• 30 751 online
  • 1 198 473 medlemmar
  • 62 090 068 inlägg
2018-11-09, 01:31
  #1
Medlem
Hyddan92s avatar
En tanke slog mig häromdagen angående lagstiftningen kring trådtiteln och jag skulle vilja ha lite svar, vart vänder man sig när man vill ha svar? Jo, till Flashback så klart.

Jag har nyligen läst lite grann kring lagstiftningen kring barnpornografi och den är ju ganska... ja hård, i brist på bättre beskrivning.

Man kan t.ex. dömas till fängelse även om brottet anses vara ringa och det endast är "light porr" alltså inte ens tvång, full nakenhet eller penetration. Tydligen kan bilder som inte ens är riktiga räknas som barnporr, såsom t.ex. där ansikten är photoshoppade eller där man helt enkelt klipper in en bild på ett barn i en laglig porrbild.

Vi har människor som kan spendera år i fängelse pga. innehav av bilder och filmer som skildrar sexuella aktiviteter med barn, utan att ens ha en koppling till brottet i sig.

Tanken slog mig då att när det är väldigt förbjudet med sexuell skildring av barn, hur ser det då ut med mord och tortyr? Mig veterligen är det inte alls olagligt att inneha bilder och filmer där barn t.ex. styckmördas, men samtidigt är det olagligt att ens titta på bilder på lättklädda barn om de skulle posera.

Varti ligger egentligen logiken här? Är inte mord, lemlästning och tortyr värre brott än våldtäkt och kriminaliserade men frivilliga sexuella aktiviteter?

Så detta fick mig att tveka på min tidigare uppfattning att allt detta verkligen är tillåtet. Så. Nu till min fråga och diskussionsunderlag för den här tråden:

Är det olagligt att inneha dokumentation av våld/mord/lemlästning av minderåriga och vad är isf straffet?

Exempel: Ett barn styckmördas långsamt till döds och det är ganska hemskt och hjärtskärande, i slutet av filmen tar gärningsmannen fram sin penis och masturberar med resterna.

Frågeställning: Är filmen olaglig att inneha pga. det sexuella i att mannen tar fram sin penis mot slutet? Hade filmen varit laglig om inget sexuellt förekommit?

Om det endast är det sexuella som är olagligt hur kommer det sig? Borde inte även det motbjudande våldet och tortyren samt mordet vara olagligt att inneha dokumentation av också?

Jag får inte det här riktigt att gå ihop. Så upplys mig gärna.
Citera
2018-11-09, 01:34
  #2
Medlem
https://spa.merinfo.se/question/ar-d...r-snuff-filmer

För en gångs skull bidrar jag faktiskt lite till en tråd istället för att yttra mina poänglösa personliga åsikter.
Citera
Emerains avatar

Moderatormeddelande

Postat av Emerain 2018-11-09, 12:14
Moderator
Låt mig påminna om att rättspolitik, vilket inkluderar era åsikter om lagar och hur de borde förändras, är off topic per definition och ska tas i politik-forumen

Off topic raderat.

/Moderator
2018-11-12, 20:45
  #4
Medlem
Hyddan92s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av SoCo
https://spa.merinfo.se/question/ar-d...r-snuff-filmer

För en gångs skull bidrar jag faktiskt lite till en tråd istället för att yttra mina poänglösa personliga åsikter.

Gäller det även tecknade snuffilmer?
Citera
2018-11-12, 20:49
  #5
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Hyddan92
Gäller det även tecknade snuffilmer?


Nej, bara mot riktiga personer är ansett som brott.

Sen är nedladdning av vissa filmer olagligt (om man bryr sig om den biten)
Citera
2018-11-13, 22:02
  #6
Medlem
parkmattans avatar
Brottsbalken 16 kap. 10 c § http://www.riksdagen.se/sv/dokument-...s-1962-700#K16
Citat:
Den som i bild skildrar sexuellt våld eller tvång med uppsåt att bilden eller bilderna sprids eller som sprider en sådan skildring, döms, om inte gärningen med hänsyn till omständigheterna är försvarlig, för olaga våldsskildring till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som i rörliga bilder närgånget eller utdraget skildrar grovt våld mot människor eller djur med uppsåt att bilderna sprids eller som sprider en sådan skildring.
Sprider någon av oaktsamhet en skildring som avses i första stycket och sker spridningen i yrkesmässig verksamhet eller annars i förvärvssyfte, döms till ansvar enligt första stycket

Enbart olagligt att sprida, och filma för att sprida sådant material. Tolkar det också som att det vore okej med filmer där någon mördar barn förutsatt att det inte ses som sexuellt, exemplet där någon onanerar efter skulle alltså kunna vara olagligt att inneha. Vet inte riktigt hur det fungerar med media här, då jag tänker mig att de får skildra sådant. Ganska måste söka något tillstånd eller inbillar jag mig enbart att de har visat det.
Citera