• 11 216 online
  • 1 203 508 medlemmar
  • 62 273 735 inlägg
2018-12-08, 11:01
  #625
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av arbetet
Jo, exakt så men ändå så härstammar mycket av de stora konfliktlinjerna från Sykes-Picot-överenskommelsen.
Ja, Mellanöstern betalar ett högt pris för stormakternas arrogans.
Citera
2018-12-08, 12:46
  #626
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av popll
Även om du skiter i Jemen (det är inget fel i det vi är fria) MEN ta en titt på bilderna på BARNEN. Om du kan fortsätta känna apati finns det inget hopp...men känner du något så kan du hoppas och be att bombandet tar slut. De svälter till döds och dör av diarré.
Jemeniterna är ett fattigt fredligt folk, de har inte gjort nåt för att förtjäna det här. Oskyldigt folk
Självklart känner jag empati och önskar att bombandet ska sluta omedelbart men nyckeln till det hela finns inom islam. Det vi ser är ett inbördeskrig inom de muslimska trosinriktningarna. Vad kan jag göra åt deras livsstil? De som håller i vapnen gör det frivilligt i tron att deras religiösa tro är rätt och som är den enda vägen.
Citera
2018-12-09, 00:29
  #627
Medlem
frank-costellos avatar
Reuters skriver att houtiernas främsta förhandlare under lördagen ska ha sagt att Jemens största hamnstad, Hodeidah, borde deklareras till att bli en "neutral zon" och FN borde börja att spela en roll vad gäller flygplatsen i huvudstaden Saana, vilken houtierna kontrollerar. Detta efter den tredje dagen av samtal i Rimbo, Sverige, som har som mål att få slut på kriget i Jemen.

"Den (Hodeidah) borde bli en neutral zon som står utanför konflikten, och militärbrigaderna som kom utanför provinsen Hodeidah borde ge sig iväg," ska houtiernas förhandlare Mohammed Abdusalam ha sagt till Reuters.

När han fick frågan om huthiernas styrkor därefter skulle dra sig tillbaka från Hodeidah så ska Abdusalam ha sagt att: "Det kommer inte finnas något behov av en militär närvaro där om striderna upphör ... Hodeidah är av central vikt för ekonomin och det borde fortsätta att vara det för alla jemeniters skull."

"Vi har lagt fram ett förslag till FN om att överse hamnen och att vara den som organiserar logistiken där, genomför inspektioner, tar hand om intäkterna samt ordnar allt vad gäller tekniken," ska han även ha sagt. Han ska dock inte ha sagt vem som kommer att ha kontroll över staden ifall båda sidors styrkor lämnar. Man nämner att Jemens regering, som understöds av Saudiarabien, står fast vid sin ståndpunkt att Hodeidah ska vara under deras kontroll.

Abdusalam ska även ha sagt att houtierna var öppna för möjligheten att FN fick en roll vid Saanas flygplats, för att på så sätt säkra ett avtal om att ter öppna området, vilket man skriver har bombats flera gånger. "Stängningen av Saanas flygplats var ett politiskt beslut och handlade inte om oro över säkerheten ... om vi kommer övrens om att återuppöppna den, så är vi redo att diskutera de detaljerna."

Man nämner att flygplatsen ligger på houtiernas territorium, men att luftrummet kontrolleras av den saudiska koalitionen, vilket gör att flygplan inte kan landa eller lyfta utan deras godkännande. I fredags så ska Jemens regering ha föreslagit att flygplatsen öppnas upp på nytt, under förutsättning att flygplan genomgår inspektioner på flygplatserna i städerna Aden och Sayun, innan de kan landa från, eller lyfta till utländska destinationer. Detta ska dock houtierna ha avvisat.
https://www.reuters.com/article/us-y...-idUSKBN1O70DL
Citera
2018-12-09, 10:55
  #628
Medlem
Undrar om de får se ett luciatåg om Johanneshus ordnar det..Kan säkert tina upp förhandlingarna! Lite glögg, peppararkakor, saffranspannkaka med..ös på med julmys o guidning i Stockholm. Man ska inte underskatta trivseln..
Citera
2018-12-09, 10:56
  #629
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Bassiehof
Ålder räknas inte enligt muslimer vet du väl. Enligt Stefan Åberg räknar de stollar runt bordet,

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/k...te-vara-storre

ha, den var dålig
Citera
2018-12-09, 11:43
  #630
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av popll
Undrar om de får se ett luciatåg om Johanneshus ordnar det..Kan säkert tina upp förhandlingarna! Lite glögg, peppararkakor, saffranspannkaka med..ös på med julmys o guidning i Stockholm. Man ska inte underskatta trivseln..

Precis. Utrikesministrar med Jesus-komplex i kombination med helt oförstående araber är "det svenskaste som finns".
Rapporteringen borde fokusera mycket mer på vad de äter och har på sig. Ungefär som Nobelfesten. SVT:s enkät häromdagen om vad Rimbo-borna tror om förhandlingarna var förvisso ett steg i rätt riktning(liksom, "ja hoppas de kan komma överens")
Undrar om araberna har med sig sitt egna kaffe på rummen och hur det påverkar de sannolikt ålderdomliga vattenledningssystemet på slottet. De brukar tycka att det är en god idé att tömma ut det i handfaten nämligen...
I dag vinklade i all fall DN på att de är i Gottröra i rubriken, så det går framåt.
Citera
2018-12-13, 19:40
  #631
Medlem
frank-costellos avatar
De två parterna som strider mot varandra i kriget i Jemen, houtierna, som stöds av Iran och Jemens regering, som stöds av Saudiarabien, ska under torsdagen kommit fram till en överenskommels om en vapenvila i hamnstaden Hodeidah. FNs genralsekreterare Antonio Guterres ska på en presskonferen i Rimbo, Svergie, där förhandlingar har hållits sedan en vecka tillbaka, ha sagt att FN kommer att få en central roll vad gäller att upprätthålla vapenvilan.

"Ni har kommit fram till en överenskommelse om hamnen i Hodeidah, samt själva staden, vilken nu kommer att se ett tillbakadragande av styrkor, både från hamnen och från staden, samt upprättandet av en vapenvila i hela området," ska Guterres sagt. "FN kommer att få en ledande roll i hamnen."

Enligt FNs sändebud Martin Griffiths, som har varit chef över de förhandlingar som pågått i Rimbo, så kommer detta att ske inom de närmaste dagarna i hamnen i staden, och senare därefter från själva staden. Houtierna ska även dra tillbaka styrkor från hamnen i Salif, som används för spannmål, och från Ras Isa, som används för olja.

En kommitté från båda sidor kommer att övervaka vapenvilan samt tillbakadragandet av trupper från båda sidor. FN kommer att vara närvarande i arbetet, och rapportera in veckovis till FNs säkerhetsråd.

Internationella övervakare kommer att placeras ut i Hodeidah och vid dess hamnar, och alla stridande förband kommer att inom 21 dagar ha dragit sig tillbaka helt och hållet efter det att vapenvilan har startt. Det framgår inte i artikeln när vapenvilan startar, men jag antar att den startade idag i samband med att ett avtal slöts.
https://www.reuters.com/article/us-y...-idUSKBN1OC0G4
__________________
Senast redigerad av frank-costello 2018-12-13 kl. 19:53.
Citera
2018-12-13, 23:21
  #632
Medlem
frank-costellos avatar
Saudiarabiens ambassadör i Jemen, Mohammed al-Jabir ska under torsdagen sagt till tv-kanalen Al Arabiya att man under fredagen kommer att påbörja arbetet med att säkra överenskommelsen gällande Hodeidah, som man kom överens om tidigare idag i Rimbo, Sverige .
https://www.reuters.com/article/us-y...-idUSKBN1OC2KI
Citera
2018-12-13, 23:31
  #633
Medlem
Nu är det bara att hålla alla tummar och be till högre makter att detta lilla steg ska hålla i sig. Det är svårt att medla, att hålla sams - särkilt med nån man hatar..Men de har visat moral att de är modiga i alla fall.
Och luras nu inte in i krigshetsande Saudi eller andra länder.
håll på ert! och sätt igång transporterna från FN, låt dem rulla in för fullt! Barnen väntar!!
Citera
2018-12-14, 13:50
  #634
Medlem
Axat inlägg : " Mer Onödiga Kostnader : I skithålan Rimbo är man stolta att man fått klanerna i Jemen att göra fångutväxling om 15000 soldater så man kan slå ijhäl varandra ännu mer !
Rapporterar Margot Wallström & Såssarna källa : https://sverigesradio.se/sida/artike...rtikel=7106041
Citera
Igår, 08:40
  #635
Medlem
Nu till stora frågan..
Hur kommer det sig att rebeller och regering kommer hela vägen till från Jemen till Sverige?

Kan det kanske finnas en anledning förutom Margots goda vilja?
Citera