Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2012-12-19, 20:24
  #13
Moderator
Hamilkars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av farbror Sven
Ja, men apropå "godhetshysterin": den bygger ju på att Sverige skrivit på Europarådets konvention om minoritetsspråk, dit språk som talats i landet i minst 100 år ska räknas. Den är väl inte helt fel? Synd att t.ex. Frankrike inte följder den. Att finska, samiska och meänkieli räknas dit känns väl rätt? Tycker däremot att romani och jiddisch känns krystat.
Ja, i vart fall jiddisch har inte haft någon kontinuerlig jiddischtalande population under det förra seklet, utan det har bar kommit folk som har pratat jiddisch som har dött här, och innan de dog kom det hit några nya. I dagsläget är jiddisch dessutom i utdöende i Sverige. När det gäller romani är det ju egentligen inte förrän i och med gränsernas stängande i samband med första världskrigets utbrott som vi får en permanent romsk population med kontinuitet till vår egen tid.

Däremot är det ju egentligen ett fult trick att hitta på att det finns ett språk som heter samiska, och den vägen komma undan att ge samtliga samiska språk i Sverige officiell status. Sydsamer begriper den nordsamiska vi låter gå som samiska i Sverige sämre än svenskar begriper danska.
Citera
2012-12-19, 21:17
  #14
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Officiellt betyder här att riksdagen har beslutat att nationen Sverige ska representeras av språket Svenska med dess 6 tillhörande minoritetsspråk. Sverige fick en språklag år 2000 som stadgar att huvudspråket i Sverige är Svenska och att de nationella minoritetsspråken är 6 stycken. Alla 7 språken ska representeras av myndigheter och envar har rätt att begära ut information på något av de 7 språken.

Före år 2000 hade vi inget erkänt språk i Sverige.

Finns dock bara fem minoritetsspråk i Sverige.
Citera
2012-12-19, 21:37
  #15
Medlem
egon2bs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Paxel
Finns dock bara fem minoritetsspråk i Sverige.
Nordiska Ministerrådet räknar svenskt teckenspråk som sjätte minoritetsspråk. Se länk ovan.
Citera
2012-12-19, 22:23
  #16
Moderator
Kyrpators avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Hamilkar
Ja, i vart fall jiddisch har inte haft någon kontinuerlig jiddischtalande population under det förra seklet, utan det har bar kommit folk som har pratat jiddisch som har dött här, och innan de dog kom det hit några nya. I dagsläget är jiddisch dessutom i utdöende i Sverige.
För ett par år sedan, om jag minns rätt, sände SR ett antal barnprogram där sagor lästes på jidddisch. Till förmån för alla de barn i Sverige som förstår jiddisch, men inte svenska, får man förmoda. Tala om en nischad målgrupp.
Citera
2012-12-19, 22:29
  #17
Moderator
Hamilkars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av farbror Sven
Att finska, samiska och meänkieli räknas dit känns väl rätt?
Det slår mig plötsligt att meänkieli är ett ganska speciellt fall, som kan problematiseras en hel del. Meänkieli har ju inte existerat som definierat språk längre tillbaka i tiden än absolut maximalt femtiotalet, och det är heller för ingen del självklart att tornedalsfinskan för hundra år sen innehöll tillräckligt många av de svecismer som ju väsentligen är vad som idag skiljer den från finskan för att det skulle ha varit rimligt att prata om den som ett språk då, även om man hade tänkt i de banorna så tidigt.
Citera
2012-12-20, 08:59
  #18
Medlem
EliasGranqvists avatar
Ett officiellt språk är det språk, som man i ett land eller i en organisation har bestämt att alla lagar, förordningar och myndighetsbeslut skall avfattas på och som den offentliga förvaltningen skall använda i sin dagliga verksamhet. Det officiella språket är helt enkelt det språk som enligt lagen är förvaltningsspråk i landet.

Sverige har haft svenska som förvaltningsspråk åtminstone sedan medeltiden, även om det aldrig har fastställts i lag innan språklagen kom till. Man kan därför säga att svenska de facto var officiellt språk i Sverige redan tidigare, även om det inte var det de jure.

Finland har sedan mitten av 1800-talet två likställda officiella språk, finska och svenska. Fram till dess hade man utan särskild bestämmelse fortsatt med endast svenskan som förvaltningsspråk, som ju hade fungerat som det under den svenska tiden fram till 1809. Trots att Finland tillhörde Ryssland, användes ryskan inte alls i den finska förvaltningen förrän i viss mån i samband med förryskningssträvandena i början av 1900-talet.

Ett officiellt minoritetsspråk är inte ett officiellt språk. Ett officiellt minoritetsspråk är "bara" ett officiellt minoritetsspråk, d.v.s. ett minoritetsspråk där talarna har tillerkänts vissa rättigheter att kunna använda sitt eget språk i kontakt med myndigheterna, men ett officiellt minoritetsspråk är aldrig i sig förvaltningsspråk. Svenskt teckenspråk är i Sverige likställt med de officiella minoritetsspråken.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback