• 14 087 online
  • 1 193 092 medlemmar
  • 61 811 387 inlägg
  • 6
  • 7
2018-05-17, 19:09
  #73
Medlem
JayJayAdamss avatar
Det beror på vems teori om klass vi pratar om.
Enligt Marx fanns det bara två klasser, kapitalister och proletärer. Där känns det ganska solklart om vilken klass du tillhör.

Sedan har vi Pierre Bourdieu som delade upp det i olika kapital som tillsammans skapar ett Habitus, vi är vårt habitus.
Symboliskt kapital - Bilar, kläder, klocka osv. Din pappa klär sig i dyra kostymer men hur klär du dig? Har du en patek philippe på armen? Eller kanske en hublot eller rolex? Eller skiter du i dyra märkeskläder, klockor och bilar utan klär dig mer alldagligt?
Ekonomiskt kapital - Vilka tillgångar man har i pengar och fastigheter. Det verkar inte vara en brist på detta
Kulturellt kapital - Vet inte om du är en person som lyssnar på Mozart, Bach, går på opera osv eller pop/rock. Under kulturellt kapital räknas också hur man rör sig, för sig och talar.
Socialt kapital - Vem din familj och släkt är samt vem dina vänner är. Du bor i ett område där framgångsrika människor bosätter sig, du har antingen gått på Lundsberg, Grenna eller Sigtuna förmodar jag och din familj och iaf delar av din släkt är också förmögna.

Utifrån dessa två teorier och utifrån vad du berättat så tillhör du överklassen. Detsamma gäller om man tar Max Webers, Goldthorpes (liknar våra socialgrupper som kom fram på 70-talet) eller Durkheims (t.ex vad man ärver).

Jag har lärt mig att se på klass utifrån dessa teorier och den jag känner är den mest användbara är antingen Goldthorpes eller Bourdieus.

Men man kan se på klass på andra sätt så klart
Citera
2018-05-17, 20:26
  #74
Medlem
kraftfoders avatar
Citat:
Ursprungligen postat av KonungHonung
Du verkade dock väldigt specifik eftersom du skrev "akademisk utbildning".

Det var den officiella (gamla) svenska definitionen på socialgrupp ett/överklass.
(Förklarande länk i mitt tidigare inlägg i tråden).

Jag har min egen moderniserade tolkning: Bildning.
Citera
2018-05-17, 20:54
  #75
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av gulgul
Bra, där är vi ganska lika. Har överhuvudtaget inte Instagram och använder sällan Facebook.Hur jag framstår är irrelevant, eller hur? Faktum kvarstår dock att "klass" är en mycket viktig fråga för den svenska befolkningen. Bara för att du verkar ha en sund inställning till livet betyder inte att alla andra också har det. Har du inte sett hur folk håller på?Du måste lära dig hur man argumenterar korrekt annars kommer folk tro att du är lätt utvecklingsstörd. Anekdotisk bevisföring kommer du nämligen inte vinna några strider med.

Jag känner inget behov av att vinna "strider" på flashback. Jag är ju inte utvecklingsstörd på riktigt.
Citera
2018-05-17, 20:55
  #76
Medlem
Katzyns avatar
Du verkar missförstå vad som avgör klass, även om ekonomi kan vara en förutsättning avgörs det främst på värderingar, kulturella uttryck och smak. Av det lilla stycket du ändå skriver om det förefaller ni vara överklass, vilket ju också kombinationen av kapitalist och storgodsägare ger vid handen. Att inte spendera på lyx hela tiden är ett kännetecken för gamla pengar, att man inte är brackig och skryter. Sen är ni ju inte adliga förstår jag, så i sådana kretsar är ni ändå nya pengar och kommer vara i många fler generationer. Men att familjen inte köper dyraste av allt visar att familjen försöker smälta in i den etablerade överklassen, att vräka på med allt dyrt är en markör för arbetarklass som plötsligt kommit över massor med pengar, inte en markör för den riktiga, inflytelserika, överklassen.
Citera
2018-05-17, 23:31
  #77
Medlem
I Sverige har vi i princip redan monterat ner klassystemet så långt det går.
I min mening har vi bara två riktiga klasser kvar, kungafamiljen som ska ha sitt eget finare tilltal, diplomatisk immunitet, apanage mm och resten av befolkningen.
I övrigt så har alla olika förutsättningar med pengar, utbildning, föräldrastöd, uppväxtområde, bildning, kontakter etc. Men allt av det är flytande och ändras hela tiden, en "överklassfamilj" eller adelsätt kan förlora mycket under en eller två generationer, en arbetarpojke kan ledsna på sin lott och bli extremt driven till att lyckas och därmed lyfta sin familj.
I övrigt tycker jag det är poänglöst att försöka luska ut vilken klass man tillhör. Dom rika pekar alltid på dom ännu rikare som rika. Det viktigaste är att man väl förvaltar det man har så framtiden alltid ser ljusare ut. Ser till att man hela tiden lär sig mer, håller sig i fysisk form, investerar, fostrar barnen och försöker hålla planeten ren från mikroplaster, tungmetaller och andra gifter vi riskerar att få i oss.
Citera
2018-05-18, 00:16
  #78
Medlem
shbous avatar
Du särskriver och kan inte skilja på än och en. Borde man inte förvänta sig lite, vassare språk..? Jag skulle ändå säga medel, men tjock plånbok.
Citera
2018-05-18, 19:38
  #79
Medlem
Låter som klass 3A.
Citera
2018-05-18, 20:58
  #80
Avstängd
QxZtVyPrQ9981AZXs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Puffemuffe99
Förstår det och precis som pappa nämner mer ofta är det nått man inte diskuterar och därav ville jag endast tilldelas en inofficiell bild om min familj för min egna skull

Jag förstår inte varför du ingjuter en känsla över av att du skäms för din ekonomiska ställning (baserat på hur du skriver i tråden och nästan ursäktar dig inför avundsjuka sossar*).

Din far säger det så för att det är Sverige. Kulturen i Sverige är att man håller käften för att runt 50% är socialister och indoktrinerade avarter dit.

Jantelags-avundsjukan gör sig påmind vart man än sitter foten och där det är samma bittra sossar som stiftar lagar på 60%+ skatt.

Ifall du hade bott i ett annat land, typ USA, UK hade det inte varit samma tystnadskultur på grund av undvikande av pöbelns avundsjuka utan snarare att du och din familj hade blivit upphöjda och uppskattade för era framgångar!

Du är definitivt överklass då du tillhör en ekonomisk elit.
Sluta be om ursäkt och skämmas för vem du är. Gör du så kommer parasiterna dras till dig och förgöra din förmögenhet.

“But money demands of you the highest virtues, if you wish to make it or to keep it. Men who have no courage, pride or self-esteem, men who have no moral sense of their right to their money and are not willing to defend it as they defend their life, men who apologize for being rich–will not remain rich for long. They are the natural bait for the swarms of looters that stay under rocks for centuries, but come crawling out at the first smell of a man who begs to be forgiven for the guilt of owning wealth. They will hasten to relieve him of the guilt–and of his life, as he deserves.


http://capitalismmagazine.com/2002/0...-money-speech/

Var stolt att dina förfäder och din far har lyckats såpass som de gjort och förvalta de tillgångarna väl
__________________
Senast redigerad av QxZtVyPrQ9981AZX 2018-05-18 kl. 21:03.
Citera
2018-05-18, 23:10
  #81
Medlem
OntOmQs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Puffemuffe99
… drag från både över och underklass …
Underklass?

Jag antar att du är ung. Du tillhör överklass PUNKT, men är kulturellt obildad och vill att er rikedom ska manifestera sig i ert yttre (som om det nu inte redan gör det). Men då du är ung och analyserande så finns det hopp.

Du ska vara mycket glad att din pappa med flera i din släkt har stil och den goda smaken att inte vräka sig vid varje tillfälle som bjuds. Ni har resurser, det skiljer er från de flesta andra. Varför bry sig om att era småborgerliga grannar har ”finare” hus m.m.?

Idag när stora mängder pengar har frigjorts från olika tidigare statliga företag och även stora köpandet av tjänster i stat och kommun så är det många nyrika som köper sportbil. Lägg därtill kriminella grupper. Per capita borde Sverige numera ligga riktigt högt bland supersportbilar. MEN för det flesta av dessa är lyxinköpen en mycket dyr investering. Det skulle det inte vara för er. Bör även tilläggas att köp av ny bil är bland de sämsta affärer man kan göra.

Att köra Saab och Volvo och gärna av enklare eller äldre modell har länge varit ett signum för äldre överklass. De med inflytande och som redan för länge sedan lekt av sig. ”Att vara utan att synas.”

Men som andra antytt i tråden. Strunta i klass och att döma folk. Det gör ingen lycklig.
__________________
Senast redigerad av OntOmQ 2018-05-18 kl. 23:21.
Citera
  • 6
  • 7