2021-04-11, 13:50
  #493
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av WimHof
Du verkar ha bra koll på pandemin så jag vänder mig till dig.

Jag har precis tagit en titt på FOHMs Covid-19 sida och får inte ihop det. Hur kommer det sig att vi i april 2020 hade många avlidna i Covid men nästan inga sjukdomsfall? Samma sak nu i mars fast tvärtom. Hur kan vi ha många sjukdomsfall men nästan inga dödsfall? Är inte det lite konstigt?

https://experience.arcgis.com/experi...6f9f87457ed9aa

Min gissning är att det i april förra året knappt genomfördes några covidtester förutom på personer som vårdades på sjukhus. Det var väl ungefär i april som man slutade smittspåra. Så att det var färre test kan ha sin förklaring i det.

Nu finns det en större tillgång på tester och fler testas, vi har även eventuellt en större smittspridning bland personer som inte är i riskgrupper. En stor del av de som tillhör de allvarligaste riskgrupperna har vaccinerats, andra gick bort under 2020.
Citera
2021-04-11, 14:04
  #494
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av WimHof
Om inte länken fungerar så kanske det är dags att köpa en ny dator, länken är Folkhälsomyndighetens egen hemsida med all Covidstatistik.

Det du nämner om "en som var sjuk för 11 månader sedan" är det intressanta. Det är med andra ord inte jag som har fel utan FOHM. Enligt dem så fanns det knappt några sjuka alls i april 2020, däremot avled ganska många i "sjukdomen". Konstigt, eller hur?

Nu i mars 2021 har vi knappt några dödsfall alls men fler "sjukdomsfall" än i april 2020. Problemet är att dessa "sjukdomsfall" är alla de som testar sig stup i kvarten och fastän 99% av dessa inte ens känner av sin "sjukdom" så används siffrorna till att skärpa restriktionerna, införa vaccinpass och annat smått och gott.

Nu vet du hur det ligger till.


En annan sak man inte får förglömma, även sjukvården av covidsmittade har utvecklats. Under året som har gått så har man lärt sig massor om viruset och vilka åtgärder som fungerar i omvårdnaden av de som hamnar på sjukhus och IVA. Det gör att man kan rädda fler liv.

Dödstalen är inte heller det enda intressanta när det kommer till åtgärderna, även trycket på vården (som är fortsatt högt) och andra problem som en hög smittspridning innebär måste beaktas. Tex så stämmer det att många inte dör, men det börjar bli en stor grupp människor som får långvariga problem, inom begreppet milda symptom så ingår även hög feber och stark sjukdomskänsla så det påverkar sjukfrånvaron (milda symptom är allt som inte kräver sjukhusvård), samt att smittspridningen ökar risken för mutationer såklart (det är när den infekterade cellen bildar nya virus i kroppen som det uppstår spontana förändringar). Det finns med andra ord en rad argument för att man fortsätter att hålla avstånd m.m., och det man snarare hade kunnat önska var att vi redan innan visste hur sjukvården bäst skulle behandla dessa patienter, att det funnits ett vaccin till riskgrupper redan i april 2020, att vi hade ställt om tidigare till att begränsa smittspridningen så att färre personer blev sjuka och färre sköra personer blev smittade innan vaccin fanns tillgängligt och sjukvården kunde rädda fler. Gärna med en mindre vårdskuld.


Kan även tillägga att av de jag känner som har haft bekräftad covid så har alla drabbats av en rejäl sjukdomskänsla med hög feber och svårigheter att andas. De har inte testat sig ”stup i kvarten”. Ett fåtal har hamnat på IVA, några enstaka har gått bort. Eftersom covid är mer smittsamt än våra vanliga influensavirus så har det självklart större påverkan på samhälle och sjukvård och därför kan en del restriktioner motiveras av det, trots färre dödsfall än april 2020 eftersom många fortfarande behöver vårdas och många ligger däckade hemma.


Och om du tittar på intensivvårdade per dag så ser du att det inte skiljer sig nämnvärt från april 2020, det säger väl en del om att läget fortfarande är kritiskt.
__________________
Senast redigerad av Capulca 2021-04-11 kl. 14:13.
Citera
2021-05-09, 11:58
  #495
Medlem
wwrs avatar
Ja. Det är i alla fall helt tydligt att vi inte bör träffa andra människor. Den ledande skräptidningen The New York Times rekommenderar att vi skall duscha mindre ofta! Att kunna visa sig ren började egentligen som en form av kapprustning, menar tidningen!

Det som tidigare hade varit ett skämt är det nya normala. De som sköter världen nu har fullständigt tappat greppet. Nu stinker NYT och dess redaktion på mer än ett sätt.
Citat:
See Fewer People. Take Fewer Showers.

Some people said they started bathing less during the pandemic. As long as no one complains, they say they plan to keep the new habit.

Robin Harper, an administrative assistant at a preschool on Martha’s Vineyard, grew up showering every day.

, she started showering once a week.

“Don’t get me wrong,” said Ms. Harper, 43, who has returned to work. “I like showers. But it’s one thing off my plate. I’m a mom. I work full-time, and it’s one less thing I have to do.”

After the pandemic forced her into lockdown, Ms. Whaley, 49, said she began thinking about why she was showering every day.

It became a sort of arms race,” Dr. Hamblin said. “It was a signifier of wealth if you looked like you could bathe every day.”

What is the point of daily showers, she said, when she rarely leaves the house except to run errands like taking her 6-year-old daughter to school?
They’re not smelling me — they don’t know what’s happening,” Ms. Mieloch said. “Most of the time, I’m not even wearing a bra.”
https://www.nytimes.com/2021/05/06/h...-pandemic.html
__________________
Senast redigerad av wwr 2021-05-09 kl. 12:03.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback