• 50 285 online
  • 1 198 930 medlemmar
  • 62 118 721 inlägg
Igår, 14:50
  #349
Medlem
Hartarbetes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av borskungen
Jag tror inte på siffran för Litauen. Det är inte sannolikt att Litauen skulle ha en genomsnittlig IQ på 91 när Polen har 99, Lettland 98 och Vitryssland 97. Kina ligger inte på 110 heller, snarare mellan 100 och 105.

Anledningen till att Kina släpar efter är kommunismen. När/om de lämnar kommunismen borde de närma sig Taiwan och Sydkorea i ekonomisk standard.

Om en siffra inte passar, då tror du helt enkelt inte på den?

Var kineser ointelligenta tidigare, när de valde kommunismen? Kan man vara intelligent och gör ointelligenta val?

Citat:
Ursprungligen postat av borskungen
Vi ser att länder i norra och centrala Europa som skakat av sig kommunismen gått om länder i Sydeuropa i BNP/capita. Estland (IQ 99) och Tjeckien (IQ 98) har gått om Portugal (IQ 95) och Grekland (IQ 92). Det tog mindre än 30 år.

I sverige var vi intelligenta nog att inse att om vi ökade invandringen efter WW2, så kunde vi skaka av oss fattigdomen. Vi gjorde detta och det var framgångsrikt.
Citera
Igår, 15:20
  #350
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Alpha101
Inte alls. Jag förstår mycket väl att du är ironisk här. Givet postningshistoriken så råder inget tvivel.


Vilket är ytterliga indikation på dina bristande förståelse.
Även då bör de mer intelligenta regionerna ha högre BNP/Capita än områden med mindre intelligenta. Om nu intelligens har med saken att göra, vill säga.
Du får berätta hur du gör tillväga för att inte förstå det.


Nej. Har intelligens betydelse, så har den betydelse på 1600-talet också.


Jag motsätter mig inte att intelligens har spelat roll även historiskt. Det jag motsätter mig är hur du dels cherrypickar data, dels ignorerar game changers som den industriella revolutionen för att komma fram till fel slutsats om Japans ekonomiska potential.

"Nej. Har intelligens betydelse, så har den betydelse på 1600-talet också."
Nu använder du halmgubbar. Den ekonomiska utvecklingen på 1600-talet är inte särskilt relevant för den ekonomiska situationen idag. Den kan i bästa fall ge vissa indikationer.

Du verkar anta att det handlar om linjär utveckling (den industriella revolutionen var snarare extremt disruptiv) och att platser långt från varandra (i en tid med dåliga kommunikationsmedel) skulle ha utvecklats i exakt samma takt. Så var det inte.
Citera
Igår, 15:56
  #351
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Alpha101
Har du något annat än tro?


Dvs, det är ekonomisk politik och inte IQ som avgör. (Kan vi vara överens om att alla över IQ80 inser det. Eller vill du höja den IQ gränsen iom att du ligger under).

"Har du något annat än tro?"
Jag tycker att den datapunkten ser skum ut. Om man kan mycket om IQ-forskning (vilket du uppenbarligen inte gör) så vet man att IQ inte brukar skilja sig så mycket mellan regioner som ligger nära varandra. Det verkar alltså märkligt att Litauen skulle ligga så många poäng under sina grannländer.

"Dvs, det är ekonomisk politik och inte IQ som avgör."
IQ är viktigast. Därefter kommer ekonomisk politik. Om IQ är tillräckligt högt räcker det i princip med att undvika kommunism för att få en acceptabel ekonomisk utveckling. Vi ser t.ex. inte några större skillnader mellan socialdemokratiska länder i nordvästra Europa och mer nyliberala länder som USA, Singapore och Sydkorea.

Däremot ser vi att kommunistiska Nordkorea (IQ över 100) är mer ekonomiskt framgångsrikt än anarkokapitalistiska Somalia (IQ 68).
Citera
Igår, 16:02
  #352
Medlem
MagnusBengtsens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Hartarbete
I sverige var vi intelligenta nog att inse att om vi ökade invandringen efter WW2, så kunde vi skaka av oss fattigdomen.

Fast en sådan uttalad ambition fanns aldrig. Däremot hittade man på under 70-talet att Sverige skulle bli ett massinvandringsland och det har som bekant gått åt helvete.
Citera
Igår, 16:08
  #353
Medlem
Lipsils avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Hartarbete
Du blandar ihop intelligens med kunskap. Det är inte intelligens att förstå att grödor skall förvaras svalt. Det är kunskap. Det är dessutom rätt så banal och primitiv kunskap som kan vara eoner äldre än jordbrukssamhället. Det räcker faktiskt med att ha provat förvara något varm och kallt, för att direkt erfara att svalt fungerar bäst. Detta är inte superintelligens, det är empirisk kunskap av enklare sort.
En intelligent människa har lättare att ta till sig kunskap och använda den, kunskap och intelligens hör ihop. För att få ny kunskap behöver man tänka nytt och prova nya saker.

Citat:
Om du läst på lite så skulle du reflektera över hur mycket av vårt samhälle och dess vetenskap som uppfunnits av människor från de undre klasserna. Kemi, fysik, matematik, optik, osv.
Jag förespråkar inte feodalism, utan nationalsocialism. Det är en enorm skillnad, den globala kapitalismen av idag är mer besläktad med den förstnämnda.

Citat:
Det är väldigt primitivt av dig att envisas med att försöka projicera människan på en endimensionell skala. Du kommer aldrig begripa riktigt, då en romantisk föreställning står dörrvakt och vägrar släppa in alla intressanta insikter.

Det finns ingen enstaka gen för "ditt + datten + dutten + botten + flotten + gotten + babben + gappeb + ...."
Det är väldigt primitivt av dig att vägra se de stora skillnaderna mellan jordbrukskulturen och jägar/samlar livsstilen, och hur de påverkade människorna genom årens lopp.

Citat:
Människor som ifrågasatt eller utmanat ledare tidigare i historien har blivit tagna av daga rätt omgående. Du får det att låta som det fanns uppriktiga karriärmöjligheter för smarta människor, men det vittnar tyvärr både om okunskap och ointelligens från din sida.
Citat:
Att det finns såpass många kreativa människor idag visar ju att tvärtom att samhället trots allt varit ganska tolerant under jordbrukssamhället.
Citat:
Hur det såg ut i europa senaste 2000 åren behöver man väl inte påminna om. Men för den som glömt kunde det räcka att du ifrågasatte om jorden stod i centrum, så hamnade du på bålet.
Citat:
Det har aldrig funnits någon uppskattning av människor som utmanar andra. Det är en extremt modern demokratisk uppfinning.
Citat:
Det fanns en plats för alla, även de envisa och utmanarna. För då och då kom det en bra ide' därifrån.

Hur ska du ha det?


Citat:
Vi människor har suboptimerat stresshormonerna och utseendet hos vargen. De med lägst stresshormoner och som ser sötast ut har fått överleva. Föreställ dig att pudelgänget skall samarbeta på samma sätt som vargar kan göra. Ha, Ha! Pudlar behöver dock inte vara speciellt smarta då vi människor löser alla deras problem. Såhär är det troligtvis med jordbrukssamhället och människan också. Vi misstar våra seriekopplade framgångar med våra personliga bidrag och vi blandar ihop kunskap och intelligens.
Pudeln har avlats på de egenskaper som passar ett sällskapsdjur. Olika hundar har olika intelligens och olika egenskaper.

Vilket djur gör sig bäst som husdjur hos en barnfamilj, en varg eller en pudel? Vilket djur är lättast att hantera, en varg eller en pudel? Vilket djur är mest oberäknelig, en varg eller en pudel?

Olika beteenden och egenskaper kräver olika former av intelligens

Angående stresshormon:
why is it apparently so hard for tribal societies like Iraq or Afghanistan to change their culture and operate like modern states? The explanation could be that tribal behavior has a genetic basis. It’s already known that a genetic system, based on the hormone oxytocin, seems to modulate the degree of in-group trust, and this is one way that natural selection could ratchet the degree of tribal behavior up or down.

I övrigt så är en högre form av organisering väldigt viktig för att kunna utveckla kunskap och lyfta intelligens, vilket kräver en produktiv och kompatibel befolkning.

Citat:
Men hur vet du att den som "besatt kriminellintelligens" verkligen hade en kriminell-gen och inte istället systematiskt blivit motarbetad därför att personen var ett hot mot någon.
Du vägrar att se den stora bilden och kontrasten mellan jordbrukskulturen och jägar/samlar livsstilen.

The essence of the Industrial Revolution was a quantum leap in society’s productivity. Until then, almost everyone but the nobility lived a notch or two above starvation. This subsistence-level existence was a characteristic of agrarian economies, probably from the time that agriculture was first invented.

If people were struggling on the edge of starvation, competing to survive, then the slightest advantage would be decisive, Darwin realized, and the owner would bequeath that advantage to his children. These children and their offspring would thrive while others perished.


I jordbrukssamhället förekom handel med varor och tjänster, de som var bra på att producera och leverera tjänster hade givetvis bättre potential till att föra sina gener vidare, även som bönder.

Tio tusentals år av jordbrukskulturer som sakta premiera ett visst sinnelag hos befolkningen, varav de kulturer med hög idealistisk och intelligent förmåga blev mest framgångsrika

Citat:
Det finns tjejer, där alla deras pojkvänner tar till våld. Besitter alla dessa pojkvänner en kriminellgen eller går det att tänka sig att det finns tjejer som har en skruv lös och att det egentligen är tjejen som har en "kriminellgen", som lyckas få även skötsamma killar ur balans?
Behöver man besitta en kriminellgen och vara oskötsam för att ta till våld? Om någon attackerar din tjej, eller vilken medmänniska som helst, är det inget fel i att ta till våld för att likvidera hotet.

Vad det kriminella symboliserar är inte användning av våld, utan att agera på ett sätt som skadar samhället, dvs folkets gemensamma bästa.

En kriminell tjej som får killar med hög moral att begå kriminella handlingar, ej nödvändigtvis våldsamma, är duktig på att manipulera.

Citat:
Om du dödar fel människor på ett trubbigt sätt så händer inte det du tror ska hända från ett evolutionistiskt perspektiv.
Jordbrukskulturen och jägar/samlar livsstilen skiljde sig åt något enormt

Homicide rates for males, for instance, declined from 0.3 per thousand in 1200 to 0.1 in 1600 and to about a tenth of this in 1800. Even from the beginning of this period, the level of personal violence was well below that of modern hunter-gatherer societies. Rates of 15 murders per thousand men have been recorded for the Aché people of Paraguay.

Profound events are likely to have profound causes.
Work hours steadily increased throughout the period, and interest rates fell. When inflation and risk are subtracted, an interest rate reflects the compensation that a person will demand to postpone immediate gratification by postponing consumption of a good from now until a future date. Economists call this attitude time preference, and psychologists call it delayed gratification.
__________________
Senast redigerad av Lipsil Igår kl. 16:10.
Citera
Igår, 16:44
  #354
Medlem
Lipsils avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Alpha101
Du får väl grunna över om feodalherrarna var omtyckta. T ex den bonde som fick familjen mördad och skörden bränd av grannherrens hejdukar.

Är det på allvar att du inte förstår det här?
Är det på allvar att du inte ser skillnaden i jordbrukskulturerna och jägar/samlar livsstilen? Du pekar ut ett scenario från medeltiden och stirrar dig blind på det, och tänker ”detta skulle ju negrer också klarat”, och vägrar se den stora bilden.

Läs mitt inlägg ovan

Citat:
Du har inte förklarat varför negrer inte skulle klara detta alldeles utmärkt. Behövs ingen nämnvärd intelligens för detta.
Du har inte förklarat varför Paranthropus boisei inte skulle klara detta alldeles utmärkt. Behövs ju ingen nämnvärd intelligens för detta?

Betyder det att Paranthropus boisei är ett optimalt fundament för vårt samhälle?

Det krävs intelligens för att organisera och motivera, skaffa resurser, ekonomi osv. Det borde du själv inse.

Citat:
Det är inget svar. Jag efterfrågade evolutionärt tryck. Och gav en hel del hintar om hur man behöver resonera. Det är tomt på en sådan förklaring här.
Vad du eller någon annan sitter och tycker är helt ovidkommande.
Så rika framgångsrika män är de som ratas av kvinnorna? Jag har fått uppfattningen av motsatsen, speciellt intelligenta framgångsrika kvinnor drar sig till denna typ av män, och vice versa, för att bilda familj.

Citat:
Nej. Då är det fler som skall dela på resurserna, och färre som överlever.
Du kan lugnt utgå från att evolutionen optimerat fram lämplig nivå för homo sapiens.
Så att ha fler resurser i sig innebär att fler ska dela på dom? Med färre resurser finns det ju ännu mindre att dela på, därav är fler resurser alltid positivt är ett evolutionärt perspektiv. Hur tänkte du där?

Citat:
Vilket är goddag yxskaft. De framgångsrika i skolan (map betyg) har inte varit intressanta för kvinnorna. Kvinnornas gener säger att de är ointressanta mespottor. Däremot de mer våldsbenägna och högljudda, säger generna är mer attraktiva.
Så högstadietjejer definierar framgångsrika vuxna kvinnor när de väljer partner?

Man kan vara framgångsrik med högt betyg utan att vara en mespotta, problematiken idag ligger i korrupta manliga ideal, det ses inte som ”häftigt” för en kille att bry sig om skolan, dagens skolsystem är heller inte något optimalt, det är generellt bättre anpassat för flickor än för pojkar.

Om du tittar dig runt om i samhället kommer du finna många framgångsrika manliga män som är väldigt produktiva för samhället som absolut inte är några mespottor, och absolut inte är kriminella parasiter heller. Dagens feminisering vill dock hellre se mespottor, och kriminella män, än rakryggade och produktiva män.
Citera
Igår, 17:28
  #355
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Hartarbete
Om en siffra inte passar, då tror du helt enkelt inte på den?

Var kineser ointelligenta tidigare, när de valde kommunismen? Kan man vara intelligent och gör ointelligenta val?I sverige var vi intelligenta nog att inse att om vi ökade invandringen efter WW2, så kunde vi skaka av oss fattigdomen. Vi gjorde detta och det var framgångsrikt.

"Om en siffra inte passar, då tror du helt enkelt inte på den?"
Jag motiverade för Alpha varför jag tycker att den datapunkten ser skum ut. Det är ungefär som om Danmark skulle ha åtta poäng högre än Sverige. Samtidigt ligger 91 inom det europeiska intervallet så det är väl inte omöjligt.

"Var kineser ointelligenta tidigare, när de valde kommunismen?"
Det var en liten minoritet som införde kommunismen i Kina. Dels i antal, dels var den etniska minoriteten Hakka starkt pådrivande. Vi såg samma sak i Ryssland. Det var inte främst etniska ryssar som genomförde ryska revolutionen. Här har vi alltså ett starkt motargument mot mångkultur.

Den kommunistiska revolutionen kom dessutom vid en tidpunkt när Kina hade stora problem. Närmast var det fiaskot under andra världskriget och innan dess inbördeskrig. Problemen började dock redan på 1800-talet med sociala oroligheter kopplade till överbefolkning på grund av jorderosion.

Om man ska nämna något intelligent var det att Deng Xiaoping redan på 70-talet började normalisera relationen med USA och genomföra ekonomiska reformer som ökade tillväxten.

"I sverige var vi intelligenta nog att inse att om vi ökade invandringen efter WW2, så kunde vi skaka av oss fattigdomen."
Sverige var inte fattigt 1945. Tvärtom var det ett av världens rikaste och modernaste länder.
Citera
Igår, 18:42
  #356
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Alpha101
Utmärkt att vi är överens så långt.

Då är det inte långt borta att du skulle kunna acceptera att några smarta negrer klarade av det trial and error som leder till domesticering.


Dvs några av de smarta kan ordna fram domesticering. Och några med ledaregenskaper kan kuva de andra, likt hur det var i Frankrike på 1200-talet. Och hålla på och strida med varandra pss som feodalherrarna då.

Låter som du (kanske motvilligt) kan förlika dig med att negrer skulle ha kunnat ordna fram det samhälle som Frankrike var på 1200-talet. Bara förutsättningarna för domesticering hade varit lika drägliga.


Vad för idealism var det du såg hos de franska feodalherrarna, eller deras underkuvade och plundrade bönder?
Eller var det bara den starkes rätt som gällde.


"Då är det inte långt borta att du skulle kunna acceptera att några smarta negrer klarade av det trial and error som leder till domesticering."
"Teknikutveckling" går inte till på det sättet. Man måste både ha genier och en kritisk massa av normalbegåvade för att det ska fungera.

Negrer har dels mycket låg andel genier, dels ont om normalbegåvade. De skulle inte ha lyckats ens om de fått en miljon år på sig.
__________________
Senast redigerad av borskungen Igår kl. 18:58.
Citera