• 8 158 online
  • 1 134 498 medlemmar
  • 58 817 221 inlägg
  • 1
  • 2
2017-03-21, 19:27
  #13
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av BaalZeBub
Jag tror inte det, men jag kan inte det minsta om fältteorier eller matematiken bakom dem. För att iallafall försöka förstå något om detta, på en metanivå:
"The path integral formulation of quantum mechanics is a description of quantum theory that generalizes the action principle of classical mechanics. It replaces the classical notion of a single, unique classical trajectory for a system with a sum, or functional integral, over an infinity of quantum-mechanically possible trajectories to compute a quantum amplitude."
https://en.wikipedia.org/wiki/Path_integral_formulation

Det är alltså inte ett enskilt mätvärde för en position m.m som används där, utan vi talar snarare om en oändlig mängd värden, och i många tolkningar kommer man in på ett multiverse. När det gäller quantum loop gravity så återkommer ofta begreppet foam. Exempel: https://en.wikipedia.org/wiki/Spin_foam

Det är kanske också väsentligt här att nämna att vi inte talar om teorier som har rumtiden som en bakgrund/arena för fysiken, utan teorin bygger upp själva arenan så att säga. " Spin networks do not represent quantum states of a field in spacetime: they represent directly quantum states of spacetime." https://en.wikipedia.org/wiki/Quantu...uantum_gravity

Vad jag förstått skulle sådana teorier inte ersätta obestämbarhetsrelationen med bestämda värden, den skulle snarare korrekt återge relationen utifrån en kvantifierad, diskret 'grundstruktur'.
Ja, det skulle mycket väl kunna vara så att våra rumskoordinater inte är fundamentala och att det fundamentala koordinatsystemet är av diskret natur. Men om det inte finns en exakt transformation mellan koordinatsystemen så manifesterar det sig just i Heisenbergs osäkerhetsprincip. Diskreta punkter i fundamentala koordinater kommer att projiceras mot kontinuerliga underrum i våra koordinater. Dock något av en illusion, kan vi sätta kontinuerliga rumskoordinater för ett föremål så kanske momentet binds till diskreta värden och vice versa.

Tyvärr leder många av dessa teorier till så komplicerade matematiska modeller att jag tycker de förlorar sitt förklaringsvärde. Jag hoppas fortfarande på en hyfsat enkel förklaring, men förmodligen måste den då vara ganska långsökt eftersom ingen kommit på den ännu.
Citera
  • 1
  • 2