• 29 052 online
  • 1 179 895 medlemmar
  • 60 923 372 inlägg
2018-07-15, 19:59
  #10153
Medlem
fasligts avatar
Bra initiativ av Sofie Löwenmark, Magnus Sandelin, Johan Lundberg och Peter Gustavsson. En insamlingsstiftelse för arbete med granskning av salafistisk islamism i Sverige. Man kan stötta projektet om man tycker det de gör är viktigt.
Citat:
Under många år har det varit förbundet med stora svårigheter att i Sverige diskutera problem med våldsbejakande islamistisk extremism. Den som pekat på kopplingar mellan å ena sidan vissa salafistiska moskéer, föreningar och predikanter och å andra sidan våldsbejakande personer som rekryterat IS-krigare eller själv rest till Syrien för att ansluta sig till IS, har ofta utmålats som rasister av ett nätverk bestående av islamistiska aktivister, vänsterakademiker och politiker av olika kulörer. Det är ett nätverk som dessutom i media på felaktiga grunder har framställts som representanter för eller specialister på islam. Sannolikt som en konsekvens av dessa grupperingars inflytanden har den akademiska forskningen om svensk islamism tidigare varit begränsad, för att uttrycka sig försiktigt.

Fram till nyligen har även det journalistiska intresset för att granska de här frågorna varit ringa – med undantag för några enstaka reportrar, ledarskribenter och redaktörer på SVT:s Uppdrag granskning, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Gefle Dagblad.

Mot bakgrund av detta har vi tagit initiativ till att starta en insamlingsstiftelse, Doku (förkortning av dokumentation) för att i ökad utsträckning och med kontinuitet rikta strålkastarljuset mot de här antidemokratiska miljöerna. Vi hoppas att med stiftelsen kunna råda bot på bristfälligheterna i den mediala och akademiska bevakningen av extremistisk islamism. Statliga bidrag har främst gått till diverse islamistiska salafist-grupperingar snarare än till de muslimer eller icke-muslimer som vill uppmärksamma den jihadistiska miljöns avigsidor. Vår slutsats är därför att vi i alla fall initialt bör förlita oss på finansiering via kapitalstarka privatpersoner som är engagerade i just dessa frågor.

En av våra målsättningar är att med hjälp av donationer kunna ta fram en kunskapsbank utifrån vilken man kan göra sig en bild av hur de islamistiska nätverken i Sverige är organiserade och hänger samman, men också av vilka idéer som varit styrande för den militanta islamismen.
[...]
Tanken är att sätta ihop en redaktion som löpande publicerar nyheter, reportage och analyser på en webbsida.

Förhoppningsvis kan vår dokumentation på sikt motverka sådant som etablering av statligt eller kommunalt finansierade skolor och utbildningsverksamheter med direkt extremistisk inriktning. Men dokumentationen hoppas vi också ska komma till nytta genom att inkorporeras i föreläsningar och utbildningsmaterial som vi avser att föra ut till ungdomar på exempelvis gymnasieskolor. Syftet med det sistnämnda är preventivt.
http://www.gp.se/debatt/dags-att-rik...mism-1.7161829
Citera
2018-07-16, 10:56
  #10154
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av fasligt
Bra initiativ av Sofie Löwenmark, Magnus Sandelin, Johan Lundberg och Peter Gustavsson. En insamlingsstiftelse för arbete med granskning av salafistisk islamism i Sverige. Man kan stötta projektet om man tycker det de gör är viktigt.

http://www.gp.se/debatt/dags-att-rik...mism-1.7161829

Låter för all del som ett bra initiativ, dock så känns det lite som ett slag i luften.. Vem riktar sig denna kunskapsbank till? Den stora massan låtsas som ingenting och ser inga problem i samhället..
Den andra mer kritiserande gruppen inhämtar redan information om ämnet från alternativmedia och andra källor. Tyvärr får man ju ändå inte vara kritisk mot problemen som islam medför för då är man rasist/fascist/nazist/whatever..

Btw måste ju kännas lite konstigt för Sofie Löwenmark att vara med i gänget när hon jobbar för Expressen?!
Citera