Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 2
  • 3
2020-12-26, 10:28
  #25
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Den här tråden handlar om Sverige och EU. Du får gärna göra jämförelser, men jag håller mig till EU nu.

Ingen verkar veta hur mycket vi betalar till EU. Det är mycket illa. Vi har rätt att veta det.

Hur mycket har vi betalt till EU i år, totalt?
Hur mycket är avgift, hur mycket kommer från de två paketen och ev annat?

Hur mycket skall vi betala nästa år?
Hur stor blev rabatten som Löfven skrutit om?
Vet du vad du betalar på din elräkning , ingen har nog en jävla aning trots att många försöker förstå sig på , principen är samma med EU-medlemskap😁
Citera
2021-01-23, 04:23
  #26
Medlem
wwrs avatar
Här är det svar man får om man mailar och frågar EU-ministern. Jag tog bort namnen på frågeställare och handläggare.
Citat:
Hej NN

Tack för ditt mejl till EU-minister Hans Dahlgren. Jag har blivit ombedd att svara.

Det är intressanta frågor du ställer. Givet att flertalet frågeställningar är framåtblickande vänligen notera att svaren i dessa delar grundar sig på prognoser. Det faktiska utfallet är beroende av den allmänna ekonomiska utvecklingen och andra styrande faktorer.

Hur stor blev Sveriges rabatt i den MFF som nyligen fastlagts av EU, jag tror vi tidigare erhöll c.a. €800 miljoner?

Sverige beräknas få en genomsnittlig reduktion av EU-avgiften om ca 9 miljarder kronor per år under perioden 2021–2027. Under den föregående budgetperioden 2014–2020 uppgick den svenska rabatten i genomsnitt till knappt 5 miljarder kronor årligen.

Vad uppskattas Sveriges EU-avgift till, 2021?

År 2021 beräknas avgiften efter avdragen reduktion uppgå till ca 45 miljarder kronor.

Hur stor är EU:s totala skuld efter det att paketen i april och juli utbetalts? T.ex vad uppskattar man att EU totalt är skyldigt efter 2021?

I december 2020 uppgick EU:s totala skuld till ca 92 miljarder euro.

Utöver tidigare upplåning beslutade medlemsstaterna i december 2020 att kommissionen får låna ytterligare högst 750 miljarder euro inom ramen för en återhämtningsplan från coronapandemin. Detta kommer att bli den maximala ökningen av EU:s totala gemensamma skuld men det är för tidigt att säga vad den kommer vara vid utgången av 2021. Därtill finns redovisningstekniska skulder i exempelvis pensionssystemet för pensionerade EU-tjänstemän och lån som upptagits i samband med uppförandet av vissa av EU-institutionernas byggnader som EU äger.

Sverige får tillbaka c.a. 15 miljarder av avgiften. Vad har gjorts för de pengarna under 2020?

Principiellt sätt används återflödet till att genomföra unionens politik på olika områden, till exempel den gemensamma jordbrukspolitiken och sammanhållningspolitiken. Det är för tidigt att säga exakt vad återflödet från EU-budgeten 2020 använts till. Detta kommer att framgå av statens årsredovisning 2020 som ännu inte publicerats.

Med vänlig hälsning

SG

Regeringskansliets kommunikationsenhet
Svaret om rabatt (9 miljarder) ges i hela miljarder med medelvärde för hela sjuårsplanen. Det är svårjämförbart. Det är dock mindre än de 10.9 miljarder som Löfven trodde sig ha fått i juli. (Vad jag kan minnas har man ibland uppskattat Sveriges tidigare rabatt runt 8 miljarder.) I juli ansåg man sig kunna ge oss detaljerade siffror.
Citat:
Fem länder föreslås få rabatter på sina medlemsavgifter: Tyskland får 3 671 miljoner euro om året (oförändrat jämfört med senaste förslag), Nederländerna får 1 921 (+ 345 miljoner i rabatt), Sverige 1 069 (+ 246), Österrike 565 (+ 278) och Danmark 322 (+ 100).
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/s...promissforslag

Med dagens kurs skulle det bli 10.87 miljarder kronor i rabatt.

Det går naturligtvis att jämföra denna uppgift exakt med vad vi fått. Man det fordrar att man räknar bort olika prognoser och ger oss information om det som politikerna kommit överens om, om detta nu t.ex anges i % av BNP eller dylikt.

Citat:
Sverige har även fått igenom sin önskan om en högre rabatt på EU-avgiften – drygt 11 miljarder kronor per år.
https://www.expressen.se/nyheter/eu-...-avtalet-deal/

EU-utgifterna är helt enkelt dåligt redovisade. Det tar tre veckor att få detta svar men det skall ju inte enskilda personer behöva skriva och fråga. Problemet är att Bryssel ligger för långt bort. Vi kan inte få insyn på samma sätt som när vi vill ha information om Sveriges finanser.

EU-informationen har ännu inte svarat på liknande frågor.

Men rabatten är bara en liten del. Förra året ökade EU Sveriges skuldbelastning med uppskattningsvis 400 miljarder. (Se det första inlägget i tråden.) Det är ungefär en tiodubbling av det vi betalade till EU tidigare. Vi sätter framtida generationer i skuld för att vi påstås omedelbart behöva sätta fart på samhället pga en influensa. (Och när nu dessa utgifter fastslagits verkar det som om ekonomin kan rasa igen.)
__________________
Senast redigerad av wwr 2021-01-23 kl. 04:32.
Citera
  • 2
  • 3

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback