• 24 804 online
  • 1 105 905 medlemmar
  • 57 575 256 inlägg
2017-05-30, 23:50
  #4921
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av kavalen2
Den grundläggande inkomsten kommer genom arbete och att vilja arbeta och göra rätt för sig. Det finns försörjningsstöd för den som vill sitta hemma och pilla naveln, det är inte svårare än så.

Du hade i någon tidigare post frågat om jag blir avundsjuk på alla som dricker kaffe latte på stan när jag måste arbeta. Till viss del blir jag det då mina skattepengar går till deras förbannade kaffe latte som de kan sitta och dricka länge och ostört utan att sysselsättas. Jag har ett fritt jobb och kan dricka kaffe latte på jobbet men det sker under och efter möten, det kommer med andra ord något produktivt ur det. Att sitta och stimulera sig med kaffe hela dagarna utan att ta vara på koffeinets produktiva och kreativa effekt är något som högst bör vara förbehållet pensionärer.

Om jag då i motsats ställer en enkel fråga till dig. Varför ska jag bidra med min lön till improduktiva latmaskar som inte vill arbeta och som heller inte har för avsikt att vilja ha ett arbete? Det känns ganska ologiskt, jag ska alltså jobba för att dessa ska kunna sitta och dricka kaffe latte kravlöst ute på cafe, utan någon tanke på att vilja försörja mig.

Rekreation, ja rekreation är bra för att koppla bort hjärnan, vilka kroppen och tänka på annat när man har jobbat och känner sig trött i nämnda delar. Rekreation är inte en kravlös medborgarlön som kan plockas ut för att man vill titta på TV-serier och äta chips framför TVn. Många arbetslösa är dessutom överviktiga och så pass lata att dessa inte ens orkar masa sig ner till gymmet. Människor blir förslöade av medborgarlön, detta löser man enklast genom bidrag som erhålls genom motprestation.

Rätt intressant att notera ditt stora intresse i arbetsmarknadsfrågor här och hur du schizofrent skiftat från att ha varit en bidragstagare själv som försvarat fattig och utsatta under Reinfeldt-tiden, till att i dina senare inlägg vara en riktig dryg stroppig jävel som pissar på de som har det sämre än dig. Känns skönt va att sitta där på din höga hästrygg. Kappvändaren. Har du fått jobb nu och bytt sida?

Så här skrev du 2013 bland annat:
Citat:
Fan va trött man blir på gojan när han häver ur sig massa dynga. Varenda fråga som har med arbetslöshet att göra avfärdar han med att det är si och så många fler sysselsatta idag mot innan de tillträdde. Ja klart som fan när man har flyttat dessa från förtidspension till sysselsättning, men kärnfrågan är fortfarande, är personerna friskare?

Att vissa har sparkats in i FAS3 innebär inte att de har blivit friskare, det är snarare så att de inte har något val att vara hemma hur jävla dåligt de än mår, de är tvingade att vara sysselsatta för att överhuvudtaget överleva.

Hur fan kan man driva en arbetslinje i lågkonjunktur när det inte ens finns jobb. Bara det är sjukt så det skriker om det. I en lågkonjunktur borde det vara tvärtom, att man tillåter människor att vara arbetslösa eftersom det inte finns några jobb.

Ytterligare ett jobbskatteavdrag, suck, fy fan vilken jävla idiot. Fattar inte idioten att det inte spelar någon roll hur attraktivt man gör det att arbeta när människor som vill arbeta, inte får jobb. Reinfeldt måste fatta att problemet inte är att människor inte vill arbeta utan att de inte kan få ett arbete, hur jävla svårt ska det vara. Ungdomar får inga jobb, vuxna får inga jobb, arbetslösheten stiger för varje månad som går utan att han skapar någon förändring. Vem vill starta företag i ett land där välfärden har havererat totalt och betala 50% i skatt som ska bekosta en skyhög invandring, är karln på riktigt? Ska något renoveras så är det Reinfeldts skalle.

I övrigt så är inte medborgarlön en bra lösning dagens samhälle med allt för många lågutbildade och dekadenta människor som inte lärt sig att ta hand om sig själva.
En människa som inte får jobb, skall få hjälp för att klara sig och inte nedvärderas för det. Men det kräver också att arbeten finns.
I ett kapitalistisk system så önskar man hög arbetslöshet för att hålla priser/löner nere och öka konkurrensen mellan proletärerna.
I ett socialistiskt samhälle, så har alla jobb och hygglig lön, men inget produceras och jobben finns bara för sken skull.
__________________
Senast redigerad av allanballanjugge 2017-05-31 kl. 00:23.
Citera
2017-05-31, 09:23
  #4922
Medlem
KonungHonungs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Diazeugma
Absolut. Du måste ha missförstått mig. Jag betraktar nämligen basinkomst, näst CRISPR och sekulariseringen av teknologin från demokratins klor, som den största frågan i vår tid.
Jodå, den gick fram. Jag bara konstaterade att fattigdom och misär är dyrare för att samhälle en man kan tro, vilket är anledningen till att rapporten du länkade till kan upplevas som kontraintuitiv.

Citat:
Min poäng var inte att basinkomst är fel för världens mest utvecklade samhällen, utan att det är finansiellt förmånligare att införa för våra kära PIGS. Det som i synnerhet stör införandet i Sverige och Danmark, vid sidan av väljarkårens vanföreställningar, är fackföreningsväsendets politiska rävspel. Det måste understrykas gång efter annan. Det är inte näringslivet men väl LO som är den stora boven i dramat.
Visst är det intressant att LO (och sossar i allmänhet) är fientligt inställda till medborgarlön, trots att det är det bästa löneförhandlingsverktyg en arbetstagare kan få.

Grejen är väl att de förlorar kontrollen över medborgarna, och därmed inte kan få utlopp för sitt outtömliga behov av paternalism.
Citera
2017-05-31, 17:34
  #4923
Moderator
nihilverums avatar
Citat:
Ursprungligen postat av KonungHonung
Vilka är dessa nya jobb som skapas? Är det fler arbetsförmedlare och soc-kärringar som anställs för att kontrollera de som blivit ersatta av datorer och robotar?

Det låter yttest orimligt att man skulle införa hundratusentals nya sådana varje månad, och mycket riktigt kan man se i en rapport hur den faktiska fördelningen ser ut:

Citat:
Total nonfarm payroll employment increased by 211,000 in April. Employment rose in leisure and hospitality, health care and social assistance, financial activities, and mining. (See table B-1.)

In April, leisure and hospitality added 55,000 jobs. Employment in food services and drinking places continued to trend up over the month (+26,000) and has increased by 260,000 over the year.

Employment in health care and social assistance increased by 37,000 in April. Health care employment continued to trend up over the month (+20,000). This is in line with the industry’s average monthly job growth during the first quarter of this year but below the average gain of 32,000 per month in 2016.

Social assistance added 17,000 jobs in April, with all of the gain in individual and family services.

In April, financial activities added 19,000 jobs, with insurance carriers and related activities accounting for most of the gain (+14,000). Over the year, financial activities has added 173,000 jobs.

Employment in mining rose by 9,000 in April, with most of the increase in support activities for mining (+7,000). Since a recent low in October 2016, mining has added 44,000 jobs, with three-fourths of the gain in support activities for mining.

Employment in professional and business services continued to trend up in April (+39,000). The industry has added 612,000 jobs over the past 12 months.

Employment in other major industries, including construction, manufacturing, wholesale trade, retail trade, transportation and warehousing, information, and government, showed little change over the month.

Särskilt den sista meningen visar tydligt att några arbetsförmedlare eller socialarbetare handlar det inte om bland de hundratusentals jobb som skapats på bara en månad. Vill du sedan gå igenom de tidigare 80+ månader då det också skapats jobb så får du naturligtvis gärna göra det, och länka en rapport om någon månad när man bara sett jobbtillväxt inom "government", den grupp där arbetsförmedlare och socialarbetare hör hemma. Inte för att jag väntar mig att du skulle göra något sådant, med tanke på att det är jobbigt och att hela poängen med din "argumentation" här i tråden är just att du inte ska behöva göra något som är jobbigt.

Den uppenbara sammanfattade slutsatsen är således att verkligheten och vad du påstår är raka motsatsen till varandra.
Citera
2017-06-01, 13:35
  #4924
Medlem
KonungHonungs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av nihilverum
Det låter yttest orimligt att man skulle införa hundratusentals nya sådana varje månad, och mycket riktigt kan man se i en rapport hur den faktiska fördelningen ser ut
Vad jag vet så har USA ungefär samma workfare-religion som vi har i Sverige, varför medborgarna desperat säljer sin dyrbara jordetid för korvören. Detta kan såklart tänkas skapa en del lågbetalda skitjobb, eftersom det alltid finns någon oduglig arbetsgivare som skyndsamt kommer utnyttja de utsatta medborgarnas situation trots att han egentligen inte har råd att anställa.

Titta på Indien. Där finns det också jättemånga skitjobb. Samtidigt lever medborgarna i misär.

Införandet av en medborgarlön hade förmodligen minskat medborgarnas benägenhet att sälja sin dyrbara jordetid för korvören. Detta hade drivit upp lönerna för skitjobben, vilket i sin tur hade fört upp skitjobben på automatiseringsföretagens agenda.
__________________
Senast redigerad av KonungHonung 2017-06-01 kl. 13:51.
Citera
2017-06-01, 18:07
  #4925
Moderator
nihilverums avatar
Citat:
Ursprungligen postat av KonungHonung
Vad jag vet så har USA ungefär samma workfare-religion som vi har i Sverige, varför medborgarna desperat säljer sin dyrbara jordetid för korvören. Detta kan såklart tänkas skapa en del lågbetalda skitjobb, eftersom det alltid finns någon oduglig arbetsgivare som skyndsamt kommer utnyttja de utsatta medborgarnas situation trots att han egentligen inte har råd att anställa.

Titta på Indien. Där finns det också jättemånga skitjobb. Samtidigt lever medborgarna i misär.

Införandet av en medborgarlön hade förmodligen minskat medborgarnas benägenhet att sälja sin dyrbara jordetid för korvören. Detta hade drivit upp lönerna för skitjobben, vilket i sin tur hade fört upp skitjobben på automatiseringsföretagens agenda.

Det mest uppenbara sättet att komma ifrån "skitjobb" är att göra sig själv tillräckligt kvalificerad för att kunna inneha ett bättre jobb. Det är också den typ av jobb som är mindre mottaglig för försök till automatisering.

Personligen automatiserar jag för glatta livet hela tiden i mitt arbete. Det är dock så pass föränderligt och oförutsägbart till sin natur att en total helautomatisering är något som bara totalt oinsatta klåpare skulle kunna tro är en reell möjlighet.
Citera
2017-06-05, 21:14
  #4926
Medlem
KonungHonungs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av nihilverum
Det mest uppenbara sättet att komma ifrån "skitjobb" är att göra sig själv tillräckligt kvalificerad för att kunna inneha ett bättre jobb. Det är också den typ av jobb som är mindre mottaglig för försök till automatisering.
Säg det till civilingenjörerna som kör taxi och vänder burgare.

Det säkraste sätter att bli av med jobben som upplevs som själsdödande är att ge medborgarna rätten att säga nej till dem utan att förlora sitt existensminimum. Om de inte kan automatiseras helt så trissas iaf lönerna upp till den grad att det blir möjligt att dela på dessa skitjobb.

Citat:
Personligen automatiserar jag för glatta livet hela tiden i mitt arbete. Det är dock så pass föränderligt och oförutsägbart till sin natur att en total helautomatisering är något som bara totalt oinsatta klåpare skulle kunna tro är en reell möjlighet.
Bara för att en fabrik behöver några få mänskliga anställda betyder det inte att de inte kan klara sig utan 99% av sin mänskliga arbetskraft.
Citera
2017-06-05, 23:37
  #4927
Medlem
Hej!
Är inte så där brutalt insatt i ämnet men gillar tanken med medborgarlön, det var nån som skrev tidigare att 5000/mån borde vara rimligt, nja 8-9 tusen är nog närmare sanningen.

Vi bör ju kunna spara in på dyra byråkrater, myndigheter och annat som tär skattebetalarna?
Här kan man nog spara in på många tjänster, sen kan byråkraterna välja att dricka latte på dagarna eller söka jobb.

Arbetsförmedlingen bör man kunna om organisera och göra den minimal, men den har ändå ett bra syfte för människor som vill utbilda sig.

Socialverksamheter inom kommun bör man kunna spara in stora summor på, samt göra flera anställda tillgängliga på arbetsmarknaden.

Samt A-kassan, Försäkringskassan etc. Det måste finnas miljarder och åter miljarder gömda i dessa tungstyrda pansarvagnar.

Medborgarlön.
Citera
2017-06-07, 21:30
  #4928
Moderator
nihilverums avatar
Citat:
Ursprungligen postat av KonungHonung
Säg det till civilingenjörerna som kör taxi och vänder burgare.

Till den mycket begränsade skaran personer säger jag snarare: gör inte så här.

Citat:
Ursprungligen postat av KonungHonung
Det säkraste sätter att bli av med jobben som upplevs som själsdödande är att ge medborgarna rätten att säga nej till dem utan att förlora sitt existensminimum. Om de inte kan automatiseras helt så trissas iaf lönerna upp till den grad att det blir möjligt att dela på dessa skitjobb.

I det hypotetiska scenariot att det skulle uppstå opinionsstöd för att införa medborgarlön så är det eventuellt ett sätt som leder till att man kommer ifrån "skitjobb".

Oavsett om det scenariot blir verklighet eller inte så är det dock möjligt att ta sig ifrån ett "skitjobb" genom att göra sig själv mer kvalificerad.

Det finns alltså två huvudsakliga spår här, varav det ena bara hypotetiskt kan leda till målet i ett visst scenario och det andra leder till målet lika bra oavsett om det hypotetiska scenariot inträffar eller inte. Baserat på det så skulle jag därför säga att det andra spåret är "det säkraste sättet".

Citat:
Ursprungligen postat av KonungHonung
Bara för att en fabrik behöver några få mänskliga anställda betyder det inte att de inte kan klara sig utan 99% av sin mänskliga arbetskraft.

Nu drar du in fabriker i diskussionen. Det är inte "en fabrik" jag arbetar på.

Även om "en fabrik" i princip kan klara sig utan mänsklig arbetskraft så följer inte med nödvändighet att man faktiskt väljer att investera för att minska personalen på det sättet.

En uppenbar nackdel med en helautomatisk produktion är att maskinerna inte bryr sig om vad som händer eller inte händer. Det går alltså inte att hålla maskiner "ansvariga" med sanktioner ifall de gör något galet. Detta är i sig en bra anledning att vara skeptisk till att någon producent faktiskt skulle vilja förlita sig på helautomatiserade lösningar.
Citera
2017-06-08, 19:37
  #4929
Medlem
KonungHonungs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av failuretoexist
Hej!
Är inte så där brutalt insatt i ämnet men gillar tanken med medborgarlön,
Se den här filmen så blir du väldigt insatt: https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

Citat:
det var nån som skrev tidigare att 5000/mån borde vara rimligt, nja 8-9 tusen är nog närmare sanningen.
Frågan är om det räcker. Normen för försörjningsstödet har inte justerats för inflation på årtionden såvitt jag vet.

Det är ingen medborgarlön om den inte går att leva normalt och värdigt på, vilket är så gott som omöjligt med 5k/mån, eller €560 som i Finland.

Då är 10-15k/mån eller €1-1,5k/mån en mer rimlig nivå.

Citat:
Vi bör ju kunna spara in på dyra byråkrater, myndigheter och annat som tär skattebetalarna?
Här kan man nog spara in på många tjänster, sen kan byråkraterna välja att dricka latte på dagarna eller söka jobb.
Kolla in Vilken byråkrati hade kunnat bortrationaliseras med en basinkomst som går att leva på?

Citat:
Arbetsförmedlingen bör man kunna om organisera och göra den minimal, men den har ändå ett bra syfte för människor som vill utbilda sig.
Jag ser helst att man lägger ner Arbetsförmedlingen helt, eftersom den utvecklats till ett organ för att kontrollera och uppfostra vuxna medborgare.

Om man gör det frivilligt för arbetsföra medborgare att delta i AF:s verksamhet för beviljande av försörjningsstöd och arbetslöshetsersättning så blir AF:s existens dock mindre problematisk.

Citat:
Socialverksamheter inom kommun bör man kunna spara in stora summor på, samt göra flera anställda tillgängliga på arbetsmarknaden.
Precis. Dessa verksamheter är ändå bara vuxendagis-hittepå.

Citat:
Samt A-kassan, Försäkringskassan etc. Det måste finnas miljarder och åter miljarder gömda i dessa tungstyrda pansarvagnar.
Det kan du hoppa upp och sätta dig på.

Citat:
Medborgarlön.
__________________
Senast redigerad av KonungHonung 2017-06-08 kl. 19:41.
Citera
2017-06-14, 13:28
  #4930
Medlem
KonungHonungs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av nihilverum
Till den mycket begränsade skaran personer säger jag snarare: gör inte så här.
Fast det är ju allmänt känt att det inte råder någon ingenjörsbrist, utan att företagen bara vill pressa lönerna på ingenjörerna genom att öka utbudet av dem.

Systemvetare, en annan grupp, stöter man ofta på när man åker taxi. Tror du att dessa gjort samma misstag som herren du länkade till?

Citat:
I det hypotetiska scenariot att det skulle uppstå opinionsstöd för att införa medborgarlön så är det eventuellt ett sätt som leder till att man kommer ifrån "skitjobb".

Oavsett om det scenariot blir verklighet eller inte så är det dock möjligt att ta sig ifrån ett "skitjobb" genom att göra sig själv mer kvalificerad.

Det finns alltså två huvudsakliga spår här, varav det ena bara hypotetiskt kan leda till målet i ett visst scenario och det andra leder till målet lika bra oavsett om det hypotetiska scenariot inträffar eller inte. Baserat på det så skulle jag därför säga att det andra spåret är "det säkraste sättet".
Fast då utgår du ifrån att det alltid kommer finnas en efterfrågan på arbetskraft från arbetsgivare som erbjuder arbetstillfällen som inte upplevs som skitjobb av arbetstagarna.

Kontorsnissarna som sitter och knappar i excel är antagligen mer sårbara för automatisering än t ex en rörmokare, även om rörmokandet förmodligen anses som skitgöra enligt fler.

Om man vill skapa sitt eget arbetstillfälle idag (t ex eftersom man anser utomstående arbetsgivare att vara inkapabla att tillfredsställa sitt behov av självförverkligande) så kan det bli väldigt svårt med kraven på startkapital, lönsamhet, skatter & avgifter, konkurrens mot jättar osv, medan det hade underlättats väsentligt med den grundtrygghet som medborgarlönen erbjuder.

Citat:
Nu drar du in fabriker i diskussionen. Det är inte "en fabrik" jag arbetar på.

Även om "en fabrik" i princip kan klara sig utan mänsklig arbetskraft så följer inte med nödvändighet att man faktiskt väljer att investera för att minska personalen på det sättet.

En uppenbar nackdel med en helautomatisk produktion är att maskinerna inte bryr sig om vad som händer eller inte händer. Det går alltså inte att hålla maskiner "ansvariga" med sanktioner ifall de gör något galet. Detta är i sig en bra anledning att vara skeptisk till att någon producent faktiskt skulle vilja förlita sig på helautomatiserade lösningar.
Visst, helautomatiserade produktionslösningar kan säkert dras med barnsjukdomar, men i längden är de överlägsna den mänskliga arbetskraften i termer av produktivitet, kostnad och pålitlighet.

Självklart behövs det ett dussin högutbildade vetenskapsmän för att ta uppfinna grejerna, men detta berättigar inte på långa vägar en arbetslinje där hela befolkningen ska sympatilåtsasjobba för att vetenskapsmännen inte ska känna sig som utnyttjade löneslavar.

Det räcker att ge vetenskapsmännen en lön som ligger på en väsentligt högre nivå än medborgarlönen.
__________________
Senast redigerad av KonungHonung 2017-06-14 kl. 13:34.
Citera
2017-06-19, 21:20
  #4931
Medlem
Drygemans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av KonungHonung
....Det räcker att ge vetenskapsmännen en lön som ligger på en väsentligt högre nivå än medborgarlönen.
Men vill man ha en demokrati där en procent sitter på förmögenheterna occh resten sitter på en taskig medborgarlön och lite samhällstjänst då och då ?
Citat:
the New Masters of the Universe Plunder America
Unlike our old moguls, the new Masters don’t promise greater prosperity but a world where most people are to be satiated by a state-provided basic income and occasional ‘gig’ work.

Largely childless San Francisco, impossibly expensive and deeply divided by class, is the preferred model of the future.
http://www.thedailybeast.com/amazon-...lunder-america
Citera
2017-06-19, 22:38
  #4932
Medlem
KonungHonungs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Drygeman
Men vill man ha en demokrati där en procent sitter på förmögenheterna occh resten sitter på en taskig medborgarlön och lite samhällstjänst då och då ?http://www.thedailybeast.com/amazon-...lunder-america
Medborgarlönen är ett ekonomiskt inkomstgolv. Inte något tak.

Idag är inkomstgolvet 0kr/mån. Hur civiliserat låter det? Medborgare som bor på gatan för att de missade ett sms från en arbetsförmedlare som tjänar 25k/mån (av dina skattepengar) för att förmedla ett osubventionerat lönearbete i månaden (Källa).

Huruvida medborgarlönen är "taskig" beror helt på vilken nivå den sätts till. 5k/mån är en taskig medborgarlön år 2017. 15k/mån är det inte. 15k/mån är kanske en taskig medborgarlön år 2067 (när alla skitjobb är automatiserade), medan 25k/mån kanske anses som schysst då.

Automatiseringen och digitaliseringen gör att arbetsmarknaden förändras i grunden oavsett, och "gigen" blir sannolikt fler än idag. Då är det väl bättre att ha en garanterad lägsta inkomst än att inte ha det?
__________________
Senast redigerad av KonungHonung 2017-06-19 kl. 22:50.
Citera