2008-03-24, 16:45
#1
Är ute efter en ny stekpanna, men det finns så många material! Bör nämnas är att jag absolut inte påstår att jag är någon kock och att jag är ute efter nånting billigt men ändå hyfsat för vardagsbruk. Normalt blir det att jag använder samma panna varje gång jag steker nått (vilket blir några gånger per vecka) så det vore kul om den var någorlunda stabil och hade lite längre livslängd än dom som jag har haft hittills.
Min rumskompis har en som jag tycker är rätt schysst, är tyngre än dom super billiga jag köpt från rusta för 30 kronor som bucklat sönder av värmen nästan direkt, men lättare än gjutgärn. Ytan känns inte heller sådär teflonaktig som vanligt, återigen skulle jag säga mittemellan en vanlig billig teflonpanna och en gjutgärn (MEN det kanske bara beror på att den är väl använd, vem vet).. nån aning om vilket material det kan vara?
Jag befinner mig inte i sverige, och jag har kommit fram till att Cast Iron är gjutgärn, men vad är Black Iron? Har bara sett det uttrycket online, så jag vet inte riktigt hur materialet känns, men det låter typ som det jag är ute efter kanske. Verkar rätt billiga också.
Sen har jag hittat ett set på ebay i "Heavy Cast Aluminium Construction" som verkar intressant, mest pga att dom påstår att det är lagerrensning och att ordinare pris är ca 1500kr (nu 350kr inkl frakt). Det innehåller även 3 kastruller i samma material, vilket jag också faktiskt skulle behöva. Utdrag från specifikationerna:
"Set includes 4 pots with 3 matching lids.
Glass tempered lids allow easy food monitoring.
Superior quality and construction.
Made from heavy gauge cast aluminum.
Cast aluminum encourages great heat conduction.
Pots heat up quickly and retain heat efficiently."
Vad tror vi om detta? Pannan ser ut att vara rätt tjock, så den borde överleva ett tag, men låter ju inte så imponerande att den är gjord av aluminium kanske, fast jag har ju ingen aning.. järn är ju bra att få i sig, men borde man inte kanske få i sig aluminium av denna? Om det nu är bra eller dåligt. Bild på settet (ellet ett extremt liknande sett iaf och av samma märke) finns på http://kitchenwareontheweb.com/NoFra.../153865nf.html.
Som ni märker så har jag exceptionellt dålig koll, hjälp skulle uppskattas
EDIT här är en länk till en Black Iron stekpanna (från ebay, så länken funkar kanske inte jättelänge). Kostar ca 100 kr. Verkar schysst faktiskt, och enda "problemet" som jag kan komma på utan att ha använt den är att handtaget verkar jobbigt långt för ett normalt litet kök. Men borde jag kanske satsa på denna istället för ovanstående sett och köpa kastrullerna separat? http://cgi.ebay.com.au/25-cm-Black-I...QQcmdZViewItem
EDIT tror ni att "thick anodised aluminium with teflon" är samma som "heavy gauge cast aluminium with teflon"?
Min rumskompis har en som jag tycker är rätt schysst, är tyngre än dom super billiga jag köpt från rusta för 30 kronor som bucklat sönder av värmen nästan direkt, men lättare än gjutgärn. Ytan känns inte heller sådär teflonaktig som vanligt, återigen skulle jag säga mittemellan en vanlig billig teflonpanna och en gjutgärn (MEN det kanske bara beror på att den är väl använd, vem vet).. nån aning om vilket material det kan vara?
Jag befinner mig inte i sverige, och jag har kommit fram till att Cast Iron är gjutgärn, men vad är Black Iron? Har bara sett det uttrycket online, så jag vet inte riktigt hur materialet känns, men det låter typ som det jag är ute efter kanske. Verkar rätt billiga också.
Sen har jag hittat ett set på ebay i "Heavy Cast Aluminium Construction" som verkar intressant, mest pga att dom påstår att det är lagerrensning och att ordinare pris är ca 1500kr (nu 350kr inkl frakt). Det innehåller även 3 kastruller i samma material, vilket jag också faktiskt skulle behöva. Utdrag från specifikationerna:
"Set includes 4 pots with 3 matching lids.
Glass tempered lids allow easy food monitoring.
Superior quality and construction.
Made from heavy gauge cast aluminum.
Cast aluminum encourages great heat conduction.
Pots heat up quickly and retain heat efficiently."
Vad tror vi om detta? Pannan ser ut att vara rätt tjock, så den borde överleva ett tag, men låter ju inte så imponerande att den är gjord av aluminium kanske, fast jag har ju ingen aning.. järn är ju bra att få i sig, men borde man inte kanske få i sig aluminium av denna? Om det nu är bra eller dåligt. Bild på settet (ellet ett extremt liknande sett iaf och av samma märke) finns på http://kitchenwareontheweb.com/NoFra.../153865nf.html.
Som ni märker så har jag exceptionellt dålig koll, hjälp skulle uppskattas

EDIT här är en länk till en Black Iron stekpanna (från ebay, så länken funkar kanske inte jättelänge). Kostar ca 100 kr. Verkar schysst faktiskt, och enda "problemet" som jag kan komma på utan att ha använt den är att handtaget verkar jobbigt långt för ett normalt litet kök. Men borde jag kanske satsa på denna istället för ovanstående sett och köpa kastrullerna separat? http://cgi.ebay.com.au/25-cm-Black-I...QQcmdZViewItem
EDIT tror ni att "thick anodised aluminium with teflon" är samma som "heavy gauge cast aluminium with teflon"?
__________________
Senast redigerad av fruxor 2008-03-24 kl. 17:43.
Senast redigerad av fruxor 2008-03-24 kl. 17:43.