• 32 074 online
  • 1 146 613 medlemmar
  • 59 351 131 inlägg
  • 1
  • 2
2018-01-14, 06:38
  #13
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av J0RDGUBBE
Sverige brukar sägas vara högborgen för politisk korrekhet (PK). Är någon familjär med hur det ser ut i resterande delar Norden? Jag föreställer mig, helt ogrundat, att rangordningen ser ut som följande:
Sverige > Norge > Danmark > Finland.

Dela gärna med er av era erfarenheter!

Det stämmer säkert att PK-sjukan är värre i flathetens ankdamm Sverige än i något annat land. Samtidigt finns det andra faktorer. Människor som står närmare den politiska scenen (statsanställda, studenter på humanistisk fakultet, människor på den statsfinansierade så kallade "kulturscenen" etc) är överlag värre påverkade än andra. Alexander Bard är ju mindre PK än folket på Stanford University exempelvis, trots att Alexander Bard är svensk.
Citera
2018-01-14, 09:37
  #14
Medlem
Sebzors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av aktamig
Fast det är väl grunden till yttrandefrihet.. Pk är väl mest sånt som " ingen" kan acceptera?

Nej. PK är exempelvis att man inte längre får säga negerbolle på kaféet eller vara pepparkaksgubbe i luciatåget. Att ens föreslå något sånt dumt i Danmark hade gjort dansken arg och det hade inte accepterats
Citera
2018-01-14, 13:52
  #15
Medlem
Rad-i-Kalles avatar
Skulle vilja flika in att PK-sjukan är ett symptom man hittar i varierande grad i hela västvärlden.
En del skyller på socialismen, andra på välgörenhetskapitalismen.

Sen så är det bra om man har klart för sig hur man definierar PK, det varierar över tid.
Sverige var ju PK under andra världskriget då man gjorde eftergifter för Nazi-Tyskland och sysslade med rasforskning. PK då var att vara nasse.
Sen blev det PK att hålla på segrarmakterna.

Dagens PK är dock att känna skuld gentemot de som anses på olika sätt ha det sämre. Man graderar sen in dessa sämre. Högst upp anses män med vit hud befinna sig, så en hemlös vit man anses ha det bättre ställt än en ensam mamma som i stor utsträckning lever på bidrag och har olika män som hjälper henne med att byta däck och skruva upp hyllor.
Citera
  • 1
  • 2