• 12 555 online
  • 1 171 222 medlemmar
  • 60 399 966 inlägg
2018-05-18, 11:40
  #1
Medlem
Knullkungens avatar
https://www.svt.se/svttext/web/pages/111.html

"Misstänkt terrorist gripen i Danmark

En svensk-syrisk man som sedan 2012
har bott i Sverige med sin familj har
gripits i Danmark.

Han är misstänkt för inblandning i en
härva där flyktingsmuggling använts
för att finansiera terrorism, skriver
Dagens Nyheter.

Det nätverk som den misstänkte mannen
ska ha varit en del av har haft sin
bas i Italien och det är italiensk
polis som avslöjat den kriminella
verksamheten."

Någon som vet mer? Han greps vid en mellanlandning på Kastrup.
Citera
2018-05-18, 16:54
  #2
Medlem
Det var tydligen skicklig italiensk säkerhetspolis som grep honom i samarbete med Danmark.

Han ska ha bott i Sverige i 10 år minst men svenska Skräpo missade i vanlig ordning men bör få en eloge för sin kartläggning av alla som inte är med i LO.
Citat:
det er angiveligt italiensk politi, der har afsløret foretagendet.
https://jyllands-posten.dk/indland/p...ldt-i-danmark/
__________________
Senast redigerad av Monologpolisen 2018-05-18 kl. 17:00.
Citera
2018-05-18, 22:24
  #3
Medlem
Citat:
Italian state and finance police announced they have broken up two alleged militant cells with a large anti-terrorism operation that led to a number of arrests. Police searches took place in around 20 properties in northern Italy and Sardinia. Interior Minister Marco Minniti hailed the operations, declaring that two hostile structures have been neutralized.

Judges in northern Italy and Sardinia, issued the arrest warrants for Operations “Foreign Fighters” and “Syriana”. Officials said the two cells were based in Lombardy and Sardinia. They were believed to have ties to militants in Syria, namely the al-Qaida-linked Nusra Front.

Investigators said they believed the two cells were autonomous, although one individual appeared to have had relations with both.

At a press conference in Rome Thursday, Italy’s chief terror prosecutor Federico Cafiero de Raho said 14 people were arrested in the operation, including 11 Syrians and three Moroccans.
---

Police added that they were able to track the laundering of about $2.4 million, some of which was sent to the Nusra Front
---
Swedish authorities collaborated with the Italians during their investigation and police officials said their assistance was of fundamental importance. The arrest warrant said that the man considered the head of the organization was a Syrian, Anwar Daadoue.
https://www.newdelhitimes.com/italia...finance-rings/

Anwar Daadoue är 46 år och bor i Finspång:
https://www.ratsit.se/19720201-Anwar...21JssktOQIY6M0

Bild på Finspångs terrorfinansiär:
https://infoglitz.com/italyeng/from-...or-terrorists/

Anwar Daadoue är tydligen ursprungligen från Idlid:

Via google translate:
Citat:
'Steady fördelas i Sverige nära staden Norrköping, trots att formellt utblottade och mottagare av social trygghet och välfärd förmåner av svenska staten, har hanteringen av vad han kallar 'ett kontor som arbetar på hela den europeiska unionen.' Det finns dock två bolag som är etablerade i Olbia och en förening som han leder till, Assalam Cultural Association.

Vittnet som hörs av hans utredare säger: "Jag känner personligen Daadoue Anwar, som är från Idlib; Jag vet att han har mycket pengar, tidigare hade han ett byggföretag på Sardinien, vilket han var berikad, tror jag genom att göra många falska fakturor. Anwar lyckades samla in mycket pengar och lade dem lite i Turkiet, lite i Damaskus och lite i Sverige »
http://espresso.repubblica.it/attual...rismo-1.321726


Assalam Cultural Association låter för övrigt som det skulle kunna vara en MB-förening.
Citera
2018-05-18, 22:39
  #4
Medlem
valleros avatar
Vad håller Säpo på med?
Varför ingen diskussion eller påpekande i media?
Terrorister är fredade och helt under radarn i Sverige, de åker dit först när de lämnar Sverige. Och detta är inte första gången.
Det är ju fan i mig skandal.
Citera
2018-05-18, 22:56
  #5
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av vallero
Vad håller Säpo på med?
Varför ingen diskussion eller påpekande i media?
Terrorister är fredade och helt under radarn i Sverige, de åker dit först när de lämnar Sverige. Och detta är inte första gången.
Det är ju fan i mig skandal.

Är nog snarare fel på svensk lagstiftning, än på Säpo:

Citat:
Mannen, med svenskt uppehållstillstånd och bosatt i Finspång, häktades i maj förra året i Sverige och ska enligt Ekots källor ägnat sig åt så kallad hawala, ett sätt att föra över pengar utanför banksystemet.

Den svenska Säkerhetspolisen misstänkte att pengarna, som mannen var med och förde över, gick till terrorister. Parallellt bedrevs en utredning om penningtvätt.

Men utredningar drog ut på tiden, säger åklagare Martin Bresman, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på en knagglig telefonlinje.

– Ja, det får jag väl lov att erkänna, att den skulle inte bli färdig på lång tid.

Samtidigt visste Martin Bresman och Säkerhetspolisen att det fanns en europeisk arresteringsorder från Italien mot 45-åringen. Problemet var, enligt Ekots källor, att brottet han var eftersökt för i Italien - så kallat bank- och finansmissbruk - inte var brottsligt i Sverige.

Därför kunde han inte lämnas ut till Italien från Sverige. De svenska åklagarna bestämde sig för att släppa honom i november 2017.

45-åringen visste däremot ingenting om någon europeisk arresteringsorder. Och så snart de svenska åklagarna hävt reseförbudet reste mannen till Danmark.

Det skulle han inte gjort. För till skillnad från i Sverige var arresteringsordern giltig i Danmark. Åklagare Martin Bresman igen.

– Sedan hävde vi det reseförbudet och då reste han till Danmark och greps där på europeisk arresteringsorder.

Åklagare Martin Bresman vill inte svara på om han eller Säkerhetspolisen misstänkte att 45-åringen skulle resa till Danmark om han släpptes ur häktet.

Men säger han. Han visste att den europeiska arresteringsordern fanns Och han visste att Danmarks skulle kunna lämna ut 45-åringen till Italien om han greps där.

– Ja, det är väl lika bra att säga att jag kände till att den existerade och jag gjorde bedömningen att han inte kunde överlämnas från Sverige till Italien.
https://sverigesradio.se/sida/artike...rtikel=6955819

Verkar nästan som man släppte fanskapet så att han skulle kunna lämna Sverige och gripas i ett normalt fungerande land, för att kunna utlämnas till Italien och få ett ordentligt straff.
Citera
2018-05-18, 23:08
  #6
Medlem
Problemet var, enligt Ekots källor, att brottet han var eftersökt för i Italien - så kallat bank- och finansmissbruk - inte var brottsligt i Sverige.

Då kanske man skall skriva en sådan lag i Sverige som förbjuder att man använder skattemedel till terrorister. Gärna väldigt snart - helst innan det blir krig i Sverige.

Deras hemliga system att distribuera kontanter går ut på att man tar men sig 1 miljon kronor i kontanter på sin person och åker ner till Syrien. Idioten greps med 700.000 på sin person.

Clever stuff. Araberna flyger under radarn, de är så smarta så smarta.

Gruppen infiltrerades av en Italiensk Arab (som råkade vara polis)

I Själva verket har man säkert spanat på dessa idioter i ÅRATAL för att kartlägga deras nätverk - så nu vet man precis vem som hatar Sverige (och Italien och F och DK och SF och N).

Då måste man brodera för de idiotiska journalisterna som försöker sy ihop säcken.
__________________
Senast redigerad av Bacto 2018-05-18 kl. 23:12.
Citera
2018-05-19, 07:43
  #7
Medlem
PappasNyaKilles avatar
Vet någon lokal förmåga vem det handlar om? Har han en klan på plats?
Finspång är en liten håla men verkar ha en hel del asylanter så en kartläggning av dessa verkar livsviktig, svårt att tro att han inte haft medhjälpare ”nära”.

Mycket OT om SÄPOs arbete och svensk lag, i det här forumet ger sådant varning, men borde hellre i så fall flyttas.
Citera
2018-05-19, 10:28
  #8
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av PappasNyaKille
Vet någon lokal förmåga vem det handlar om? Har han en klan på plats?
Finspång är en liten håla men verkar ha en hel del asylanter så en kartläggning av dessa verkar livsviktig, svårt att tro att han inte haft medhjälpare ”nära”.

Mycket OT om SÄPOs arbete och svensk lag, i det här forumet ger sådant varning, men borde hellre i så fall flyttas.

Anwar Daadoue kom hit med 7 familjemedlemmar. Migrationsverket klantade sig grovt och gav honom ( och resten av klanen ? ) uppehållstillstånd:

Citat:
Av Migrationsverkets handlingar framgår att 45-åringen och sju andra familjemedlemmar på okänt sätt hade tagit sig till Skåne i slutet av 2012 och sökt asyl. Handlingarna är till stor del sekretessbelagda men visar att 45-åringen, som är syrisk medborgare, uppgav sig ha lämnat hemlandet på grund av inbördeskriget där.

Vad 45-åringen undanhöll var att flytten skett långt tidigare och att han redan fått uppehållstillstånd i Europa. Vid det här laget drev han ett byggbolag med flera anställda i staden Olbia på Sardinien, något som framgår av italienska företagsregister.

45-åringen hade dock fått problem. Italiensk polis misstänkte att han ägnade sig åt människosmuggling och använde illegala migranter i sin affärsverksamhet, något som lett till att 45-åringen namngivits som misstänkt ligaledare i flera italienska tidningar.

Inget av detta upptäcktes emellertid i Migrationsverkets egna kontroller. En möjlig förklaring är att 45-åringen hade ändrat ett par bokstäver i sitt namn då han kom till Sverige. Följden blev att myndigheten i februari 2013 gav familjen ett treårigt uppehållstillstånd. Något konkret hot hade inte kunnat styrkas, vilket krävs för att få flyktingstatus. Däremot ansågs familjen ha så kallad alternativ skyddsstatus.

Senare samma år hände något som gjorde att Migrationsverket förstod att allt inte stod rätt till. DN:s granskning visar att en begäran skickades till Italien med hänvisning till Dublinförordningen, den EU-överenskommelse som innebär att en asylansökan ska prövas i första ankomstland. Vilka uppgifter Migrationsverket fick från Italien är dock okänt. Ärendet är i dessa delar är hemligstämplat.

Någon ändring skedde dock inte. I stället omvandlades uppehållstillståndet 2014 till permanent i linje med Migrationsverkets generella policy för syrier vid tidpunkten.

Advokat Lennart Höglund, som företrätt 45-åringen i den svenska brottsutredningen, säger att han och hans klient aldrig diskuterat uppehållstillståndet.

– Men under de här åren var ju nätmaskerna rätt stora, det räckte i princip att säga att man kom från Syrien så var det fri lejd in i Sverige.
https://unv.is/dn.se/nyheter/sverige...falska-grunder

En anhörig ( enligt italiensk press var det hans bror ), stoppades med 700 000 i kontanter för ett år sedan.
Citat:
Mannen har tidigare utretts av svensk polis efter att en närstående till honom stoppats i en trafikkontroll med 700 000 kronor i kontanter på sig i maj förra året. Mellan juni och november satt mannen häktad, misstänkt för bland annat ”finansiering av brottslighet av särskilt allvarlig art”. Men han släpptes sedan efter att utredningen kört fast.
http://www.folkbladet.se/nyheter/fin...om5295528.aspx

Finns en 45-årig Mohamed Ali Dadoue i Finspång, boende i lägenhet på samma gata som Anwar Daadoue. Skulle kunna vara brodern, ofta ändrar de någon bokstav i efternamnet. Mohamed Ali Dadoue verkar inte vara gripen i Italien, så antagligen är han kvar i Sverige ( men kan inte utelämnas till Italien enligt samma skäl som redogjorts i tråden gällande Anwar Daadoue ).

För övrigt är svensk lagstiftning, Säpos arbete osv inte på något sätt OT i den här tråden.
Citera
2018-05-19, 10:48
  #9
Medlem
Nu uppges att en stor del av pengarna som nätverket skickat till terroristerna i al-Nusra i Syrien, kommer från förtjänst från insmuggling av syrier till väst. Men, frågan är om det inte även samlats in pengar direkt.

2015 skrev Expressen om den sk hjälparbetaren och jihadisten Ihab Hallak från "Islamic Relief", som samlade in pengar i Stockholmsmoskén och skickade till just al-Nusra.

Citat:
Expressen kan i dag avslöja att Ihab Hallak, 50, från Spånga i Stockholm har erkänt att han samlat in cirka 870 000 kronor i Stockholms moské och slussat pengarna till al-Qaida-anslutna terrororganisationen al-Nusrafronten i Syrien.
---
I de inledande förhören erkände 50-åringen att han tillhörde terrorgruppen al-Nusrafronten, och att han deltog i striderna i al-Qalamoun och skadades i strid under 2014.

En läkarundersökning bekräftade också att mannen drabbats av flera skottskador.
---
Hallak, som nu namnges i flera libanesiska medier, uppger att han tidvis arbetat för hjälporganisationen Islamic Relief i Sverige.
https://www.expressen.se/nyheter/har...terrorgruppen/


Såväl Islamic Relief som Stockholmsmoskén är hårt knutna till Muslimska Brödraskapet, som i sin tur i Syrien samarbetar intimt och strider i allians med terrorgrupper som al-Nusra ( som bytt namn till Jabhat Fateh al-Sham ).

Möjligt att Anwar Daadoue har kopplingar i Sverige till de svenska MB-islamisterna. Han kommer från Idlib, vilket även kärnan av den svensk-syriska MB-ledningen gör, dvs klanen Issa.
Citera
2018-05-19, 11:55
  #10
Medlem
valleros avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Batuta
Är nog snarare fel på svensk lagstiftning, än på Säpo:


https://sverigesradio.se/sida/artike...rtikel=6955819

Verkar nästan som man släppte fanskapet så att han skulle kunna lämna Sverige och gripas i ett normalt fungerande land, för att kunna utlämnas till Italien och få ett ordentligt straff.
Ja, du har rätt - jag hade inte läst artikeln ordentligt.
Säpo kanske t.om. tipsade sina Danska kollegor?
Citera