• 40 419 online
  • 1 198 473 medlemmar
  • 62 095 313 inlägg
2018-08-21, 06:23
  #1
Medlem
Först tittar vi på vad Marx och Engels tyckte om saken:

Citat:
Svar: Nej, storindustrin har redan därigenom att den har skapat en världsmarknad fört samman all jordens folk framför allt de civiliserade, så att varje enskilt folk är beroende av vad som sker hos ett annat. Dessutom har den i dessa länder fört samhällsutvecklingen till samma nivå så att överallt de avgörande samhällsklasserna utgöres av bourgeoisien och proletariatet, kampen mellan vilka båda har blivit dagens huvudmotsättning.

Den kommunistiska revolutionen blir inte bara en nationell sådan utan den blir en revolution som kommer att försiggå i alla civiliserade länder d.v.s. åtminstone England, Amerika, Frankrike och Tyskland. I dessa länder kommer den att utvecklas fortare eller långsammare allt eftersom det ena eller andra landet äger en utvecklad industri eller en större rikedom. Svårast blir det i Tyskland, där revolutionen kommer att ta lång tid att genomföra. I England däremot kommer det att gå snabbare och lättare. Revolutionen kommer även att få en betydande återverkan på övriga länder i världen och den kommer att sätta fart på och fullständigt förändra deras hittillsvarande utveckling. Den är en universell revolution och kommer därför att få ett universellt verkningsområde.

https://www.marxists.org/svenska/marx/1847/04-d054.htm

---
Vad är en socialistisk revolution? För mig, är det en förberedelse för kommunismen men tar formen som ett nationalistiskt projekt. Förstatligandet av företagen gynnar främst den nationella arbetarklassen än något annat lands proletariat.

Det hindrar inte att man stödjer revolutioner i andra länder för att utöka revolutionen i sitt egna land.

Vad tror ni?
Citera
2018-08-21, 07:08
  #2
Medlem
Nej, det har redan prövats med en massa mord som följd, socialism fungerar inte och har aldrig
fungerat och folk som fortfarande tror att detta är genomförbart är idioter.
Citera