• 1
  • 2
2006-11-06, 20:51
  #1
Medlem
Nån som har en aning hur man får till klyftpotatis så den smakar som på restaurang? den har en speciell smak helt enkelt, sötare på nåt sätt! är de oljan som används som e speciell lr?
Citera
2006-11-06, 21:20
  #2
Medlem
NinjaRövardottes avatar
Större chans att det har att göra med vilken sorts potatis du använder samt brukar de stå ganska länge i ugnen på restauranger så mer stärkelse hinner omvandlas.
Citera
2006-11-06, 21:24
  #3
Medlem
yeahgrrs avatar
koka potatisen 5-10 minuter innan du slänger ner dom i fritösen så blir dom bättre
Citera
2006-11-06, 22:24
  #4
Medlem
Mja fast de e mer själva ytan på friteringen ja e på jakt efter..de e som att dom blandar i honung lr nåt i själva oljan lr använder en spec typ av olja...
Citera
2006-11-06, 22:27
  #5
Medlem
dePauls avatar
Citat:
Ursprungligen postat av yeahgrr
koka potatisen 5-10 minuter innan du slänger ner dom i fritösen så blir dom bättre
Håller med dig att man skall förkoka potatisen men 5-10 minuter är i längsta laget. Det räcker gott och väl med tre minuter om man inte vill riskera att stå där med mos.

Val av potatis är det viktigaste i sammanhanget. Det bör vara en fast sort, således inte den så populära King Edward eller Matilda.

De sorter som oftast förekommer på restaurang i samband med fritering är Timo eller Princess. Framför allt Princess är det primära valet för många restauranger.

Så här gör du för att erhålla det bästa resultatet:
  1. Skala och klyfta potatisen till önskvärd form och storlek
  2. Lägg dem i kallt vatten och låt de ligga där i minst en halvtimme
  3. Ta ut dem, byt vatten och upprepa en gång till
  4. Koka upp lättsaltat vatten under tiden
  5. Ta upp potatisen ur det kalla vattnet samt lägg i dem i det kokande vattnet
  6. Koka i högst tre minuter och ta upp dem
  7. Låt potatisen svalna. Sätt under tiden på fritösen (själv använder jag aldrig fritös, vill ha koll hela tiden. Kör med en gjutjärnsgryta)
  8. Fitera potatisen i ca 3 minuter när fritösen/grytan har nått rätt temperatur av ca 150 grader (något högre än va de flesta har hört)
  9. Ta upp dem och låt svalna
  10. Släng i dem igen i oljan på 180 grader till de fått fin, ljusrosabrun färg
  11. Ta upp dem och låt droppa av på luddfritt hushållspapper några minuter
  12. Lägg dem i en skål och salta efter smak. Obs en liten nypa socker tar fram smaken ännu mer!
~Paul~
Citera
2006-11-06, 22:55
  #6
Medlem
där har vi det, måste vara sockret som gör sin del där!
Citera
2006-11-07, 15:05
  #7
Medlem
dePauls avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Raz0r
där har vi det, måste vara sockret som gör sin del där!
Kanske. Men viktigaste är ändå potatisvalet. Tänk också på att många restauranger använder gårdagens kokta potatis till dagens stekta/friterade dito. Då får potatisen en helt annan smak, likt den du beskriver. Om den egentligen smakar bättre eller sämre är upp till var och en.

~Paul~
Citera
2006-11-08, 08:37
  #8
Medlem
Tack för tipsen! =)
Notera dock att det är vanlig klyftpotatis jag syftade på, den där skalet behålls på.
Citera
2006-11-08, 08:57
  #9
Medlem
dePauls avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Raz0r
Tack för tipsen! =)
Notera dock att det är vanlig klyftpotatis jag syftade på, den där skalet behålls på.
OK, då har jag missförstått. Jaja, du har fått lite tips ändå

De med skal på kan som sagt vara gårdagens potatis.

~Paul~
Citera
2006-11-08, 09:12
  #10
Medlem
tyrolerhattens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av dePaul
Så här gör du för att erhålla det bästa resultatet:
  1. Skala och klyfta potatisen till önskvärd form och storlek
  2. Lägg dem i kallt vatten och låt de ligga där i minst en halvtimme
  3. Ta ut dem, byt vatten och upprepa en gång till
  4. ...
Vad gör punkterna 2 och 3 för smaken?
Menat som en fråga och inte som ett ifrågasättande

Tack för tipsen förresten.
Citera
2006-11-08, 20:03
  #11
Medlem
yeahgrrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av tyrolerhatten
Vad gör punkterna 2 och 3 för smaken?
Menat som en fråga och inte som ett ifrågasättande

det minskar andelen stärkelse i potatisen...
Citera
2006-11-09, 16:04
  #12
Medlem
Bråkmakarns avatar
Köp tvättat storhushållspotatis om du kan få tag i det, klyfta dom, kör dom i ånga 20 minuter (om du har en ugn med den möjligheten). Låt dom kallna (i kylen).

Fritera.
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in