• 1
  • 2
2015-09-23, 21:41
  #1
Medlem
expanders avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Petter Lindgren
Magnus Linton drar storyn om k-ordets tillkomst i upptakten till sin utmärkta och fantastiskt lärorika skildring av den svenska narkotikapolitikens idéhistoria, Knark – en svensk historia. En reportage- och intervjubok men också ett obduktionsprotokoll av en drygt 40 år gammal politisk vision som dessvärre kom att slå fel på många vis.

http://www.aftonbladet.se/kultur/bok...cle21436597.ab
Citat:
Ursprungligen postat av Fredrik Virtanen
Jag läser citatet i författaren Magnus Lintons essä- och gatureportagebok ”Knark – en svensk historia” (Atlas), 333 pålästa, djuplodande och folkbildande sidor som också erbjuder möjligheter till gapskratt om det inte vore för att Sveriges världsledande benhårda narkotikapolitik, den ideologiskt baserade idén om ”Det narkotikafria samhället”, skördat så många dödsoffer genom att klassa missbrukare som samhällsparasiter som bör straffas i stället för människor i behov av vård. I dag är narkotikadödligheten i Sverige näst högst i EU.

http://www.aftonbladet.se/ledare/led...cle21439966.ab
Citat:
Ursprungligen postat av Ann Heberlein
Med sin karaktäristiskablandning av reportage och vetenskapliga teorier blottlägger Linton ett ideologiskt vansinne – en orimlig vision – som kostat alltför många människor livet. Linton visar med all önskvärd tydlighet att den narkotikapolitik som förts och förs i Sverige är baserade på ideologi snarare än på empiri och pragmatism.

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensione...en-mot-vaggen/
Citat:
Ursprungligen postat av Amanda Bjorkman
Magnus Linton intar en i svensk debatt radikal position. Men man behöver inte vara överens om huruvida legalisering är en bra eller dålig idé för att kunna enas om självklarheterna – och sprututbyteskliniker är ett minimikrav.

http://www.dn.se/ledare/signerat/ama...arkomaner-dor/
Citat:
Ursprungligen postat av Karin Rågsjö
När Magnus Lintons viktiga bok Knark – en svensk historia nu landar på bokhandelsdiskarna nås en kulmen på kritiken mot svensk narkotikapolitik, där Vänsterpartiet varit med och drivit på för förändring. För Linton säger samma sak som majoriteten forskare på området säger: svensk narkotikapolitik måste byta spår om vi ska kunna möta en allt aggressivare narkotikamarknad där fler och fler av våra barn, vänner och familjemedlemmar faktiskt dör.

http://www.dagensarena.se/opinion/ka...riel-wikstrom/
Citat:
Ursprungligen postat av Morgonpasset i P3
Dagens gäst är författaren Magnus Linton, som berättar om Sveriges knarkhistoria och hur det kommer sig att vi är av de strängaste länderna när det gäller drogpolitik.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt...programid=2024
Citat:
Ursprungligen postat av P1 Morgon
I en ny reportagebok går författaren och journalisten Magnus Linton med kritiska ögon igenom den svenska nolltoleranspolitiken kring narkotika. Hur bra fungerar denna strikta linje när Sverige nu har näst högst narkotikadödlighet i EU, enligt EU-statistik från i somras? Hör Magnus Linton själv om boken Knark.

http://sverigesradio.se/sida/artikel...rtikel=6255252
Citat:
Ursprungligen postat av Hanna Jedevik
Magnus Lintons bok Knark – en svensk historia är ett inlägg i den nästan helt utdöda narkotikadebatten gör han ingen hemlighet av. Hans förhoppning är att i bästa fall rädda liv, säger han i inledningen. När jag påstår att debatten om narkotikapolitiken är död syftar jag inte på de legaliseringsivrare av cannabis, vars röster har hörts, i Sverige främst från liberalt håll, de senaste åren. Ej heller på den legaliseringsvåg som smyger fram över vissa delar av USA, Europa och Sydamerika. I frågan om legalisering tar Magnus Linton heller inte ställning. Vad han däremot gör är att han undersöker de strömningar som från början formade den svenska drogdebatten och drogpolitiken, för att sätta dem i sitt sammanhang och hjälpa till att förklara samtidens missförhållanden.

http://www.gp.se/kulturnoje/recensio...lxklDv.dpufAtt
Länkarna ovan fanns i tråden för svaller och notiser om cannabis. Men eftersom boken inte syftar specifikt till cannabis, utan narkotikapolitik i helhet, så ger jag den en tråd eftersom boken fått hyfsad uppmärksamhet i mainstreammedia.
Magnus Lintons nya bok har fått ett, minst sagt, gott mottagande. Den utger sig inte för att ge lösningar på narkotikaproblemet/politiken. Magnus Linton vill bara att vi ska se elefanten i rummet. Elefanten som är vår misslyckade narkotikapolitik och Linton hoppas lyfta en förnyad debatt.
Nån som läst boken och vill dela med sig av intryck?

Hittar nån fler recensioner så dela gärna med er av länkar i tråden!
Citera
2015-09-24, 14:37
  #2
Medlem
Litteraturkritikern Jenny Högström recenserade boken idag i OBS i P1

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt...?programid=503
Citera
2015-09-24, 22:02
  #3
Medlem
jamesdeans avatar
Sundsvalls Tidning har skrivit 2 ledare om boken. Har för mig jag läste någonstans att det blir en tredje, också.

http://www.st.nu/opinion/ledare/nark...och-ekonomiskt
Citat:
Att inte knarka är att vara moraliskt högtstående och att knarka är motsatsen till det. Moraliserandet över knarket har kommit att prägla svensk narkotikadebatt alldeles för länge, och förhoppningen är att Magnus Lintons bok Knark, En svensk historia (Bokförlaget Atlas 2015) ska väcka nytt liv i debatten och bidra till att avprogrammera det näst intill hjärntvättade svenska folket och dess politiker. Hjärntvätten har gjort så att det länge varit nästan helt omöjligt att närma sig frågor om narkotika på ett nyanserat vis utan att ramaskri utbrutit på alla nivåer.

http://www.st.nu/opinion/ledare/fora...rkotikapolitik
Citat:
I Knark. En svensk historia. (Bokförlaget Atlas 2015) beskriver Magnus Linton hur svenska myndigheter under många år jobbat medvetet och strategiskt för att stigmatisera droganvändarna. Målet har varit att skapa ett "vi" som inte knarkar, och så ett "de" som gör det. Dessa "de" utgör ett hot mot oss andra, mot hela vårt samhälle och inte minst vår kultur, och måste därför elimineras. Naturligtvis inte bokstavligen genom att skjuta dem, men genom att med alla medel krympa deras möjligheter att använda droger, och vi andra måste skyddas från den smitta dessa knarkare sprider.

Det är häpnadsväckande att denna syn på "knarkarna" lyckades få så stor spridning.

Även Kristiandstadsbladet har recenserat boken, det är också den enda recensionen jag läst hittils som är negativ, eller i vart fall ljummen, till boken

http://www.kristianstadsbladet.se/ku...-linton-knark/
Citat:
Det är förenklande att alltför fåordigt konstatera klasstillhörighetens betydelse i den typ av missbruk som oftast drabbar den lägre klassen, för att sedan ägna nästan all energi åt att genom väl valda källor argumentera för hur fel den tidigare narkotikapolitiken har varit.

Och betraktat i relation till Vaggerydmannens framgångssaga om individens rätt och förmåga, kan jag inte uppfatta slutsatsen som något annat än gammal hederlig var-man-eller-kvinna-för-sig-hållning förklädd till något omsorgsfullt vänsterliberalt.
Citera
2015-09-24, 23:47
  #4
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av expander
...

Hittar nån fler recensioner så dela gärna med er av länkar i tråden!

Jag tror att vi har en vinnare här: http://unvis.it/www.aftonbladet.se/d...cle21470000.ab

Detta är en drapa från översteprästen. Problemet är bara att han har fått allt om bakfoten.

Det är höjden av fräckhet att med ena handen förespråka alternativa opiater som behandling, och att med andra handen oja sig över -"Hur kunde det bli såhär?"

Som om de inte visste att en ökad tillgång opiater på marknaden inte kan resultera i annat än ökad dödlighet bland missbrukarna. De göder den svarta ekonomin i syfte att förinta folk.

Bajsbrunt luktar det.
Citera
2015-09-25, 21:12
  #5
Medlem
jamesdeans avatar
För de som är intresserade så kommer Magnus LInton hålla ett antal föreläsningar runtom i Sverige i oktober. Rättare sagt i Stockholm, Göteborg, Norrköping och Malmö.

Knark – en svensk historia, Arbetets museum, Norrköping 6/10 -15
Knark – en svensk historia, Göteborgs stadsbibliotek 15/10 -15
Narkotikapolitiken och missbrukets vardag, Stockholm 15-16/10 -15
Knark - en svensk historia, Malmö högskola 19/10 -15
Knark – en svensk historia, Aspuddens bokhandel, Stockholm 26/10 -15
Citera
2015-09-26, 16:14
  #6
Medlem
Mollips avatar
Citat:
Ursprungligen postat av jamesdean
Sundsvalls Tidning har skrivit 2 ledare om boken. Har för mig jag läste någonstans att det blir en tredje, också.

http://www.st.nu/opinion/ledare/nark...och-ekonomiskt


http://www.st.nu/opinion/ledare/fora...rkotikapolitik

Hade inte skrivit det bättre själv än Sofia Mirjamsdotter gjorde det i Sundsvalls Tidning. Det rör på sig. Så många medhållande starka texter som skrivits i många viktiga tidningar efter boksläppet så börjar jag tro att vi äntligen kan börja se ett ifrågasättande av vår narkotikapolitik som inte kan ignoreras. Det är media som visar sig bli opinionsledande och dom politiska partier som fortsatt vägrar att drista frågan missar ett politiskt momentum som skapats i.o.m Lintons boksläpp.
Citera
2015-09-26, 16:46
  #7
Medlem
Fris avatar
Lars Berges skriverier om cannabis i Svenska Dagbladet nyligen kanske är av intresse för de som läser boken i fråga här. Ett par roliga saker i denna misslyckade omkulldruttande PK-clowncirkus. Som att vi trots hundra miljarder kronor om året i jordbrukspolitik inte är självförsörjande på mat, men nu har blivit självförsörjande på cannabisodlingar i Sverige!

Och att när Cannabis för första gången förbjöds i Sverige, ett "gäng" jazzmusiker 1959 åtalades för att de ville få inspiration av ett rus med Louis Armstrong som ideal.
Citat:
Ursprungligen postat av SvD som hänvisar till Åklagarmyndigheten
En musiker som av åklagaren konsekvent genom rättegången benämndes som ”negern”.
Med mera.
http://www.svd.se/cannabisodlarnas-paradis-sverige
Citera
2015-09-27, 15:08
  #8
Medlem
expanders avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Torbjörn Elensky
Det finns på senare tid vissa tecken på att narkotikaproblematiken börjar kunna diskuteras på ett öppnare sätt än under gångna årtionden. Enstaka institutioner och kommuner intar också en alltmer pragmatisk inställning till metadonprogram och sprutor, som tycks kunna rädda liv utan att det blir någon spridning av droger till nya användare. Men tanken att knarket är något främmande, som hotar hela det svenska kollektivet, finns fortfarande kvar, och gör narkotikafrågan symboliskt laddad på ett sätt som lyfter den ur den övriga politiken. Förhoppningsvis bidrar Magnus Lintons bok till ett vuxnare samtal om detta.

http://www.svd.se/hog-tid-att-overge...tur:litteratur
Citera
2015-09-27, 22:17
  #9
Medlem
Mollips avatar
Från Svenska Brukarföreningen
Video från Seminarium 2015 - Magnus Linton samtalar med moderatorerna om boken Knark - En Svensk Historia
.................................................. .................................................. .................................

Två recensioner till:

Största frågan får inget svar
Citat:
I Lintons annars faktaspäckade bok, där intervjuer med brukare och deras anhöriga vävs in, saknar jag en diskussion om varför antalet döda fortsätter att stiga, trots en förändrad politik.


Erik Hammar har inte förstått att vi i dag har precis samma narkotikapolitik som för 20 år sedan, den har bara blivit uppluckrad med diverse metadonbehandlingsprogram m.m. i vissa landsting. "Nolltolerans" är fortfarande ledordet.
.................................................. .................................................. .................................
Effektivt men vinklat om droger

En irriterad Jimmy Vulovic som hakat upp sig på vad Linton inte skrivit i sin bok. Får man förslå att Vulovic skriver den boken själv i stället?
__________________
Senast redigerad av Mollip 2015-09-27 kl. 23:07.
Citera
2015-09-28, 17:05
  #10
Medlem
Mollips avatar
(Burnham från Den Stora tråden med Skvaller och Notiser om cannabis)

Citat:
Ursprungligen postat av Burnham
Det är inte den restriktiva narkotikapolitiken som dödar
När Läkaren/Proletären Nils Littorin recenserar Lintons bok verkar han ha fått skrämselhicka - inte kan väl vår svenska nolltolerans vara så dålig och omodern? Han orkar inte ta till sig argument och fakta utan hamnar i försvarsställning, t.o.m statistiken är nog fel, antagligen eftersom den pekar på dåliga siffror för Sverige.

Nils Littorin gör också ett försök att leda bort orsakssammanhangen till vår narkotikadödlighet från den förda politiken till metadonförskrivning, nedläggningen av behandlingshem och de specialiserade narkotikapolisernas försvinnande (dom sistnämnda "försvann" i år). Dom två förstnämnda kan vara viktiga i sig men Littorin kan inte heller presentera varför dom skulle vara avgörande på vår skyhöga narkotikadödlighet?

Nedskärningarna kan också ses i sammanhanget att problematiska brukare inte anses som viktiga i samhället vilket är en del av nolltoleranspolitiken och alltså kan sparas på. Det finns också studier som visar att metadonbehandling räddar liv men det kanske är nolltoleransens krav som gjort att dom fungerar sämre än dom skulle kunnat? Littorin verkar inte vilja veta av några sådana argument.

Linton anklagas också för att mest prestera en massa "tyckande" och därmed ska vi förstå att Lintons subjektivt beskriver den svenska narkotikapolitikens historia.
Det finns aldrig något rent objektivt när historia ska berättas bara mer eller mindre subjektivt, men här är Littorins argument väldigt svagt och ett desperat försök att försöka minska förtroendet för boken.

Det är nog många fler än han som kommer att ha svårt att smälta att Linton har lyckats belysa ett äkta svenskt fiasko.
Citera
2015-09-30, 20:15
  #11
Medlem
Mollips avatar
ML svarar på Nils Littorins sura inlägg: Narkotikapolitiken en etisk härdsmälta

Citat:
Littorin vill nu dribbla bort denna historiska skuld på känt manér; dödlighetssiffror kan inte jämföras mellan länder, underhållsprogrammen ”läcker” vilket är det egentliga skälet till den ökande dödligheten och varje invändning mot Sveriges narkotikapolitiska förträfflighet syftar till att ”kratta manegen för en mer drogliberal politik”.
Citat:
Att Littorin använder Björn Johnsons och Torkel Richerts forskning för att staga upp sin övertygelse om det narkotikafria samhällets nödvändighet är mer komiskt. Båda hör, utifrån just den slående tydligheten i deras egen forskning, till landets främsta försvarare av underhållsbehandling och skadelindring.
Citera
2015-10-01, 15:53
  #12
Medlem
Hög tid att överge det narkotikafria samhället?
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback