• 34 272 online
  • 1 128 720 medlemmar
  • 58 562 091 inlägg
2013-08-01, 04:50
  #1
Medlem
AndraSorterings avatar
Citat:
Kring hundra bidragstagare i Gävle fick i veckan dubbelt så mycket försörjningsstöd som de har rätt till. Dessutom har socialtjänsten betalat dubbelt till företag för hyror och el. Sammanlagt rör det sig om kring en miljon kronor i felaktiga utbetalningar.

....

Nu ska kommunen försöka få tillbaka pengarna.

artikellänk: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/be...ag_8389740.svd

Ja, det är ju inte mycket till artikel som finns för närvarande på SvD, så ni kanske bara bör klicka på artikellänken öm ni verkligen tycker att SvD förtjänar lite fler intäkter.....

F ö fruktansvärt att tänka på hur slarvigt man behandlar skattemedel - en miljon här och lite fler någon annanstans - det blir en del i slutändan

Frågor/

Tror ni Gävle kommun får tillbaks pengarna?

Finns det kanske nån här på fb som var bland de 'drabbade' och vad använde du (eller ni) då dessa pengar på?
Citera
2013-08-01, 05:21
  #2
Medlem
Jag vill väldigt gärna veta om dessa bidragstagare blir återbetalningsskyldiga. Man tycker ju att det är en självklarhet, men med den grumliga medierapportering vi har i Sverige kanske vi aldrig får veta.

Det står ju "Nu ska kommunen försöka få tillbaka pengarna", men hur halvhjärtat kommer de försöka? Kommer de låtsas att de bryr sig om vad svenskarnas skattemedel går till och fortsätta med samma oansvariga utdelning av ekonomiska bistånd?
Citera
2013-08-01, 05:26
  #3
Medlem
Napis avatar
Oavsett om de lämnat ut dubbelt kommer personerna som inte skickar tillbaka få vara utan pengar nästa månad eftersom de då redan ska ha tillräckligt för att klara sig en månad till.
Att som bidragstagare försöka behålla stålarna här är nog en väldigt stor miss.
Få tillbaka pengarna ifrån företagen lär ju inte vara några problem heller.
Citera
2013-08-01, 05:51
  #4
Moderator
Siegfrids avatar
Inte politik. Vi prövar med Korruption

Politik - Inrikes --> Korruption och missförhållanden i offentlig verksamhet
/Moderator
Citera
2013-08-01, 05:58
  #5
Medlem
AndraSorterings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Siegfrid
Inte politik. Vi prövar med Korruption

Politik - Inrikes --> Korruption och missförhållanden i offentlig verksamhet
/Moderator

Tack - nytt forum för mig.
Citera
2013-08-01, 08:50
  #6
Medlem
SithBoboSiths avatar
http://gd.se/nyheter/gavle/1.6130730...jon-for-mycket

Citat:
Missen med utbetalningarna upptäcktes under onsdagen, och det är ännu oklart exakt vad som gått fel. Två tredjedelar av pengarna gick ut till ett hundratal hushåll i Gävle. Resten skickades till företag i form av hyresinbetalningar, elräkningsbetalningar och liknande.
– Pengarna som gått till företag är vi säkra på att få tillbaka. Jag utgår från att biståndsenheten redan har börjat ringa till företagen, säger Per Östlund.
Till hushållen skickas ett personligt brev med påminnelse om återbetalning. Den som får försörjningsstöd är enligt lag skyldig att betala tillbaka pengarna, när för mycket betalas ut.
– Vi räknar med att de betalar tillbaka, folk vet vad de har för rättigheter och skyldigheter, säger Per Östlund.
Citera
2013-08-01, 11:53
  #7
Medlem
Sereenas avatar
Betalar dom inte tebax så får dom bara inga pengar nästa månad istället, och dom riskerar ytterligare sanktioner i form av polisanmälan mm
Citera
2013-08-01, 12:02
  #8
Medlem
SithBoboSiths avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Sereena
Betalar dom inte tebax så får dom bara inga pengar nästa månad istället, och dom riskerar ytterligare sanktioner i form av polisanmälan mm
Polisanmälan tror jag inte en sekund på.

Ang återbetalning eller uteblivet inför nästa månad tror jag inte heller det kommer verkställas. Det sätts i system av bidragstagarna att göra av med hyrespengarna isf att betala hyran, sen när dom är på väg att bli vräkta går ändå soc in och betalar hyresskulden så dom inte blir hemlösa, åtminstone i dom hopplösas fall och det är också dom som redan har bränt alla pengarna. Eftersom så stor del som en tredjedel av pengarna gått direkt till hyresbolag och elleverantörer tyder det på att dom som fått de extra pengarna är just såna, såna som inte klarar att betala räkningar utan låter soc göra det. Dom socialassistenter som har ryggrad eller inte så bråkiga bidragstagare kanske på sin höjd minskar nästa månads bidrag till matpengar om dom bränt allt, men långt från alla, Gävle Kommun har återigen lyckats trolla bort sjusiffriga belopp.
Citera
2013-08-02, 14:19
  #9
Medlem
Micksans avatar
Gävle igen!

Gävle måste vara en fantastisk kommun. Hur mycket tål den kommunen av korrupt system, korrupta tjänstemän och det mest troliga - korrupta politiker?

Den som tar emot mer bidrag än vad man har rätt till gör sig skyldig till brott om man inte säger till innan det görs en utbetalning. Bidragsbrottslagen §5.

Bidragsbrottslagen gör det bara brottsligt för bidragssökare att ta emot för mycket. Borde finnas en lag som ger lika hårda straff om en tjänsteman beslutar om för lite i bidrag till den sökande.
Citera