinden levererat bättre, vilket sparat på vatten i magasinen. Samtidigt har det varit bra med nederbörd, som hjälpt på att fylla magasinen.

Putin och Ukraina kanske spelar kanske en roll i "gas-spelet"? Ryssland skulle kunna skicka mer gas genom Ukraina, men tycker att Ukraina tar för mycket betalt och att dom dessutom stjäl gas. Putin vill använda gasledningen Nordstream 2, från St. Petersburg till Tyskland under Östersjön, men Tyskland är inte färdiga med inspektionsprocessen.

Några länkar.

Epexspot visar övesiktligt spotpriser på el i Europa, utom Sydeuropa och Baltikum.
Några timmar före lunchtid saknas ofta data.
https://www.epexspot.com/en/market-data

UK National Grid
Visar hur elen produceras i UK, med lite historik.
https://grid.iamkate.com

Världsmarknadspriset på naturgas.
https://www.nasdaq.com/market-activi...ities/ng%3Anmx
eller
https://markets.businessinsider.com/...ural-gas-price

Några avslutande funderingar
Det talas ofta om brist i överföringskapacitet mellan norra Sverige och Mellansverige. Det tar minst 10-15 år att bygga ut kapaciteten. Den långa tiden förklaras delvis av hanteringen av exproprieringsärenden och överklaganden. Varför inte bygga en 2000 MW undervattenskabel från Forsmark (som har gott om överföringskapacitet till Mellansverige) till Sundsvall (eller var nu elen finns)? En sådan kabel kan vara klar inom fem år om bara besluten fattas.

Varför satsas så lite på energieffektivisering? Elräkningar får en växande andel fasta avgifter. Det lönar sig för dåligt att spara på el. Uppvärmning förbrukar mer än vad som behövs. Transporter likaså. Elbilar som förbrukar mycket el premieras lika mycket som elbilar som förbrukar lite. Höghastighetståg kommer att förbruka mer el än snabbtåg.Mycket bra inlägg.
Angående det sista som jag fetmarkerat om energieffektivisering så har jag också tänkt på varför det inte pratas mer om.
Mitt elbolag har gjort det. Tillsammans med BRF:en jag bor i så satte de upp solpaneler på alla våra tak och vi fick en gemensam anslutning. Numera har alla våra nästan 200 lägenheter enbart rörligt pris. Jag betalar 1,40 kr/Kwh inklusive allt, även moms.
Fler skulle spara el om det hade en mer direkt och påtaglig påverkan på elräkningen.
Citera
2021-10-23, 15:38
  #1178
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Cornucopia skriver om peak gas i Europa och hur det påverkar elpriset samt kärnkraftlandet Frankrike kan klippa kablarna till Tyskland:

https://cornucopia.cornubot.se/2021/...-i-eu.html?m=1, september
Tvivlar starkt på att de transmissionen mellan Fr och Ty stängs. Inte på initiativ Fr iaf. Dom importerar ju från Tyskland. Just nu t ex. Och så är det för det mesta. Nästan alltid högre elpris (eller samma) i Frankrike än i Tyskland.
Nu är priset i FR: 173.27 EUR/MWh.
Nu är priset i Ty: 30.08 EUR/MWh.

Skulle kabelklippandet vara ett sätt för Frankrike att upprätthålla högre elpriser så att deras kärnkraft går runt?
Det skulle i sig kunna vara ett skäl.
Citera
2021-10-23, 15:40
  #1179
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Yatsy
Längtar till regeringsskiffte. Kärnkraftverken med stabil och pålitlig el proppar upp i hastighet. Ingen behöver behöva betala fantasi priser för sin dagliga el.
Det är väl bara att titta på de franska elpriserna.

Hur många vill ha de?
De borde vara lätt räknade.
Citera
2021-10-23, 17:34
  #1180
Medlem
DeValeras avatar
Citat:
Ursprungligen postat av liksom-fb
Det är väl bara att titta på de franska elpriserna.

Hur många vill ha de?
De borde vara lätt räknade.

När kärnkraften var i fullgång i Sverige inkluderande reaktorerna i Baresebäck, Simpvarp och Ringhals så hade vi en billig och tillförlitlig energikälla i Sverige. De humana elpriserna var en stark konkurrenskraft för Sveriges elkrävande industri.
Citera
2021-10-23, 18:12
  #1181
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DeValera
När kärnkraften var i fullgång i Sverige inkluderande reaktorerna i Baresebäck, Simpvarp och Ringhals så hade vi en billig och tillförlitlig energikälla i Sverige. De humana elpriserna var en stark konkurrenskraft för Sveriges elkrävande industri.
Billigt blir det inte. Tror man det är man drömmare utan verklighetskontakt.
Finns data för de senaste kärnreaktorbyggena och vad dom behöver för elpris för att gå runt.

Så det hjälpte inte att Reinfeldt öppnade upp för att bygga kärnreaktorer i Sverige 2009. Hade det funnits lönsamhet i att bygga kärnreaktorer så hade kärnkraftsanhängarna startat upp ett företag och satt igång. Hur förklarar du annars deras passivitet? Allmän oduglighet? Nja, för vissa är det ju så men inte alla.
Citera
2021-10-23, 18:22
  #1182
Medlem
Vryzass avatar
Vår nuvarande katastrofala elfråga har att göra med liberalisering, EU och globalism.

Du kanske tänkte att ett lands elförsörjningsförmåga har högsta statliga prioritet, men det är mest en sandlåda med lek för liberaler och globalister.

Citat:
Handeln sker huvudsakligen på Nasdaq
Den finansiella handeln för den nordiska elmarknaden sker huvudsakligen på Nasdaq Commodities. Där handlas långsiktiga kontrakt och prissäkringsmöjligheter för dagar, veckor, månader, kvartal och år. På Nasdaq sker även handel med utsläppsrätter för koldioxid. Det finns även andra börser, som tyska EEX, som handlar med kontrakt för den nordiska elmarknaden. Dessutom handlas en stor mängd kontrakt via mäklare.

Vi handlar med kontrakt och utsläppsrätter, så oerhört effektivt och nationsvänligt. Inte alls till för att meningslösa finansialister ska kunna suga åt sig pengar.

Citat:
Handel med el
I Norden organiseras den fysiska handeln med el på marknadsplatsen Nord Pool Spot. Där ingår Sverige, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen. Börsen bildades 1993 i Norge och ägs av medlemsländernas stamnätsoperatörer. Stamnätsoperatör i Sverige är Svenska kraftnät.

Fyfan för att göra svensk elförsörjning till en svensk ensak, nu jäklar ska liberaler få leka globalister. Nu ska vi ha gemensam marknad med ett urval antal länder som inte alls har med oss själva att göra. Varför vi ska ha denna marknad och hur det gynnar svenska folket är ett fullständigt mysterium.

Citat:
Börshandeln
På Nord Pool sätts marknadspriser i balans mellan utbud och efterfrågan. Köpbuden från elanvändarna matchas mot producenternas säljbud genom ett auktionsförfarande.

Jag vet inte, har du någonsin lämnat ett köpbud? Jag har aldrig gjort det. Och varför ska vi ha en marknad tillsammans med andra länder för VÅR EL? Nu ska vi tydligen buda via mellanhänder med andra skitiga länder för vår egenproducerade el.

Citat:
Så här sätts elpriset
Elpriset sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool. Priset bestäms utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan.

Produktionsanläggningar med lägst produktionskostnader används först för att möta efterfrågan. Sedan tas dyrare anläggningar in i den mån de behövs.

Det är ju en jävla tur att globalismen ger oss möjligheten att buda på vår EGNA JÄVLA EL i konkurrens med bajsländer, via parasiterande mellanhänder förstås för hur annars hade lismande liberala globalistjävlar annars kunnat få sin lön.

Ovanpå det får svenska folket givetvis sota för våra egna politiker och deras skatt såklart. Men det kommer efter att globalistiska liberaler fått sitt.

LÄMNA EU OCH GLOBLISMEN I BAKVATTNET

Gör Sverige självförsörjande. De som inte fattar denna sista mening är grottmänniskor med låg IQ.
Citera
2021-10-23, 19:19
  #1183
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av liksom-fb
Billigt blir det inte. Tror man det är man drömmare utan verklighetskontakt.
Finns data för de senaste kärnreaktorbyggena och vad dom behöver för elpris för att gå runt.

Så det hjälpte inte att Reinfeldt öppnade upp för att bygga kärnreaktorer i Sverige 2009. Hade det funnits lönsamhet i att bygga kärnreaktorer så hade kärnkraftsanhängarna startat upp ett företag och satt igång. Hur förklarar du annars deras passivitet? Allmän oduglighet? Nja, för vissa är det ju så men inte alla.

Ser att du fortsätter trolla med din pseudoliberala sörja.
Varenda jävel vet att elcertifikatsystemet tvingar fram en överetablering av "förnyelsebart" - i praktiken vindkraft. Självklart måste annan energiproduktion stå åt sidan, det finns ingen som kan förneka något så trivialt.

Vad tjänar du på att låtsas vara fullkomligt efterbliven? Är du elev på konstfack?
__________________
Senast redigerad av Stockholmslivet 2021-10-23 kl. 19:26.
Citera
2021-10-24, 00:09
  #1184
Medlem
Ubbe Cykelkedjas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Vryzas
Vår nuvarande katastrofala elfråga har att göra med liberalisering, EU och globalism.

Du kanske tänkte att ett lands elförsörjningsförmåga har högsta statliga prioritet, men det är mest en sandlåda med lek för liberaler och globalister.
Nej nej, kusinens vinst i rovdriftsföretaget som slaktade det numer privatiserade äldreboendet är viktigare. Det är viktigt att kriminella med slips kan tjäna pengar ganska enkelt.

Citat:
Vi handlar med kontrakt och utsläppsrätter, så oerhört effektivt och nationsvänligt. Inte alls till för att meningslösa finansialister ska kunna suga åt sig pengar.
Mellanhänder till förbannelse som ska spekulera på samhällsviktig verksamhet såsom el är naturligtvis inte där för att agera slipsbanditer, de är där för att säkerställa att det blir ett bra pris. För dem. För samhället blir så mycket bättre om man privatiserar allt. Hyenor på kokain med pistoler, DÅ har vi uppnått civilisation.

Citat:
Fyfan för att göra svensk elförsörjning till en svensk ensak, nu jäklar ska liberaler få leka globalister. Nu ska vi ha gemensam marknad med ett urval antal länder som inte alls har med oss själva att göra. Varför vi ska ha denna marknad och hur det gynnar svenska folket är ett fullständigt mysterium.
Det kostar att ha PR-numret "Humanitär stormakt." Men det gör inget att det kostar när pöbeln betalar.

Citat:
Det är ju en jävla tur att globalismen ger oss möjligheten att buda på vår EGNA JÄVLA EL i konkurrens med bajsländer, via parasiterande mellanhänder förstås för hur annars hade lismande liberala globalistjävlar annars kunnat få sin lön.

Ovanpå det får svenska folket givetvis sota för våra egna politiker och deras skatt såklart. Men det kommer efter att globalistiska liberaler fått sitt.

LÄMNA EU OCH GLOBLISMEN I BAKVATTNET

Gör Sverige självförsörjande. De som inte fattar denna sista mening är grottmänniskor med låg IQ.
Jag kan bara hålla med. Tyvärr har vi alldeles för många "utbildade" (dvs ekonomiskt religiösa) människor för att de ska begripa att de frivilligt suger kuk för spott som de hoppas förvandlas till dollar. De dyrkar Kukmidas.
Citera
2021-10-24, 10:39
  #1185
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Jag tror inte oppositionen är seriösa med att snabbt dra igång Ringhals 1 och 2.
Att ändra på beslutet att stänga Ringhals 1&2 är som tidigare sagts inte seriöst. Jobbet med nedstängningen har ju pågått i år.

Att ändra detta lär ju gå rent tekniskt. Men kosta skjortan och ta lång tid innan man är igång med produktion. Då måste man göra de investeringar som Vattenfall konstaterade inte var lönsamma.

Sedan skall det tas in skatt någonstans för att betala detta. Mer skatt på bensin/diesel då kanske. Eller på internetabonnemang kanske. Vi får betala 1000 kr mer var i månaden i skatt för att få oss internet.
Något sådant. Lär inte blir alltför populärt.

Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Men de kanske kan göra något annat. T ex låta serverhallar betala en del skatt... Sänka skatten på el för privatpersoner... Se över vattenfalls el-export...
Ska Regeringen skapa speciell lagstiftning för serverhallar?
Hoppas jag att du inte menar på allvar.

Skattesänkningar är att välkomna. Men det är väl bara M som vill göra det. KD+SD röstade ju nej till borttagande av värnskatten. Så skattesänkningar blir det nog inte. SD skall ju ut med mer bidrag också.

Varför skulle man tjäna på att jävlas med Vattenfall?
Exporten sker ju för att det finns mer produktion i Sverige än efterfrågan.
Alternativet för Vattenfall skulle vara att låta vattnet forsa utan att generera el. Hur skulle SD+KD+M motivera det?
Men någon slags hjärndöd nationalism? Eller vad?
Citera
2021-10-24, 10:55
  #1186
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Phantom042
Idag har Forsmark 3 kommit igång efter revision och återigen börjat producera el.

Ska bli lite intressant att se om det nu blir en större skillnad på elpriserna mellan Europa och södra Sverige kommande dagar.
Imorgon hamnar snittpriset även i södra Sverige på nästan hälften av Tyskland men det är förstås många faktorer som spelar in.

Det är trots allt drygt 1000 MW i effekt som tillkommer så borde öka skillnaden på priserna i Sverige och Europa.
Det produceras mer kärnkravet vad jag kan se. Ökat från 5677 MW till 6333 MW. Knappt 656 MW.
3.3% av produktionen i landet.

(I den förteckning som SvK har så missar man produktionen av el från solpaneler som genast går till eget bruk. Den blir bara en dold produktion och minskad konsumtion. Men det lär väl vara ganska lite).
Citera
2021-10-24, 11:05
  #1187
Avstängd
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av hogerspoket
Nu blåser det ju obehagligt mycket i SE4 -- vindkraften@26% < kärnkraft@30,4% < vatten@36,3.

Vilket väl är bra, SE4 (samt södra Norge, Finland, Baltikum och Danmark) ligger på 92,4€...

Vad bellar elen i Tyskland?

Är vilket elområde tillhör Baltikum?
Vid 5 tiden på morgonen den dagen producerade vind (6649) mer el än såväl kärnkraft(5682) som vattenkraft(5298).
Men det är bara väldigt tillfälligt som vind ligger i topp.

Den 22:a var intressant på så sätt att dagspriset i Tyskland låg på 71.87 EUR/MWh. Frankrike toppade elprisligan med 209.65 EUR/MWh. Trots massiv import från Tyskland och Belgien.

Estland, Lettland och Litauen har sina egna elområden.
Citera
2021-10-24, 11:12
  #1188
Medlem
Madagascars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av liksom-fb

Ska Regeringen skapa speciell lagstiftning för serverhallar?
Hoppas jag att du inte menar på allvar.

Skattesänkningar är att välkomna. Men det är väl bara M som vill göra det. KD+SD röstade ju nej till borttagande av värnskatten. Så skattesänkningar blir det nog inte. SD skall ju ut med mer bidrag också.

Varför skulle man tjäna på att jävlas med Vattenfall?
Exporten sker ju för att det finns mer produktion i Sverige än efterfrågan.
Alternativet för Vattenfall skulle vara att låta vattnet forsa utan att generera el. Hur skulle SD+KD+M motivera det?
Men någon slags hjärndöd nationalism? Eller vad?
Vi tillämpar ju redan differentierad energiskatt för företag. Att premiera företag som genererar jobb verkar rimligt. Serverhallar genererar få jobb men slukar energi. Helst skulle jag nog vilja ha lika energiskatt (låg) för alla: företag som privat personer - men jag vill se en uträkning på hur det slår mot jobben och ekonomin innan jag ställer mig bakom det.

Vadå jävlas med Vattenfall?? Vi bor i och styr över något som kallas Sverige. Det är viktigt att resurser och verksamheter i Sverige tillgodoser behov hos oss som bor i Sverige. Om skåningarna nu under befinltiga regler och handel har fått mycket dyrare el pga att elen säljs till tyskar som gärna betalar mer så föreslår jag att detta ändras så att skåningarnas behov tillgodoses.

Vi i Sverige ÄGER Vattenfall - vi kan bestämma hur och när magasinen ska användas - vi kan t ex bestämma att Vattenfall bör fokusera mer på att skåningarna ska få billigare el och mindre på att tjäna så mycket pengar som möjligt. Och jag tror att det står oss helt fritt att begränsa exporten till t ex Tyskland ifall vi vill det - strypa någon kabel - men det kan ju finnas bättre sätt att ge skåningarna billigare el.
__________________
Senast redigerad av Madagascar 2021-10-24 kl. 11:15.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback