19 783 besökare online
857 218 medlemmar • 45 829 679 inlägg
Användarnamn 
Lösenord
Flashback Forum > Kultur & Media > Litteratur
Svara på ämne
Ämnesverktyg
SilverTip
Medlem
SilverTips avatar
Den som har läst Cannery Row (Det stora kalaset) och Sweet Thursday (En underbar torsdag) har säkert också fascinerats av den karaktär som kallas Doktorn, en närmast mytisk ljusgestalt av bildning och vidsynthet, älskad av alla de råa sällarna omkring honom.

Figuren bygger på en verklig förebild, och vill man läsa mer om verklighetens doktor, som egentligen hette Ed Ricketts, ska man leta upp Steinbecks reseskildring "The Log fron the Sea of Cortez".
Den inleds av ett fylligt minnesporträtt av Ricketts, som då just omkommit när hans bil kolliderade med ett tåg.
Resten av boken, deras resa tillsammans, intresserade mig inte lika mycket, så jag skar försiktigt loss detta färgstarka porträtt på dryga 60 sidor och placerade den lilla behändiga volym som blev resultatet mellan de båda andra favoriterna om den märklige "Doc".
 
Gregor.Samsa
Medlem
Gregor.Samsas avatar
Vilken bok är bäst av Cannery Row och Tortilla Flat?
__________________
"För en vanlig arbetare, en sådan du möter på puben en lördagkväll, betyder socialism inte mycket mer än bättre lön och kortare arbetstid och att ingen kan köra med en." - George Orwell
 
Caesare
Medlem
Caesares avatar
Hur är översättningarna som gjorts av Steinbecks böcker till svenska? Eller är han att föredra på engelska?
__________________
"Hang the blessed DJ, because the music that they constantly play, it says nothing to me about my life"

"Vi får ju oftast kritik för att vi är så allvarliga och pretto. Men någon måste få göra det också. Det finns så jävla många Markoolio-idioter." - Jocke Berg
 
BetweenTheBars
Medlem
BetweenTheBarss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Caesare 
Hur är översättningarna som gjorts av Steinbecks böcker till svenska? Eller är han att föredra på engelska?

Har bara läst honom på engelska men det kan jag varmt rekommendera. Steinbeck är en urtypisk amerikansk författare i mina ögon och jag valde att läsa honom med hans egna ord för att hålla det så autentiskt som möjligt. Kan rekommendera 'The short novels of John Steinbeck' där man får en bra inblick i några av hans fantastiska verk.
 
Blechtrommel
Medlem
Blechtrommels avatar
Jag är förälskad i både Vredens druvor och Öster om eden, har läst dem otaliga gånger både på svenska och engelska. Är som att jag alltid har dem på gång, de kan aldrig riktigt ställas i bokhyllan och hållas där, de hamnar oftast på nattduksbordet eller liggandes på alla andra böcker i hyllan, just för att jag gärna läser stycken i dem.

För någon sommar sedan läste jag "De himmelska ängderna", en bok jag sällan stött på, vet inte originaltiteln, men den förhäxade mig likt hans andra böcker.

Är väl inte den enda, som nämns av trådskaparen som har en kärlek för roadtrips i USA. Minns att jag läste en bok av Åke Olsson, Route 66: Med vredens druvor. En slags dokumentärbok, som reser samma väg som familjen Joad under åttiotalet, för att finna spår av Vredens druvor. Åttiotalets USA är för mig som 90-talist nästintill lika romantiserande och gemytligt som 30-talets, så den boken fann jag mycket nöje i.
 
Disciplina
Medlem
Disciplinas avatar
Jag har ärligt talat aldrig uppskattat Steinbeck. Kanske har jag helt enkelt svårt för hans realistiska skildringar av den amerikanska landsbygden. Det är helt enkelt inte någon miljö som tilltalar mig särskilt mycket. De böcker jag har läst har helt enkelt slagit mig som lite väl händelsefattiga historier, och även om de har sina ögonblick så tråkar de på det hela taget ut mig.

Om jag nu skulle läsa något av mannen igen i framtiden skulle jag säkert föredra något med en mer exotisk skådeplats. Finns det möjligtvis några rekommendationer?
__________________
Generellt sett tycks det här forumets användare ha stora svårigheter att skilja på e och ä.
 
Svara på ämne
Topp Dela »