2020-07-30, 20:54
  #1
Medlem
vanarts avatar
Statsminister Stefan Löfvén (s) vek ju som bekant ner sig i "förhandlingarna" om EU:s stödpaket om 750 miljarder Euro. En del är bidrag 360 miljarder och en del är lån 390 miljarder.

Citat:
EU-ledarna klubbade på tisdagsmorgonen återhämtningspaketet för att få igång EU:s ekonomi efter coronapandemin. Totalt blir det 750 miljarder euro varav 390 miljarder utgörs av bidrag – nu står det också klart hur många av miljarderna som landar i Sveriges pengakuvert.

Citat:
”Vårt kuvert är på 3,7 miljarder euro”, skriver regeringen i en kommentar till SVT.

Citat:
EU kommer att ta lån för att finansiera stödpaketet som sen delas ut till länderna i form av lån och bidrag. Tanken är att det är EU som helhet, inklusive Sverige som ska betala tillbaka lånen under högst 30 år med start 2028.
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/s...i-coronabidrag

Citat:
"Entydigt olaglig"
Päivi Leino-Sandberg, professor i juridik vid Helsingfors universitet, har hörts som sakkunnig av båda utskotten och har varit med och utarbetat EU:s grundfördrag. Enligt Leino-Sandberg är det entydigt att återhämtningsfonden strider mot EU-lagstiftningen enligt tolkningarna hittills.

– Grundfördraget tillåter inte att EU finansierar sina utgifter med lån.
Källa: https://www.hbl.fi/artikel/midsommar...h-eus-framtid/

Några frågor:

1. Var i EU:s grundfördrag hittar jag denna Leino-Sandbergs påstående?
2. Bryter återhämtningsfonden mot svensk grundlag?
3. Kan återhämtningsfonden stoppas? Om så, hur?
Citera
2020-07-31, 15:13
  #2
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av vanart
S
3. Kan återhämtningsfonden stoppas? Om så, hur?

Den enda chansen är nog att författningsdomstol i något av länderna som har en riktig sådan säger NEJ. Störst chans att det blir Tyskland tror jag. Då spelar det ingen roll alls vad Merkel skriver på för avtal.

Läs: https://www.politico.eu/article/germ...ublic-opinion/

Den är rätt intressant. Det är ett bråk där Tysklands författningsdomstol förklarat att den måste stå över EU domstolen i Luxemburg, även när det gäller tolkning av EU lag, eftersom EU inte är en stat och Tyska politiker inte har rätt att gå med på vad som helst enligt den Tyska författningen. Oavsett vad EU säger så kan Tysk grundlag hindra Tyska politiker från att agera.

Avgörande lär komma i mitten av hösten. Att domare känner sig tvingade att uppmärksamma befolkningen på vad politiker försöker göra genom att förklara sig i debattartikel i en dagstidning är rätt unikt.

Skulle inte alls bli förvånad om Tyskland lämnar euron innan årsskiftet. Då eftersom den egna domstolen kräver att Euro-länderna endast agerar enligt grundfördraget; som det tolkas av den tyska författningsdomstolen. Skulle det hända så spricker valutaunionen direkt.

Det är inte helt lätt för Tyska politiker att kringå författningsdomstolen. En viss Adolf tog sig ju lite friheter förra århundradet och när konstitutionen skrevs så ville man undvika att politikerna fick för stor handlingsfrihet.

Hursomhelst så vore nog det bästa för alla om Tyskland (och Finland, Nederländerna och Österrike) lämnade Euron. Då skulle övriga länder kunna använda växelkursen för att balansera ut import/export gentemot Tyskland och Sydländerna skulle kunna återhämta sina ekonomier.
Citera
2020-08-02, 15:34
  #3
Avstängd
MagnusBengtsens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av FBerntsson
Skulle inte alls bli förvånad om Tyskland lämnar euron innan årsskiftet

Det vore som en gåva till folket från Gud. Fast något så otroligt skälvande, det vore ju som om USA lämnar NATO. Det är väl på det sättet, verkar det ju som, att personer som Angela Merkel har full maktkontroll, alltid. Gud kanske vill bistå oss men även han går bet.

Fast du verkar dock ha koll på det juridiska om det juridiska nu fortfarande fungerar i EU, i Tyskland och i Sverige.
Citera
2020-08-03, 12:24
  #4
Medlem
wwrs avatar
Det är en bailout och det gjordes väl med Portugal, Irland och Grekland förut. Men bailout är olagligt så därför försöker man köra med Corona istället, som jag förstått det.
Citat:
EU treaty violations
No bail-out clause
The EU's Maastricht Treaty contains juridical language which appears to rule out intra-EU bailouts. First, the "no bail-out" clause (Article 125 TFEU) ensures that the responsibility for repaying public debt remains national and prevents risk premiums caused by unsound fiscal policies from spilling over to partner countries. The clause thus encourages prudent fiscal policies at the national level.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cont...aty_violations
__________________
Senast redigerad av wwr 2020-08-03 kl. 12:37.
Citera
2020-08-03, 14:08
  #5
Medlem
wwrs avatar
Det här paketet är en olaglig rekordbluff. Författningsvidrigt på två punkter

1. Man får inte ha bailout enlig Maastrichtfördraget som beskrevs ovan.

2. EU får inte låna och bränna pengarna. De måste låna vidare.
Citat:
EU borrowing is only permitted to finance loans to countries under its programmes EFSM, BOP, MFA and the recently adopted SURE instrument.
As part of its Recovery Plan, the Commission has proposed that it be exceptionally empowered to borrow to raise funds to fund crisis-repair and recovery actions during the immediate aftermath of the Covid-19 crisis.
https://ec.europa.eu/info/index_en
Notera källan, EU:s egen sajt

Tack till TS som hittat den finska professorn.

Hahaha. EU är mest maffiaverksamhet. Vi måste gå ur.

Men tyvärr går pengarna delvis till företag som kommer att ge Löfven, Fritzon, Ylva och de andra styrelseposter och liknande. Våra korrupta politiker spenderar våra pengar. Vi kommer aldrig ur EU, politikerna tjänar för bra på EU.

Tyskland har diskuterats i tråden. Jag vill bara lägga till att jag tror landet delvis är ett skenmål för vår berättigade ilska. Tyskland vill ju spendera nu. Det handlar bara delvis om deras export. Det handlar om att sätta en hel kontinent på spåret mot skuldsättning så att privata banker kommer att äga oss och kontrollera Europa. Lite som USA.
__________________
Senast redigerad av wwr 2020-08-03 kl. 15:00.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback