• 25 716 online
  • 1 160 544 medlemmar
  • 59 919 931 inlägg
2018-02-24, 22:47
  #12421
Medlem
Skamanders avatar
Här har det gissats frisk sedan jag besökte tråden senast, men dessvärre är ingen gissning rätt. Vår författare är europé, men kommer inte från samma land som någon av de tre föreslagna (tack för lästipsen för övrigt). Författaren lever som sagt, men översättaren är tyvärr bortgången, vilket möjligen kan förklara att vi inte har fått fler verk till svenskan än denna enda bok, som ändå fick en hel del uppmärksamhet när den kom.

Citat:
Oidipus är den olyckligaste av alla hjältarna, men han är också den som är något annat och mera än en hjälte. Hjältens förhållande till monstret är intimt, de berör varandra, hud mot hud. Oidipus är den första som inte berör monstret utan ser det och talar till det. Oidipus dödar med sitt ord, kastar dödande ord upp i luften som när Medea kastar sina magiska formler efter Talos. När Oidipus svarat kastar Sfinxen sig ned i en klyfta. Oidipus begav sig inte ned i denna klyfta för att få monstrets skinn eller dess fjäll eller allt det som lockar som en orientalisk hetär lockar med sina smycken. Oidipus är den förste som kräver att få klara sig utan kontakt med monstret. Hans skuld var stor, men det värsta han gjort var det som ingen någonsin anklagade honom för: han hade inte rört monstret. Oidipus blir blind och hemlös, därför att han inte har ett monster som skyddar honom runt halsen, han har ingen besegrads skinn runt axlarna, han har ingen talisman att hålla i handen. Ordet ger honom en ren men fatal seger, det lämnar inga reliker efter sig. Och det är just i relikerna som makten gömmer sig. Ordet kan visserligen vinna där alla vapen har misslyckats. Men ordet är och förblir naket, det står ensamt med sin seger.

Efter Oidipus splittras monsterdråpet: å ena sidan blir det till ett medvetet dråp genom vilket Sfinxen dödas såsom endast ordet kan göra; och å andra sidan förvandlas det till ett totalt oförberett dråp, som när Oidipus slåss med andra resande och slår ihjäl Laios. Ända sedan den gången har det funnits en mörk baksida till den medvetna klarhet som dråpet varit. Och detta är monstrets hämnd. Monstret kan förlåta den som dödar det. Men det kan aldrig förlåta den som inte velat röra vid det.
Citera