• 30 580 online
  • 1 179 558 medlemmar
  • 60 909 115 inlägg
  • 1
  • 2
2018-01-13, 01:51
  #13
Medlem
Inget du behöver bry dig om så länge du har uppdaterat till det senaste uppdateringarna och OS X
Citera
2018-01-13, 01:51
  #14
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av jagfunderar
Fint då vart frågan besvarad, är patchad - tack!

Har Apple släppt någon patch till de senaste buggarna med Intel's processorer, eller är det inget de kan göra något åt? Tänker på Spectre/Meltdown eller vad den/de nu hette, minns inte riktigt, någon som vet vad jag pratar om?
Ja, de släppte en OSX-version som patchade Meltdown innan det blev känt för allmänheten. Tror det var i december. Meltdown, som utan patchning är den klart allvarligaste (men med patch sänker din prestanda), drabbar endast Intel.

Spectre är du (precis som nästan alla andra) fortfarande sårbar mot, men man försöker att täppa igen hålen efterhand som de uppstår. Tyvärr kommer du nog aldrig att kunna patchas helt om du inte byter processor. Meltdown/Spectre är ett väldigt allvarligt säkerhetsproblem, mycket värre än det denna tråden handlar om. Skulle nog själv klassa det som ett av världens allvarligaste säkerhetshål någonsin. För något år sedan så hade vi Heartbleed (som rent symptommässigt liknar Meltdown/Spectre ur flera aspekter), som ansågs väldigt jävla illa. Heartbleed är dock ingenting mot detta eftersom det också drabbar din hårdvara, drabbar nästan alla och läcker betydligt mer (allt), och kommer förmodligen vara helt säkrad först om flera år (du kan nog ge dig fan på att processortillverkarna redan nu tävlar till döds för att först komma på en lösning, men det lär ta väldigt lång tid)

Kort sagt så vet man att det finns sårbarheter, men man kan inte förutspå hur de kan se ut. Så när man upptäcker (för sent) att en sårbarhet finns, så kommer man att försöka patcha just den sårbarheten. Tyvärr kan attacken komma i flera skepnader.

(FB) Meltdown/Spectre, säkerhetsbuggar i Intel resp. Intel, AMD och ARM-processorer
__________________
Senast redigerad av Daudodidi 2018-01-13 kl. 02:22.
Citera
2018-01-20, 23:05
  #15
Medlem
Citera knappen funkar inte pga inkompetens bakom tangentbordet, men bara för att jag är nyfiken, skulle du kunna förklara hur heartbleed påminner om spectre? Är det minneshanteringen du tänker på? Är den exploaterbar ur samma perspektiv?

"För något år sedan så hade vi Heartbleed (som rent symptommässigt liknar Meltdown/Spectre ur flera aspekter"
Citera
  • 1
  • 2