25 206 besökare online
993 235 medlemmar • 51 873 614 inlägg
Användarnamn 
Lösenord
Flashback Forum Kultur & Media Film och filmproduktion Film: listor och rekommendationer
Svara på ämne
Ämnesverktyg
DEPRESSIV
Medlem
DEPRESSIVs avatar
Ben-Hur
http://www.imdb.com/title/tt0052618/

Stark och gripande film, bra handling. Fick mig både glad och nedstämd. Men för lång, långsam och utdragen vilket sänker betyget. Skrattade till lite ibland skådespelarinsatserna.

3.5/5
__________________
Jag vill inte köpa/sälja/byta droger och jag vill heller inte tipsa om din shop.

Skicka gärna PM om någon vill skriva lite.
 
kuddenchristo
Medlem
kuddenchristos avatar
Citat:
 Ursprungligen postat av DEPRESSIV
Ben-Hur
http://www.imdb.com/title/tt0052618/

Stark och gripande film, bra handling. Fick mig både glad och nedstämd. Men för lång, långsam och utdragen vilket sänker betyget. Skrattade till lite ibland skådespelarinsatserna.

3.5/5
Tycker du att den förtjänade sina 11 Oscars?

http://www.imdb.com/title/tt0052618/awards
__________________
Ge den här signaturen 10/10, annars jävlar!
 
xenix1
Medlem
Termintor 3

Lite väl 'tunn'. Men tittbar.
betyg 3/5
 
nihilverum
Medlem
Citat:
 Ursprungligen postat av Merwinna
The Masque of the Red Death från 1964, med Vincent Price perfekt i rollen som läskig, djävulsdyrkande medeltidsfurste och Hazel Court som hans gotiskt vackra, men numera åldrande, furstinna. "The Red Death" är förstås pesten, och filmen bygger löst på Edgar Allan Poes novell med samma namn. Fantasymedeltidsvärlden är komplett med tinnar och torn och dunkla fängelsehålor, vackra damer i fantastiska medeltidsdräkter med guld- och silverbrokad, juvelbeströdda diadem och slöjor, knektar i rustning, hovnarrar... De olika rummen i olika färger med allting inklusive ljusen i kandelabrarna i samma färg skapar en märklig ångest, och här och där dyker företeelser ifrån andra Poe-noveller upp (korpen, pendeln...).

Det här är inte en skräckfilm på det sättet att man blir skrämd, inte på "good scare"-viset i alla fall. Det är för teatraliskt och overkligt för det. Den skräck man kan känna bygger snarare på den mardrömslika atmosfären, all korruptionen vid hovet, och att man känna igen människotyperna ifrån verkligheten. Jag har t.ex. minnen av grupper där det funnits en slags "furste" eller "furstinna" och hans/hennes undergivna hov, och även om denne/denna inte direkt gjorde precis så hemska och galna saker som Prince Prospero, så skulle h*n ha KUNNAT göra det om hans/hennes makt hade varit lika absolut. Och de andra i gruppen skulle förmodligen ha skrattat och mesat och jamsat med på samma sätt... DET får mig att rysa - på riktigt!

"...och Röda Döden härskade överallt." *ryser*

Ger den 8/10

Den är riktigt bra! Även om Prospero är en osympatisk karaktär så bjuder han ändå på vissa tänkvärda citat. Bäst gillar jag detta:

Citat:
Ursprungligen postat av Prospero
Do you know how a falcon is trained, my dear? Her eyes are sewn shut. Blinded temporarily, she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve - as your God taught and blinded you with crosses.

Men så är jag inte ett dugg religiös heller, som min signatur antyder.
__________________
What a lunatic concept to bow down before a God who slaughters millions of innocent children, slowly and agonizingly starves them to death, beats them, tortures them, rejects them. What folly to even think that we should not insult such a God, damn him, think him out of existence. It is the duty of all human beings to think God out of existence. Then we have a future. Because then - and only then - do we take full responsibility for who we are.

-The Scientist, Bad Boy Bubby
 
Merwinna
Medlem
Merwinnas avatar
Citat:
 Ursprungligen postat av nihilverum
Den är riktigt bra! Även om Prospero är en osympatisk karaktär så bjuder han ändå på vissa tänkvärda citat. Bäst gillar jag detta:Men så är jag inte ett dugg religiös heller, som min signatur antyder.

Hemskt obehagligt. Självklart var Prospero anti-kristendomen, då han själv bekände sig till Satan. Jag ser ingen sådan parallell.
__________________
"I håret han grep de tredska, på avgrundens rand, och mot deras vilja gav dem, ett fädernesland."

Snoilskys dikt handlar om Gustav Wasa, men jag tycker att den här strofen passar bra även på Jimmie Åkesson! Han har kämpat så mycket för oss arma svenska folk, trots att så många av våra egna - särskilt politiker och mediafolk - har motarbetat och drivit oss närmre och närmre avgrunden.
 
Iwannakissrihanna
Medlem
Iwannakissrihannas avatar
Citat:
 Ursprungligen postat av xenix1
Termintor 3

Lite väl 'tunn'. Men tittbar.
betyg 3/5
Jag minns också att den var "tunn" och verkligen en mycket sämre film efter 2 geniala filmer.
__________________
Rihanna is watching over me! "Illuminati will rule me"
Nybörjar guide om Illuminati!
Illuminati påverkar musikindustrin
Illuminati vill ta kål på oss, MILJARDER
 
Axell
Medlem
Axells avatar
Livstid

Film som utspelar sig här i Sverige med Annika Bengtzon som huvudroll. Helt okej för att vara svensk film och Malin Crépin är ganska snygg. Nu vet jag inte hur journalister på kvällsblaskor jobbar i verkligheten, men om dem jobbar likt som dem gör i denna film så får jag bara min bild av journalister som idioter bekräftad.

Tycker ni om Wallander, Johan Falk och Beck så gillar ni denna.

6/10
 
HejAnton
Medlem
HejAntons avatar
Dheepan [2015] dir. J. Audiard

Vinnaren av årets guldpalm kommer definitivt stå som en film som man bland den bredare publiken här på Flashback kommer se som en "snyfthistoria skapad i propagandasyften mot den invandringskritiska politiska sidan". Egentligen är det ett fascinerande drama om medmänsklighet och om att dra en sämre lott i livet.

Dheepan börjar med att introducera tre karaktärer (en familj) som får möjligheten att fly stridigheterna och terrorn i Sri Lanka genom att stjäla tre döda människors identiteter. De tre flyr till Frankrike där de placeras i ett ghetto och tvingas acceptera att tillvaron de lever i är deras verklighet och att denna är bättre än vad de nyss lämnat.

Det är en berörande film som många gånger lämnar mig med tårar i ögonen utan att någonsin överträda i melodramatik. Trots att huvudskådisarna i filmen enbart är amatörer utan någon större bakgrund inom film så övertygar de gång på gång och får mig att konstant hoppas att situationen som familjen finner sig i blir bättre och att filmen ska nå ett lyckligt slut. Sällan finner jag mig själv meddragen till den här nivån över ett liknande drama men Dheepan lyckas fånga en naturalistisk godhet som jag sällan sätt i liknande format i film.

Tyvärr tappar filmen en del tempo under den sista biten och mycket kan sägas om biten då filmen störtdyker i en Die Hard-aktig actionrulle. Det går självklart att analysera även den här biten och peka på dess relevans i filmens kontext men främst tar hela biten mig stenhårt ur stämning och får mig enbart att undra hur fantastisk filmen hade ansetts vara om Audiard hade gått en annan väg med sin final. Som tur är så är resten av filmen stark nog för att jag ska kunna glömma Audiards större blunder och istället minnas Dheepan som den emotionella resa den faktiskt är.

En väldigt relevant film för dagsläget, speciellt för oss här i Europa men kanske ändå för större delen av västvärlden. Tråkigt nog så är större delen av publiken som skulle behöva se denna film troligtvis för trångsynta för att se den som något annat än en snyfthistoria, vinklad för att agera propaganda åt "PK-maffian".

Fascinerande, gripande och känsloladdat drama som rekommenderas starkt till alla med någon form av empati för de som har det sämre i världen.

8
__________________
Har aldrig fått en smäll, inte ens tanken har slagit mig.
__________________
Senast redigerad av HejAnton Igår kl. 22:24.
 
roboman
Medlem
robomans avatar
Oktoberprojekt: roboman går omvägar kring skräck!
Filmer vars gemensamma nämnare är inslag av skräck, inte att filmerna är renodlade skräckfilmer. Tillräckliga inslag för att "skräck" ska bli en av genrerna som nämns på filmtipset. Det är enda kravet.

Film #3: Paperhouse (1988)
Paperhouse handlar om en brittisk flicka i sisådär 11-12-årsåldern, som upplever svimningar och som i dessa liksom i nattens drömmar återkommer till ett och samma hus, ett hus som är misstänkt likt ett hus hon själv ritat i sitt skolblock. Hennes tillstånd gör att hon måste vara sängliggande i åtminstone en vecka, berättar doktorn, vilket får vår protagonist att passa på att utveckla teckningarna och utforska huset.

Nah, det där var kanske ingen rafflande beskrivning, men jag tycker att de beskrivningar jag läst också är rätt dåliga. Lite avslöjande. Det här är en film som blandar sagoinslag a la Pans Labyrint, med kusliga mardrömsepisoder och deppiga dramasekvenser. Vissa recensioner jag läst har beskrivit den som en mardrömslik filmupplevelse de hade som barn, medan andra säger att det här är något som alla i 11-årsåldern måste se, och ytterligare andra säger att det är en av de bästa filmer de sett och en de ser om flera gånger om året, och ytterligare andra hävdar att den inte lämpar sig alls för barn. Den tycks onekligen generera blandade känslor.
Jag uppskattar verkligen den stämning som filmen bjuder på, som jag skulle kategorisera i något jag kallar urban skräck, där den kusliga stämningen utspelar sig i nedgångna och ibland helt övergivna lokaler. Filmens första del är helt suverän och jag önskar verkligen att vi hade fått mer handling som utspelade sig i förbommade gamla tegelbyggnader. Resten av miljöerna var bra de också, men den ångestladdade stämningen tog överhand lite för mycket för min del. Jag har svårt för feberdrömmande barn i film, antagligen bara för att jag själv har så starka minnen av plågsamma, svettiga feberdrömmar. Det är mest bara jobbigt.

Nåväl.

Det här är en film som bjuder in till mycket analys. Jag skulle behöva se den igen för att kunna ge ett vettigt betyg, och det kommer jag förmodligen göra också, förr eller senare. Men intrycket efter en tittning, med en halv dags chans till reflektion, är att det här är en stark trea. Möjligen att jag kommer slunga in en fyra, om jag ger filmen ytterligare lite utrymme i mitt sinne under dagen.
Betyg 3/6
 
xenix1
Medlem
Citat:
 Ursprungligen postat av Iwannakissrihanna
Jag minns också att den var "tunn" och verkligen en mycket sämre film efter 2 geniala filmer.


Såg Terminator 2 idag och att göra en sån film 1991 är helt otroligt! Långt före sin tid! James Cameron verkar helt otrolig.
Ska se ettan imorgon.

5/5
 
Svara på ämne
Svara Topp Dela