18 542 besökare online
1 003 614 medlemmar • 52 450 605 inlägg
Användarnamn 
Lösenord
Flashback Forum Vetenskap & humaniora Historia
Svara på ämne
Ämnesverktyg
Luzur
Medlem
Luzurs avatar
Citat:
 Ursprungligen postat av Pansarmeyer
Hade ju varit kul att ha en tråd där vi delar med oss av korta, underhållande historiska anekdoter med kommentarer.

Som exempel: Det berättas om den store tyske generalstabschefen Helmuth von Moltke att han var en mkt bister man som bara skrattade två ggr i vuxen ålder. Den första gången var när hans svärmor dog, och den andra när han förevisades Vaxholms fästning..

Stoff som legender skapas av.

Vad jag vet så var aldrig Moltke i Sverige, så kanske var det nån dansk fästning han visades?
__________________
Sex skola orsakerna vara, som bliva till Sveriges Olycka: Egennytta, lömskt hat, förakt för lagarna, liknöjdhet för allmänt väl, kortsynt benägenhet för främlingar och envis avund mot landsmän.
 
sebno1
Medlem
sebno1s avatar
1738 är den svenska majoren Malcolm Sinclair på diplomatiskt uppdrag i Konstantinopel, på hemvägen blir han mördad av ryska militärer. Då skriver studenten Anders Odell Sinclairvisan på 90 verser om mordet, den handlar om att Sinclair's vålnad blir mottagen av Karl XII vid de elyseiska fälten, de saligas hemvist enligt grekisk mytologi.

Låten blir omåttligt populär i Sverige och kan tänka mig bland krogar i Stockholm där fyllan börjar bli påtaglig, hur denna sång fick folk jävligt förbannade då detta bara är 20 år efter hjältekonungen Karl XII död och denna visar handlar om honom.

Till sist 1742 var det dags för anfallskriget mot Ryssland, och denna sång anses haft mycket inflytande på att få folk med sig på sin sida för hattpartiet. Det var dags att utkräva hämnd på morden på Karl XII (skitsamma att det var norrmännen som döda honom) och Malcolm Sinclair.

https://www.youtube.com/watch?v=lfSWPQ4FvDg

En fin version av Sven Bertil Taube, men alla 90 verser är inte med.
 
Moramannen
Medlem
Moramannens avatar
Läser just nu "Duell - En sann historia om död och ära" av James Landale, där följande anekdot finns med:

Den franske adelsmannen och författaren Poulain de St Foix utmanades en gång på duell av en man som han hade bett flytta sig därför att han luktade illa. "Jag duellerar med er om ni insisterar, men jag förstår inte hur det skulle sätta punkt för det hela", svarade St Foix den stinkande figuren. "Om ni dödar mig kommer också jag att lukta illa. Om jag dödar er kommer ni att lukta om möjligt ännu mer illa än ni gör för ögonblicket."

Anekdoten uppges vara hämtad från Philip Rushs bok "The Book of Duels" från 1964.
__________________
"The world isn't pleased to see you. You aren't needed or included or loved. You're ugly and superfluous and ignorant, and you should be frightened and meek and grateful." - David Mitchell

"I don't keep friends. In times of war they can be tortured and reveal secrets about you." - Carlton Banks
 
Svara på ämne
Svara Topp Dela