• 69 681 online
  • 1 214 281 medlemmar
  • 62 633 675 inlägg

Allmänna meddelanden

2009-03-09 till 2030-04-09
Medlem
Tony Cliftons avatar
Riktlinjer för Medier & Journalistik

Reglerna
Självklart gäller forumets generella regler utan undantag. Läs dessa innan du postar.

Tydlig rubrik!
Det står även i de generella reglerna, men tål att upprepas. Rubriken skall vara tydlig och förklarande om trådens ämne. Otydliga rubriker kan komma att ändras av moderator, eller tråden kan komma att kastas.

Sök!
Det har avhandlats mängder av ämnen otaliga gånger redan, och ingen blir gladare av att det dyker upp nya trådar om och om igen som inte tillför något nytt. Skall man starta en ny tråd om något som varit avhandlat tidigare så skall det vara en annan inriktning eller vinkel på ämnet så att det motiverar en ny tråd. Tas inte hänsyn till detta så går tråden till papperskorgen eller slås ihop med en befintlig tråd.

Tidningsartiklar och dagsnyheter

Det är vanligt att inleda trådar med att citera en dagstidningsartikel. Inget fel i detta, men tänk på tre saker:

* Man får inte citera hela, eller större delen av en artikel. Då kränker man tidningens upphovsrätt. Citera valda delar eller, hellre, referera artikeln. Låt bli att lägga ut artiklar i fulltext på forumet.

* Begå inte heller det omvända misstaget att bara ge en länk till en artikel, men inte skriva vad artikeln handlar om. En trådstart ska vara begriplig i sig själv utan att tvinga användarna att läsa vidare på andra sidor.

* Starta inte trådar utan att kommentera den nyhet du tar upp. Det här är ett diskussionsforum, inte en länksamling eller en nyhetssida. Om du inte tycker att nyheten är tillräckligt intressant för att orka skriva en egen riktig kommentar med reflexion och argument, borde du låta bli att posta tråden. ("För jävligt, va! Vad tycker ni?" är inte en riktig kommentar.)
Bloggar & andra länkar
Det är inte heller tillåtet att skriva inlägg där meningen är att t ex promota en egen blogg eller liknande genom att skriva några rader med funderingar och i övrigt hänvisa till en annan plats på nätet. Inlägget skall vara ett fullvärdigt diskussionsunderlag och inte kräva att man besöker andra siter. Det är självklart ok att komplettera med länkar om man så vill i inlägget, men det skall inte vara det primära syftet.

Offtopic, Oneliners & Smileys mm
Inlägg som innehåller oneliners, som t ex "Word!", bara en smiley " ", eller rena offtopicinlägg som inte för diskussionen framåt kan komma att tas bort utan att det meddelas varför. Om ett inlägg bara försvinner så beror det troligen på detta.


Tänk också på att M&J inte är "titta vad jag läste i tidningen idag". Har du läst om ett mord du vill diskutera, ta det i Krim, har du läst om politik, ta det i politik osv. Här diskutera vi endast om media och journalistik.

Undrar du över något så kontakta forumets moderatorer!