• 10 608 online
  • 1 134 974 medlemmar
  • 58 834 531 inlägg
  • 2
  • 3
2017-03-28, 12:54
  #25
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Tranquility Bas
Intressant hur man ska få en så hög mur att smälta in i landskapet. Frågan är även när muren kan tänkas stå klar då det med all säkerhet kommer finnas folk som inte frivilligt kommer ge upp sin mark. Bara dessa rättsprocesser borde ta några år.

En annan intressant sak är om pengarna muren kommer kosta skulle kunna användas till andra åtgärder som skulle uppnå samma sak?


Kolla in vad som hände efter "Secure Fence Act of 2006" röstades igenom.
Homeland Security Department kunde köra över protesterna mot "Eminent Domain" som fanns med hänvisning till den nationella säkerheten. "Eminent Domain" = Expropriering. Lagstiftningen kring E.D. är mer svåröverskådlig än den svenska. Det har varit flera domslut i Högsta Domstolen i både den ena och den andra riktningen genom åren. I 2005 års Kelo vs City of New London CT kom man t.o.m. fram att det kunde vara berättigat att använda tvångsinlösen för privata stadsbyggnadsprojekt i vissa fall.


Här är en artikel från hur man byggde vid "Smuggler's Gulch" som byggdes 2007-2010:
http://www.npr.org/templates/story/s...ryId=100336089


Det går även att se Smuggler Gulch från Google Maps:
https://goo.gl/maps/iBtmifDsc7u

Det som kommer att byggas nu kommer framförallt att gå genom öknar och bergsmassiv. Dit alltså den mesta invandringen redan förflyttats p.g.a. säkerhetsåtgärderna vid San Diego, El Paso, Brownsville och andra tätbebyggda områden vid gränsen. Innan Trump har man varit inne på mer elektronisk övervakning etc. eftersom det är rätt svårunderhållet och dyrt att bygga genom oländiga öknar. Kräver mer övervakning, kostnad för underhåll och så vidare. "Secure Fence Act 2006" var koncentrerat kring de mest tätbebyggda områdena och närmast kusterna vid Mexikanska Golfen/Stilla Havet. Den stora behållningen av Trumps projekt blir att det kommer att byggas övervakningsvägar på den amerikanska sidan, det blir alltså möjligt att köra "coast-to-coast" längs med hela gränslinjen om allt detta går igenom i princip. Skulle USA och Mexico någonsin få ett EU-liknande gränsförhållande kunde det bli en häftig semesterväg att köra på. Tänk bara alla bergskärningar som måste byggas, sprängningsarbeten som måste till etc.


Det finns även en del indianstammar som har egna gränsövergångar. Och där blir det juridiskt snårigare, eftersom den federala regeringen måste förhandla med varje stam som använder dessa gränsövergångar om hur de isf ska kompenseras.
För varje indianreservat förvaltas och styrs direkt av stammen ifråga istället för av amerikanska myndigheter. Även om de federala myndigheterna svarar för gränsövergångarna är det ytterst stammarna som bestämmer om de ska vara kvar i de flesta fall. Varje försök att reglera detta är att ge sig in i ett juridiskt getingbo.
Många stammar är inte ens särskilt nöjda med hur det är nu:
http://www.npr.org/templates/story/s...ryId=100336089
Wiki om indianreservat ger en god överskådlig bild av deras juridiska kompetens:
https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_reservation


Paralellt med denna utveckling har man samtidigt byggt upp en del samarbeten över gränsen på sina håll, framförallt i Kalifornien och Texas. Det är liksom inte entydigt så att man stänger ute alla former av samarbeten med mexikanerna.
Vill man flyga från Tijuana Airport (som ligger precis söder om gränsen) går det mycket bra att checka in från den amerikanska sidan och gå på en gångbro över hela gränsområdet och vägen närmast gränsstängslet:
https://www.crossborderxpress.com/
Gångbron kan även ses från Streetview:
https://goo.gl/maps/FJDajagTsv42
Citera
  • 2
  • 3