45 100 besökare online
1 088 502 medlemmar • 56 861 255 inlägg
Användarnamn 
Lösenord
Flashback Forum Vetenskap & humaniora Historia
Svara på ämne
Ämnesverktyg
inpopularkultur
Medlem
Citat:
 Ursprungligen postat av Olepeter
Det är bara de som förordar mjuka vetenskaper som kultur osv som hävdar det. Ta vi en titt på biologi aka en naturvetenskaplig metod så ser vi att nästan alla egyptier är samma egypter som för tusentals år sedan.
Mmm, finns ju en anledning till att jag nämner det där med bastardiseringen.
 
Superkuf
Medlem
Superkufs avatar
Citat:
 Ursprungligen postat av 4yoonly
Tvekar inte en sekund på att det fanns (kanske till och med flera) svarta faraoner.
Det jag skrev var mer att när man kikar på dessa dokumentärer på youtube så will "black power" rörelsen (jag samlar alla under detta namn så som ex black lives matter osv) hävdar allt som oftast i kommentarerna att alla var svarta egyptier var svarta där med basta typ.

Han som förenade riket (minns nu inte namnet) men antar att du menar han som var gift med Nefertiti? han kan varit svart, Nefertiti kan varit "mulatt"... inte omöjligt alls... men detta var relativt sent och han förenade "nya" egypten... en stund :-)

Hela "black egyptian"-teorin har hål Titanic skulle kunna köra igenom. Det är inte heller egyptologer, arkeologer, genetiker eller lingvister som driver teorin, utan fjantar inom "grievance studies" vars kunskaper begränsar sig till "allt är de vita männens fel".

Som alla flodkulturer (Kina, Mesopotamien, Indus?) gränsade Egyptens bofasta jordbrukarbefolkning till semi-nomadiska långt fattigare, färre och mindre utvecklade folkslag. När Egypten var starkt brukade man i preventivt syfte göra en kombination av "smash and grab"-räder och brända jordens taktik för att hålla grannarna på mattan någon gång per generation.

Men - om Egypten var svagt och/eller splittrat kunde dessa grannfolk bli starkare genom att egypterna värvade dem som legosoldater, och i några fall kunde ledaren för dessa legosoldater med vapenmakt göra sig själv till farao. Efter några generationer hade dessa dock blivit utmanövererade och en ny, mer "inhemsk" farao-ätt tillträtt.

Sedan spred sig den egyptiska kulturen till grannarna. Rikena söder om Egypten (vilka med tiden blev Kush) tog snabbt efter mycket egyptiskt som tex pyramidbyggande, fick mer stadigvarande relationer till Egypten, gifte bort prinsessor till det egyptiska hovet och ställde upp med soldater. Det är en av många intressanta men ännu outforskade historisk-arkeologiska områden. Klart är dock att egypterna var lika nedlåtande mot kushiter (eller "libyerna" väster om Egypten) som kineserna var mot sina grannar. Den genetiska inputen torde därför vara mycket liten.
 
Svara på ämne
Svara Topp Dela