• 36 747 online
  • 1 202 487 medlemmar
  • 62 222 939 inlägg
2018-12-02, 22:21
  #985
Medlem
sinewaves avatar
Citat:
Ursprungligen postat av bike99
Hur ser ni (sinewave?) på att gå in och ändra i fondurvalet, look-back period osv? Efter att senaste månaderna tagit mycket stryk i vissa fonder som jag kunnat ta mig ur tidigare med tex en kortare look-back eller ett konstant MA-filter är jag inne på att justera fondurvalet och även korta ner min look-back period. Detta är min tanke men det känns samtidigt fel att justera detta just nu då man är som mest känslosam inför börsen, torskat pengar och förmodligen inte agerar helt rationellt. Kör f.ö mom+agg3 som strategi.

Hur ser ni på att inkludera Ryssland i era mom+aggs? Jag har tyvärr inte data på Ryssland och kan dessvärre inte backtesta Ryssland i en strategi men kollar jag på avanza verkar det vara extremt volatilt. Tex fredag 6 april till måndag 9 april gick rysslandsfonderna ner med ca 12%, lagom kul nedgång på en helg. Hur resonerar ni här? Skiter i Ryssland eller helt enkelt tänker att det lönar sig på sikt?

Mvh

Mna bör ta förändringar, som inte bara betyder att man byter en fond med en som korrelerar och som inte är nästa fond att byta till som väldigt allvarligt. En idé är att ge det hela 3 månader från beslut till uppföljning. Detta så att du inte tar beslutet pga något du känner för stunden och får något mer distans till det.

Som du har sett är Ryssland väldigt volatilitet. Man får således vara beredd på att tåla en del stryk om man sitter med sådant. Ett hett tips där är att sluta titta på utvecklingen om man sitter med mer volatile saker. Det är månadens resultat som räknas trots allt, inte enskilda dagar eller helger.
Citera
2018-12-02, 22:25
  #986
Medlem
sinewaves avatar
Citat:
Ursprungligen postat av JosefB
Jag kör också en update likt tidigare inlägg. Kör MOM + AGG @ 3 mån med överliggande UERATE.
Ligger defensivt i räntor. Förra månaden hade jag 1/3 i hälsovård vilket visade vara en OK investering. Tur man inte låg i ny teknik den senaste tiden. Ser fram emot 2019 för att se hur börsen utvecklar sig. Tar gärna emot feedback kring urvalet :-)


1. Danske Invest Select USD 0.16 <--------
2. Spiltan Högräntefond 0.01 <--------
3. Spiltan Räntefond Sverige -0.06 <-------
4. AMF Räntefond Lång -0.08
5. Handelsbanken Hälsovård Tema -2.51
6. Pacific Precious A -3.57
7. Länsförsäkringar Fastighetsfond A -5.24
8. Länsförsäkringar USA Indexnära -5.72
9. PLUS Småbolag Sverige Index -7.94
10. Swedbank Robur Access Asien -8.07
11. Swedbank Robur Ny Teknik A -19.25


Fondutbud
Index: USA, Asien
Räntor: Företagsobligationer, långa och korta räntor
Bransch: Fastigheter, guld/ädelmetaller, småbolag, teknik, sjukvård
Valutor: USD

Kul med en uppdatering och att veta vad du använder! Tänkte lägga in sjukvård själv, men det hela har gått för bra på senaste tiden att det inte gått (då risken finns att man då lägger in det för att man är partisk = dåligt). Helst vill man inte lägga in saker som gör att detta som man lägger i hamnar i toppen och således på en gång blir något man byter till. Nu vore det t ex ett ypperligt läge att lägga in Swedbank Ny Teknik man inte har den i sitt urval.
Citera
2018-12-06, 15:23
  #987
Medlem
Hej och tack igen för underbar tråd. Superintressant att följa uppdateringar kring de strategier du skrivit om Sinewave.

Frågan lyder:
Om UERATE värdet ligger över MA10, betyder det att vi ligger 100% i safe asset (ex spiltan räntefond)?
Citera
2018-12-07, 11:42
  #988
Medlem
sinewaves avatar
Citat:
Ursprungligen postat av esoul
Hej och tack igen för underbar tråd. Superintressant att följa uppdateringar kring de strategier du skrivit om Sinewave.

Frågan lyder:
Om UERATE värdet ligger över MA10, betyder det att vi ligger 100% i safe asset (ex spiltan räntefond)?

Det beror på hur man använder det. Vissa ligger då 100% i 'säkefhet'. Vissa andra aktiverar då ett MA som tidigare inte var aktiverat. En del andra kanske rentav skiftar strategi helt och hållet, vem vet. :)

Jag gör saken med MA där UERATE då agerar som ett överordnat värde för ytterligare och annat MA-värde.
Citera
2018-12-09, 20:16
  #989
Medlem
sinewaves avatar
# Rapport, 9 december 2018 (sista rapporten för året!)

I fredags kom äntligen siffrorna för den amerikanska arbetslösheten. Den stannar kvar på siffran 3.7 och dess medelvärde a 12 månader snävas till något och stannar på 3.917. Ett värde som gör att det kommer att krävas att siffran nästa månad måste hoppa upp med runt 0.2 procent för att det ska utlösas en signal om möjlig lågkonjunktur.

För den som undrar varför vi tittar på UERATE sök i tråden efter saker som “arbetslöshet” eller djupdyk och läs: http://www.philosophicaleconomics.com/2016/02/uetrend/

Den här månaden har annars fortsatt varit turbolent, man kan tydligt se att den längre trenden inte längre är positiv för de bredare indexen. Tittar man på individuella tillgångar är det bara Ryssland och svenska Fastigheter (via LF Fastighetsfond) som sticker ut något med att ha ett positivt MA10 bland de tillgångar som har något högre risk.

-

# Det egna innehavet

Varje månad när UERATE kommer justerar jag mitt egna innehav.

Den här perioden blev nästintill indentisk med föregående period. Portföljen har inte gått fantastiskt, men långt från lika dåligt som svenskt index (eller något bredare index heller för den delen). Detta är ett typiskt läge där man ser att portföljen, kontra index, börjar överavkasta då det trots allt rör sig om en defensiv strategi i grund och botten; det handlar inte om maximal avkastning utan om en avvägning mellan förlust (~risk) och avkastning.

Som bäst stod portföljen på +1.06% den 9 november. Den andra toppen kom 3:e december då portföljen gick upp till +0.67%. Däremellan och nu i slutet har det varit svagt negativa trender förutom i slutet då portföljen gick från denna topp till -1.70% för att sedan (ryssen) kliva upp igen till -1.44%. Det värde där portföljen slutar på för månaden.

Positivt är att man tydligt ser i grafen hur innehavet i USD och ryskt index hela tiden parerar nedgångarna och även om det inte går 100% åt motsatt håll får det effekten att den totala nedgången för perioden (5 november-7 december) blir väldigt måttlig i jämförelse med andra index.

Något kufiskt är också att slumpen gjort så att mitt egna innehav i SEB Korträntefond USD avkastat positivt för månaden trots att dess avkastning sett till 30 dagar är negativt. Detta då fördröjningen för köp/sälj helt enkelt gjort så att köpet först gick igenom när fonden låg på en en nivå under snittet för månaden. Samma sak gäller ryssen som också avkastat positivt för innehavsperioden. De slutar på +0.55% respektive +1.33%.

Då detta är sista månaden för 2018 då en rapport skrivs så…

Egna innehavet (MOM+AGG3 @ 3m + UERATE): +6.92%
OMXSPI: -5.70%
Avanza Zero: -4.0%
LF USA Indexnära: +12.21%
SPP Global Plus A: +5.0%
Swedbank Access Asien: -4.15%
Nordea Rysslandsfond: +12.75%
OMX Nordic 40: -9.01%
DJ Bric India 50: -0.60%
DJ UK: -11.82%
LF Europa Indexnära: -4.03%
Avser utvecklingen detta år, “i år”. Inte ett förträffligt år, men i jämförelse med andra index är det svårt att gråta över avkastningen. Portföljen och strategin har kort och gott gjort vad man kan förvänta sig och under året tenderat att lägga sig mer i det som går bra kontra att inte göra det vilket att man t ex inte lagt sig inom vissa saker som helt enkelt inte gått särskilt bra. Det hela resulterar i något av ett mer positivt snitt mellan det som gått uselt och det som gått riktigt bra under året. Ett bättre resultat skulle ha uppnåtts om mitt egna grundurval också innehöll läkemedelsfonder, men så är inte fallet då inget backtest hittils visat att detta på lång sikt (20+ år) varit positivt.

Som bäst stod den egna portföljen i +13.92%, något som inträffade under augusti månad.

-

Egna innehavet (MOM+AGG3 @ 3m + UERATE + MA6): -1.44% (-1.50%)
OMXSPI: -5.44% (-4.61%)
Avanza Zero: -6.04% (-4.94%)
Avser perioden 5 nov-7 december 2018, det inom parentes avser föregående period

Uppsättning föregående period:
SEB Korträntefond USD (-0.5%)
Nordea Rysslandsfond (-1.4%)
Spiltan Aktiefond Investmentbolag (-5.01%)
Det inom parentes avser utvecklingen de senaste 30 dagarna, notera att portföljen inte handlas var 30:e dag varpå portföljens avkastning inte reflekterar dessa 30 dagar

Uppsättning kommande period:
Nordea Rysslandsfond (+6.77%)
AMF Räntefond Lång (+0.04%)
Spiltan Räntefond Sverige (-0.14%)
Det inom parentes avser utvecklingen de senaste 3 månaderna

Portföljen blir något schizofren då den lägger sig i väldigt hög risk i ryssen samtidigt som den också lägger sig i krisläge med två räntefonder. Det gör att portföljen får en fördelning på runt 66% låg risk och 34% hög risk. Ganska vettigt med tanke på att den globala trenden inte är särskilt positiv.

Noterbart är annars att Danske Invest Select USD nu har en lägre avgift än SEB Korträntefond USD, men jag kan inte byta ut SEB USD då detta skulle innebära att DI USD skulle hamna på min egna topp 3; jag har en regel som säger att man inte får byta till saker som gör att någon tillgång som inte ligger topp 3 plötsligt hamnar på topp 3 (pga uppenbar risk för partiskhet).

MOM+G/AGG
Jag har ännu inte kommit på några vettiga lösningar kring problematiken detta medför. Men det finns vissa saker man kan göra, men...

-

# TAA - Taktisk tillgångsallokering

Inga större förändringar är aktuella om man använder UERATE som överordnat värde för att slå på MA10 för de tillgångar med hög risk. Om inte så skulle man lägga sig i 80% korta räntor och 20% långa räntor via Spiltan Räntefond Sverige och AMF Räntefond Lång.

Förra månaden såg det ut så här:
https://i.imgur.com/3uRcMkd.png

Givet samma fonder och parametrar ser det ut så här denna månad:
https://i.imgur.com/DIiDjeN.png

Strategin placerar 20% i långa räntor och har nu 20/20 i korta- respektive längre räntor.

-

# MOM+AGG

En ganska trist månad då det helt enkelt inte hänt särskilt mycket. Trenden bör ha varit svagt negativ för portföljer som har suttit med olika MOM+AGG-portföljer och har ett någorlunda vettigt grundurval.

MOM+AGG3 @ 6m ‘look-back’:
https://i.imgur.com/K6SlCBw.png
Rader med ljusblå bakgrund är de som låg bäst till föregående period

Inte en överdrivet bra period för 6 månaders ‘look-back’. Portföljen dröjer sig kvar i vissa saker som inte alls går bra och hade dessutom oturen att byta till Mikrobolag när det var som sämst att göra det. Diversifieringen i portföljen gör dock att den inte går lika dåligt som t ex svenskt index utan medelvärdet de senaste 30 dagarna stannar på -2.32%.

Byte sker till SEB USD, Nordea Rysslandsfond. LF Fastigheter behålls.

MOM+AGG3 @ 3m ‘look-back’:
https://i.imgur.com/svIp9MZ.png
Rader med ljusblå bakgrund är de som låg bäst till föregående period

Ut med SEB USD och Spiltan Invest, in med AMF Räntefond Lång och Spiltan Räntefond Sverige. 3 månaders ‘look-back’ har fungerat något bättre än 6 månader då man inte legat, lika mycket, i saker som har gått sämre under perioden.

-

# Andra portföljer

Golden Butterfly / Allvädersportfölj ‘på steroider’
Består av fonderna LF Fastighetsfond A, PLUS Mikrobolag Sverige, AMF Räntefond Lång, Spiltan Räntefond Sverige och Pacific Precious A.

Denna något mer aggressiva varianten av en ‘Golden Butterfly’ har som väntat gått sisådär när index gått dåligt. Däremot inte alls lika dåligt som index. Medelvärdet för de senaste 30 dagarna slutar på -1.92% vilket är helt okej i jämförelse med index. Primärt är det de två räntefonderna samt fastigheter som agerat krockkudde under månaden.

Skärmdump, Golden Butterfly:
https://i.imgur.com/s3h2GnG.png

Sett till hela året stannar Golden Butterfly på: +2.82%.

60/40
Består av fonder LF USA, Swedbank Asien, PLUS Småbolag, AMF Räntefond Lång och Spiltan Räntefond Sverige.

Även denna månad beter sig detta urval som man kan förvänta sig. Räntedelen i portföljen agerar krockkudde och gör att portföljen slutar på -1.51% för de senaste 30 dagarna.

Sett till hela året stannar 60/40 balanserad på +2.17%.

Skärmdump, 60/40 balanserad:
https://i.imgur.com/p72l1K5.png

Skärmdump, 60/40 Aggressiv:
https://i.imgur.com/1uTZHrS.png

Den aggressivare varianten presterar, som förväntat, något sämre och slutar på -2.09% för perioden.

Sett till hela året stannar 60/40 aggressiv på +6.31%. Ett bra år för denna aggressiva variant av 60/40. Med högre risk kommer dock...

-

För föregående rapport, ‘4 november 2018’ se inlägg:
https://www.flashback.org/sp65735643

Andra intressanta inlägg i tråden:
Backtester (MOM+AGG): https://www.flashback.org/sp63652224
Backtester (60/40 + Allvädersportföljer): https://www.flashback.org/sp64763038
Trådstart, olika typer av investerare mm: https://www.flashback.org/t2833938
60/40-portföljen: https://www.flashback.org/sp60553565
Allvädersportföljen: https://www.flashback.org/sp60553753
Trendföljning med glidande medelvärde: https://www.flashback.org/sp60556977
Trendföljning med Momentum #1: https://www.flashback.org/sp60581381
Trendföljning med Momentum #2: https://www.flashback.org/sp60584246
Citera