• 33 779 online
  • 1 203 721 medlemmar
  • 62 285 271 inlägg
2018-10-22, 23:19
  #1
Medlem
OliverCromwells avatar
Nationalmuseum i Stockholm. Dit kan många gå för att betrakta Anders Zorns nationalromantiska "Midsommardans".

Men inte utan att få sig en rejäl påminnelse om vilka slags kulturmänniskor det är som styr över svensk kultur idag.

Vill man nämligen se Anders Zorns verk så tvingas man numera se på postmoderna "konst" som ifrågasätter "identitet och nationalism". Precis framför den berömda målningen ligger det nämligen några köttfärspaket med kivade Dalahästar i ett fyrkantigt glas. En så kallad "konstnär" ska alltså ha gjort detta i syfte att ifrågasätta nationalismen. I texten påpekas tydligt att nationalismen har ett "bäste före datum".

Citat:
Den granskande journalisten Susanne Nyman Furugård är en av de många besökare på nya Nationalmuseum som vittnar om att ha fått upplevelsen förstörd av vänsteraktivistiska och oikofoba ”konstverk” som man anser inte hör hemma i ett sådant sammanhang. Hon kommenterar det spolierade besöket i ett inlägg på Twitter som fått många sympatikommentarer.

Framför Anders Zorns målning ”Midsommardans” har exempelvis en plastmonter placerats i vilken kastats in ett antal köttfärsförpackningar men där innehållet i stället är strimlade dalahästar. Skapelsen som bär namnet ”How to cook souvenir” har förfärdigats av en Peter Johansson, för de flesta svenskar sannolikt helt okänd men i kulturkretsar uppmärksammad för bland annat en inlämnad ansökan till Falu kommun om att få riva Carl Larsson-gården i Sundborn.

Medan Zorns klassiska tavla talar för sig själv måste Johanssons, enligt kritikerna malplacerade kreation, förklaras. Sålunda kan Nationalmuseums besökare läsa att verkets syfte är att ifrågasätta den nationella identiteten och ge den ett utgången bäst före-datum.


https://samnytt.se/kritik-det-svensk...ationalmuseum/

Det verkar så viktigt för denna statligt finansierade museum att till varje pris ifrågasätta nationalismen.

Vad är det för besatthet som dessa kulturmänniskor har mot nationalism?

Kan de inte bara låta ett gammalt traditionellt konstverk vara utan att behöva skända den?
Citera
2018-10-23, 00:03
  #2
Medlem
Dagens "kulturmänniskor" tycks ha drabbats av en epidemi. Månntro de utsatts för för tidig potträning?
Citera
2018-10-23, 06:32
  #3
Medlem
borrizs avatar
Konstnären har till uppgift att skapa verk av sådan medvetenhet och originalitet att det kallas för konst.
När verket ställs ut är det alltid en knorr, om verket ifrågasätter det varande och skapar debatt.
Verket kommer sedan att förvandlas till ent rent investeringsobjekt, dess mer uppmärksamhet verket/konstnären fått dess bättre investeringsobjekt.
Citera
2018-10-23, 10:41
  #4
Medlem
Slottsherres avatar
Nationalmuseum betyder inte Nationalistmuseum.
Citera
2018-10-25, 11:18
  #5
Medlem
Demokraturdns avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Slottsherre
Nationalmuseum betyder inte Nationalistmuseum.

Det där är att börja glida från ämnet. Frågan är varför viktiga konstnärliga verk från 1800-talet ska kontrasteras på plats med diverse "modern" politisk konceptkonst.

Det skulle kunna vara en utställning på Liljevalchs eller Magasin 3 där samtida konstnärer (eller "konstnärer") kommenterar kända konstverk.

I det här sammanhanget på Nationalmuseum blir det pinsamma politiska pekpinnar, och samma sak med texterna intill verken som har givits en politiskt opinionsbildande funktion, med en touch av aja baja, här har konstnären dunkat in i den samtida åsiktskorridorens väggar och museet måste påpeka detta.
__________________
Senast redigerad av Demokraturdn 2018-10-25 kl. 11:20.
Citera