Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2020-08-16, 20:56
  #13
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Rituals00
Skitsnack! Starta egen byrå bara så kommer ingen fråga om dina betyg!
Nej det är inte skitsnack. Undersök gärna situationen för jurister i USA. Så kommer det bli i Sverige också om några år. Det spottas ut jurister på löpande band från alla möjliga universitet.
Citera
2020-08-16, 23:41
  #14
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Rituals00
Skitsnack! Starta egen byrå bara så kommer ingen fråga om dina betyg!

Visst kan man starta en juridisk byrå, konkurrensen är dock ytterst hård. Du kan inte heller räkna med att dina klienter är intresserade av att betala lika mycket som de skulle till en advokat.
__________________
Senast redigerad av GeorgeForeman1980 2020-08-16 kl. 23:49.
Citera
2020-08-18, 12:32
  #15
Moderator
Pontiac-Garages avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kajplats
Nej det är inte skitsnack. Undersök gärna situationen för jurister i USA. Så kommer det bli i Sverige också om några år. Det spottas ut jurister på löpande band från alla möjliga universitet.

Eftersom du ständigt startar trådar (eller frågar i befintliga trådar) om hur arbetsmarknaden ser ut för diverse utbildningar/yrken ska du kanske vara försiktig med att ge andra råd, om du själv inte har varken erfarenhet av studier eller jobb samt dålig koll överlag. Det ger inte så mycket trovärdighet att du ständigt uttalar dig om att diverse utbildningar och yrken är dåliga att satsa på om du sedan själv frågar vad som leder till en bra arbetsmarknad.

Citat:
Ursprungligen postat av slavmaster
Hej,

Jag är halvvägs igenom juristprogrammet och kommer så småningom erhålla en juristexamen med betyget B på samtliga kurser. Varför jag snittar B på alla kurser är irrelevant för tråden, utan det faktum att jag gör det och huruvida det finns ett ljus i slutet av tunneln är det relevanta (och om det inte finns ett ljus i slutet av tunneln, vad kan jag göra nu för att "skapa" det?). Låt mig börja från början:

Innan jag påbörjade mina studier på juristprogrammet ansåg jag mig vara delvis införstådd med utbildningen och arbetsmarknaden. Men ack så fel jag hade! Konkurrensen är mycket hårdare än vad jag trodde, både under programmets gång och på arbetsmarknaden. Än idag kan jag förvånas av den hårda konkurrensen, jag förstår mig inte på hur en stor majoritet (gissningsvis åtminstone 90% av de studerande på programmet) kan vara OK med det? (OBS! Det var en retorisk fråga.) Det är varken logiskt eller sunt för mig men tycks vara så glorifierat av alla andra. Jag hoppas inte de utgår från den amerikanska TV-serien Suits, för så ser verkligheten inte ut. Den ser ännu bättre ut!! Skämt åsido. Allt man får höra i korridorerna är hur alla drömmer om att få jobba på en byrå när de tar examen, men det är få som pratar om arbetsvillkoren och hur det faktiskt ligger till när man arbetar på en byrå. Det faktum att en tidig morgon anses vara kl.09:00 och ett tidigt slut på dagen kl.17:00 är för mig helt sinnessjukt. Inte undra på att alla äldre som jobbar på en byrå ser ut att vara 20 år äldre än vad de egentligen är...

Det enda jag vet just nu är att jag inte ser mig själv arbeta på en byrå livet ut, möjligtvis något år för erfarenhetens skull (om jag ens får chansen till det). Jag ser mig heller inte arbeta på en statlig myndighet livet ut, möjligtvis något år. Fram tills förra veckan var tanken att få ut min examen och sedan (specialisera mig inom något juridiskt område och) starta eget inom sinom tid så att säga. Men nu har spelreglerna ritats om för min del eftersom ett resultat från HP nu blir giltigt i åtta år (istället för fem). Jag har en chans att dubbla och tänker därför utforska den möjligheten innan jag ger mig in i något.

Tanken är att dubbla i syfte att få en så bra kombination som möjligt och (om det går) försöka få min juristexamen att komma i andra hand och min andra examen att komma i första hand. Det enda jag kan komma att tänka på som gör det är en utbildning från Handelshögskolan i Stockholm, men det finns inte på kartan att jag gör det (eftersom jag inte kommer in där). Det närmsta jag kommer att tänka på är civilekonom (240 hp) alternativt ekonom (180 hp) förslagsvis en kandidatexamen inom företagsekonomi. Frågan är dels om det finns fler utbildningar utöver de jag nämnt (som någon på Flashback kan tipsa om), dels om en juristexamen verkligen kommer i andra hand jämfört med de två utbildningarna jag just nämnt?

Det slutgiltiga målet är att starta eget. Antingen inom juridik eller inom min andra examen. Det bästa vore att kombinera de såklart. Men att starta eget är inget man kan göra idag eller imorgon utan det tar tid, erfarenhet osv. Dessutom är det ingen garanti. Det jag vill göra just nu är att skapa någon form av garanti genom att dubbla...

Frågor
1. Hur ser möjligheterna ut på arbetsmarknaden för mig som snittar B rakt igenom? Vilka dörrar är öppna?

2. Är det någorlunda meningslöst att dubbla för att öka mina chanser på arbetsmarknaden? Time is of the essence liksom, varför det är högst fördelaktigt om syftet med att dubbla är att faktiskt kunna öppna fler dörrar på arbetsmarknaden och inte bara ha det på CV:et.

3. För det fall jag ska dubbla, vilken utbildning vore lämpligast att dubbla med min juristexamen med tanke på ovanstående omständigheter?

4. För det fall de enda alternativen till att dubbla just är ekonom (180 hp) kontra civilekonom (240 hp), vilket är det mest fördelaktiga mellan de två? Enkelt att bara säga civilekonom, förstår det själv...men ha mina omständigheter och förutsättningar i åtanke.

Det var allt för nu. Uppskattar seriösa svar!

Allt gott.

Överlag, är du ens intresserad av ekonomi? Alternativkostnaden för att studera ytterligare en utbildning är rätt hög och bör enbart göras om du haft en plan från början på att få en konkret nytta med det. Att läsa max antal utbildningar enbart i syfte att få bredare jobbmöjligheter stärker tyvärr inte ditt CV i sig, då arbetsgivare mycket väl kan undra varför du inte fick jobb redan efter din första utbildning - många hamnar i den fällan.

En bättre lösning är ju att du tar ett första jobb och "börjar från botten", sedan byter efter några månader och sedan gör samma sak tills du får såväl erfarenhet som löneökningar som motsvarar en person som börjat lite högre direkt. Man lär sig mkt mer i arbetslivet i slutändan så betygen blir mindre och mindre relevanta för varje nytt jobb.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback