• 45 722 online
  • 1 188 820 medlemmar
  • 61 513 693 inlägg
2018-03-14, 08:33
  #1
Medlem
Leipreachans avatar
Varför är det så viktigt att hjälpa fjällräven men inte tex rödräven? Fjällräven är väl ett skadedjur det med?
Citera
2018-03-14, 09:05
  #2
Medlem
svenkolrots avatar
Ja men det finns så pass få av dom.
Citera
2018-03-14, 09:16
  #3
Medlem
Har aldrig hört att jägare vill hjälpa fjällräven.
Citera
2018-03-14, 09:20
  #4
Medlem
Idag är det faktiskt en fråga om naturen finns överhuvudtaget. Vi människor har ett finger med i spelet överallt.

Jägare har främst uppgiften natur-/viltvård. Det är ju inte så att vi behöver jaga för vår överlevnad.

Jägarna sköter istället balansen mellan djuren i naturen. Och som sades, en art håller på att hamna i obalans och ska bevaras.
Citera
2018-03-14, 09:52
  #5
Medlem
Stygotiuss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Leipreachan
Varför är det så viktigt att hjälpa fjällräven men inte tex rödräven? Fjällräven är väl ett skadedjur det med?

För att fjällräven är starkt pressad i Sverige. Stammen har varit fridlyst i snart 100 år, men återhämtar sig ändå inte ffa på grund av bristen på smågnagare. Fjällräven ställer inte till med några problem för människan, dels på grund av den födan den äter, dels på grund av sin storlek. Det finns dessutom en skandinavisk fjällrävsstam som är skyddsvärd. Den är redan utdöd i Finland - skulle den dö ut i Sverige också har den inte stor chans att överleva.

Rödräven kan i vissa områden och i vissa situationer ställa till med rätt stora problem, på grund av sitt stora antal. Eftersom det finns otroligt mycket rödräv gör det inget att man lokalt håller nere populationen - tvärtom är det bra för andra djur. Rödrävens stora population innebär dessutom att den i norr tränger in i fjällrävens område och norröver utgör rödräven därför ett hot mot fjällräven.

Jämför med exempelvis vargen som finns i ungefär samma antal i Sverige som fjällräven - vargen ställer till med extremt stor skada för (ffa jagande) människor där den etablerar sig, samtidigt som det inte finns någon svensk vargstam - den utrotades på 1900-talet. Det finns alltså inte av den anledningen någon poäng med att värna just en svensk vargstam, eftersom den innehåller samma genetiska material som de enorma finsk/ryska populationerna.
Citera