• 27 548 online
  • 1 199 308 medlemmar
  • 62 130 995 inlägg
2014-07-29, 00:56
  #37
Medlem
Stackars svenska barn spenderar alldeles för mycket tid på dagis, och framför allt ifrån för tidig ålder IMO.
Citera
2014-07-29, 01:16
  #38
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Macke85
Jag har själv sett det som TS tar upp. Föräldrar som har en dag ledigt, eller har bytt arbetspass med nån kollega och sedan går iväg med ungen till dagis på morgonen. För att sen sitta hemma och slappa och spela dataspel m.Jag vet inte..

Knappast det jag skrev, max 15h/vecka.

Antar att barnet mår bättre på dagis den dagen än att spela tv spel med föräldern.

Sen om det är en ensamstående förälder så kan iaf jag unna denne att ladda batterierna en dag utan barn om denne lyckats byta skift.

Varken föräldrarna eller barnen mår nog bra av att sitta ihop 24/7.

Men vad vet jag...
Citera
2014-07-29, 01:18
  #39
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Macke85
Stackars svenska barn spenderar alldeles för mycket tid på dagis, och framför allt ifrån för tidig ålder IMO.


Stackars svenska föräldrar som måste jobba och inte har möjlighet att vara med sina svenska barn..
Citera
2014-07-29, 09:17
  #40
Medlem
hatapotatismoss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Keus
Så sant som det är sagt. Det kan vem som helst räkna ut att det är olämpligt av en mamma att jobba heltid med småbarn. Barnen är de som får betala priset för dagens feminism.
Har lite svårt att få ihop det med feminism. I dagens samhälle så måste båda föräldrarna, i de flesta fallen, ha ett varsitt heltidsjobb för att kunna försörja sig. Som mamma/pappaledig får man inte ut mycket pengar. Eftersom man måste ta ut 7 dagar i veckan för att få ut 80% av sin lön så räcker inte heller dagarna så länge för de som inte har råd att bara ta ut 1-4 dagar/vecka.

karriärister i all ära, de kanske skulle kunna ägna lite mer tid åt barnen, men om de skulle välja ett 9-5 jobb istället för att kunna spendera mer tid med barnen skulle det även innebära att de skulle behöva jobba på klämdagar, inte kunna ta semester när de vill osv.

Och eftersom att förskolan ofta har APT (förskolan stänger 16) och planeringsdagar(förskolan är helt stängd) som innebär att föräldrar måste ta ut semesterdagar för att vara hemma med sina barn eftersom man inte får vabba för såna tillfällen så finns det ju inte heller 25 dagar att ta ut i en klump när det är dags för sommarsemester.

Sen att det kan ta tid för föräldrar att hämta när barnet är t. ex sjukt eller har skadat sig så jag tala från min egen erfarenhet. Jag sitter på skiftjobb som vakt på ett objekt som 24/7 bevakat, vilket innebär att jag inte kan lämna min position för ens en kollega kommer och löser av mig (alltså då en vikarie)

Det är inte så lätt att få ihop livspusslet alla gånger och det är klart att man vill umgås mer med sina barn. Men så länge man gör sitt bästa genom att se till att barnet går på en bra förskola där barnet trivs och ser till att tiden ledigt tillsammans med barnet blir så bra som möjligt så finns det ingen anledning att ens fundera på att dra in soc. Ring soc på de jävla WT-morsor som blåser ut röken i barnvagnen på ungen och skriker på sin partner, super, knarkar osv. osv.

Vi föräldrar som sliter röv för att få skiten att gå ihop förtjänar inte den dynga du och TS-häver ur er.
__________________
Senast redigerad av hatapotatismos 2014-07-29 kl. 09:20.
Citera
2014-07-29, 11:34
  #41
Medlem
knoxys avatar
Citat:
Ursprungligen postat av flashbackar
En arbetslös förälder får inte ha barn på dagis mer är 15tim/vecka.

När hände det? När jag var ensamstående och arbetslös för ca. 15 år sen så krävde soc att mitt barn var på dagis mellan 9 och 15 varje dag så att jag kunde söka jobb heltid. Jag fick inte ha mitt barn hemma på semester under sommaren heller, för då skulle jag inte få något soc bidrag för den tiden eftersom jag inte kunde söka jobb enligt dom. Som tur är gick min dotter på ett underbart dagis och vi kom överrens om att min dotter kunde gå några timmar i veckan medans jag sökte jobb och resten av tiden var hon hemma med mig. Ifall jag behövde gå på en intervjuv eller fick ett jobb erbjudande kunde min dotter släppas av på dagis utan förvarning.
Citera
2014-07-30, 01:52
  #42
Medlem
Jonas1968s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av knoxy
När hände det? När jag var ensamstående och arbetslös för ca. 15 år sen så krävde soc att mitt barn var på dagis mellan 9 och 15 varje dag så att jag kunde söka jobb heltid. Jag fick inte ha mitt barn hemma på semester under sommaren heller, för då skulle jag inte få något soc bidrag för den tiden eftersom jag inte kunde söka jobb enligt dom. Som tur är gick min dotter på ett underbart dagis och vi kom överrens om att min dotter kunde gå några timmar i veckan medans jag sökte jobb och resten av tiden var hon hemma med mig. Ifall jag behövde gå på en intervjuv eller fick ett jobb erbjudande kunde min dotter släppas av på dagis utan förvarning.
Reglerna hur länge man får ha barn på dagis när man är arbetslös tror jag varierar ganska mycket mellan olika kommuner. Dock tror jag man har stramat år reglerna ganska mycket där på senare år så det är nog ganska annorlunda idag jämfört med för 15 år sedan.
Citera
2014-07-30, 18:50
  #43
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Charmaine
Är detta ett vanligt fenomen? Du kommer med självsäkra påståenden men glömmer något mycket viktigt - källor. Vad du tror och/eller anser är totalt ointressant, när du gär sådana här påståenden pch tvärsäkert säger att så här är det måste du bevisa det med källor.Man kanske jobbar långt rån dagiset och måste pendla. Börjar man då tidigt är det självklart att man måste lämna sitt barn tidigt, likaså kanske man hämtar barnet sent om man sluttar sent. Tänk dig att du har ditt barn på dagis på en sida av stan och jobbar på andra sidan stan. Troligtvis är du inte Stålmannen eller annan superhjälte och kan således inte flyga till/från jobbet, du är tvungen att resa med kollektivtrafik eller bil (vilket inte lär gå mycket snabbare än T-bana).

Sluta tro att alla jobbar runt hörnet av dagis!
Nu ska du få lära dig något [uppenbarligen] nytt: Alla är inte lediga på klämdagar! Man kanske jobbar på exempelvis sjukhus, sjukdomar tar inte hänsyn till vilken dag i almanackan det är. Det kvittar om det är klämdag - det måste ändå finnas personal på plats.

Sluta tro att alla följer kontorstider!Kanske för att de är tvungna att vara på sitt arbete. Jag vet inte om du har ett jobb, men den så kallade industrisemestern är fem veckor. Alla har inte fem veckor i följd, vissa sparar några semesterdagar. Somliga får inte ta fem fem veckor på raken utan måste dela upp semestern. Klart som katten att dessa kan bli lätt irriterade när man ska planera semester!

Det finns en sak till att ta i beaktande: Skilda föräldrar. Par som skilt sig/separerat kan ha svårt att lappa ihop semestrarna så de passar ihop både med varandras och dagisets. Skilda/separerade par kan dessutom ha oerhört svårt att samarbeta. Detta borde självklart inte gå ut över dagisets planering, men nu blir det ofta så ändå.

Sluta tro att alla familjer inkluderar lyckligt gifta/sammanboende par
!


Naturligtvis är det inte alltid så, givetvis kan det finnas en och annan som verkligen inte vill umgås med sitt/sina barn. Men i jämförelse med de föräldrar som inget annat vill än att umgås med sina barn men som får det svårt att tråckla ihop sina semester skulle jag tro att de är i minoritet. Har du andra uppgifter får du gärna visa dem, med källa.

Sluta tro att alla har fem veckors semester i följd!Jag vet att detta förekommer, och det är naturligtvis illa. Men beror det alltid på att föräldrarna inte vill? Eller beror det på att de inte kan kasta sig iväg från sina jobb och hämta sina barn? De kanske måste ordna med någon om tar över deras arbetsuppgifter innan de kan åka iväg?

Är man ensamstående med hela ansvaret för barnet kan det vara extra svårt, då man inte har den andra föräldern att dela ansvaret med.

Jag upprepar: Sluta tro att alla familjer inkluderar lyckligt gifta/sammanboende par!Och så här är det för samtliga som lämnar sina barn tidigt och hämtar dem sent? Det har du förstås fina källor på?

"Det märks så tydligt"... vad gör dig till en sådan formidabel människokännare att du enbart genom att studera föräldrar vid hämtning/lämning (situationer som är stressiga för både föräldrar och barn) kan avgöra att alla föräldrar som lämnar tidigt och hämtar sent sk*ter i sina barn och bör anmälas till soc (om det nu var du som sade det)?


Som sagt: Det finns säkert föräldrar som försöker att tillbringa så lite tid som möjligt med sina barn för att de inte orkar, inte har tid o s v, men det finns också föräldrar som jobbar häcken av sig för att försörja sina familjer och önskar att de kunde tillbringa mer tid med sina barn men inte kan - för att de måste jobba och deras jobb ligger på andra sidan stan eller ligger otillgängligt till. De mår jättedåligt när man ringer från dagis och säger att deras son/dotter är sjuk och de vill självklart åka och hämta honom/henne så fort som möjligt men innan de åker måste de fixa några saker annars blir chefen rosenrasande.

Jag kan inte som vissa i tråden säga vilka föräldrar som tillhör vilken grupp bara genom att studera dem vid lämning/hämtning; jag kan inte som vissa i tråden utan några som helst källor säga att alla föräldrar som lämnar tidigt och hämtar sent sk*ter i sina barn, men jag är övertygad om att de allra flesta föräldrar vill tillbringa mer tid med sina barn.

Anmäla föräldrar som lämnar sina barn tidigt och hämtar dem sent till soc... Visst, bra idé. Men vänta lite... Är man själv lämplig som förälder då? Knappast. Man saknar ju helt empati med andra människor och kommer därför inte kunna uppfostra sina egna barn till empatiska människor. Ingen lämplig förälder med andra ord. Lämpa över era barn till soc, bara!

Men varför stanna där? Lika bra att placera varenda unge i barnhem istället, och köra Nordkorean style. Låt staten uppfostra barnen, det är enda sättet att se till att det blir rätt. Hej och hå, vilka perfekta små människor vi kommer få!

Känner du dig träffad eller du verkar lite sur.......

Min källa är iallafall min syster som jobbar på en förskola på Östermalm.

Om man nu jobbar udda tider, dagar och har semester på konstiga veckor hur kommer det sig då att ungen nästan alltid är på plats vanliga dagar då?
Citera
2014-09-30, 09:52
  #44
Medlem
Roxics avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Rabiate Runar
Känner du dig träffad eller du verkar lite sur.......

Min källa är iallafall min syster som jobbar på en förskola på Östermalm.

Om man nu jobbar udda tider, dagar och har semester på konstiga veckor hur kommer det sig då att ungen nästan alltid är på plats vanliga dagar då?
Problemet är att dagispersonal alltid tror att de vet bäst. Många kanske har arbete att ta igen efter tidigare VAB t ex, och därför får jobba in den tiden. Det ska dagispersonalen inte lägga sig i, men ändå snackas det mycket bakom ryggen på vissa föräldrar.

Dagispersonal verkar tro att alla barn somnar tidigt på kvällarna (vilket även framgår i första inlägget i den här tråden...), och att föräldrarna då kan jobba hemifrån eller sitta uppe och plugga. Jag pratat med tillräckligt många nu för att dra slutsatsen att många verkar ha samma problem som mig, med ett barn som somnar väldigt sent p.g.a att dagispersonalen rubbar sömnvanorna när de låter barnet sova middag. Jag får jämt höra massa tjat och skitsnack från dagispersonalen som anser att jag har barnet för långa dagar på förskolan, men jag har ju inget val så länge de vägrar hålla barnet vaket för att de ska kunna få sin kafferast utan vakna barn.
Citera
2014-09-30, 11:11
  #45
Medlem
Katzyns avatar
Problemet med situationen är väl egentligen att man inte kan fördöma dom där som har barnen långa dagar fast de inte måste (karriäristerna och dom slappa jävlarna som inte vill ta hand om dem) utan att samtidigt fördöma dom stackarna som faktiskt inte har nått val om de ska kunna betala hyran och sätta mat på bordet. För barnet är det väl lika illa att vara på dagis 12 timmar vare sig det beror på att mamma och pappa älskar jobbet mer än barnet, eller om det beror på att ensamstående mamma med lågavlönat jobb inte har något val.

Lösningen på detta borde vara att man åtminstone för barn under tre år ändrar reglerna så att man bara får ha en maximal tid per vecka även om föräldrarna jobbar längre och även om dagis är öppet längre. Detta måste givetvis följas av statligt subventionerat stöd till familjerna för detta. Till att börja med kräver väl arbetsförmedlingen/soc att folk söker heltidsjobb med pendlingsavstånd om detta krävs för att de själva ska kunna betala sina räkningar. När det gäller föräldrar med barn under tre år borde de bara kunna kräva att de ska jobba 75% och sen får soc täcka upp om pengarna inte räcker. Utöver det bör någon annan form av bidrag gå ut även till dem som inte hamnar under existensminimum, t.ex något motsvarande föräldrapenning man får ta ut om man måste gå ner i arbetstid för att klara sig på den maximala tiden på förskolan.
Citera
2014-09-30, 16:57
  #46
Medlem
Odi-et-amos avatar
Men att barn spenderar sjukligt mycket tid på dagis är oftast inte föräldrarnas fel. Vilka har bestämt att man måste jobba så sjukt mycket för att få ihop en lön som går att leva på?!

Politiker vill att vi ska jobba, vi måste vara sysselsatta för att inte ifrågasätta den sjukliga politik som förs. Barn måste vara under kontroll, för fy och usch om ett barn lär sig saker som inte anses vara rätt. Om föräldrar inte tvingades att jobba i den mängd som idag görs, då skulle det finnas mer tid att lära barn saker. Nu slits föräldrar ut och orkar inte med en ordentlig uppfostran och läran om det viktiga i livet. Det är alltså enklast att låta barn bli uppfostrad av staten, så inte problem skapas i framtiden.
Så att barn bor på dagis eller fritids finns det en tanke bakom och det är oftast inte mamman och pappans fel.
Citera
2014-09-30, 17:51
  #47
Medlem
jcarlbergs avatar
Enkel lösning, skaffa ej barn! Ursäkter på ursäkter.

Jag offrar karriär och stabil högre ekonomi för barnens skull.

Problemet är att alla får skaffa barn.
Citera
2014-09-30, 18:39
  #48
Medlem
Har fyra, snart fem ungar. Två av dessa går i dagsläget på dagis. Frun jobbar skift och jag jobbar flex men med möten och annat som jag har svårt att styra. Samt att det såklart är hög arbetsbelastning.

Måste säga att planera dagis och skola är en heltidssysselsättning i sig, och då går det ändå bra för alla våra barn inklusive tonåringen. Ingen är bråkig eller otrygg eller något annat över huvud taget.

ändå...

Det är tider till förbannelse, hämta här, hämta där. Personal som föddes med mungiporna ned, vars käraste ägodel är tidtagaruret. Till heders ska säga att vi hittade ett privat dagis till senaste ungen, med bra människor anställda, som vi är riktigt nöjda med.

Men sedan är det alla de där... friluftsdagar, föräldramöten, planeringsdagar, personalmöten, utvecklingsmöten, och multiplicera det med antalet barn + alla andra konstiga orsaker till varför man måste hålla stängt. Sen ska man dagligen ha med frukt, macka, blöjor, och sedan är det pengar till bussresa, inträde, pengar till äta ute, lunchlåda till utflykten och allt annat som de hittar på. Som om skattepengarna inte skulle räcka till lite blöjor.

Det är uppenbart att förskolepersonal lever i en skyddad verkstad.

Måste säga att... jag skulle vilja ge en medalj till de som är ensamstående och lyckas pussla i hopp livet med förskola, särskilt de som har fler än ett barn.
Citera