Citat:
Ursprungligen postat av yeahgrr
koka potatisen 5-10 minuter innan du slänger ner dom i fritösen så blir dom bättre
Håller med dig att man skall förkoka potatisen men 5-10 minuter är i längsta laget. Det räcker gott och väl med tre minuter om man inte vill riskera att stå där med mos.
Val av potatis är det viktigaste i sammanhanget. Det bör vara en fast sort, således inte den så populära King Edward eller Matilda.
De sorter som oftast förekommer på restaurang i samband med fritering är Timo eller Princess. Framför allt Princess är det primära valet för många restauranger.
Så här gör du för att erhålla det bästa resultatet:
- Skala och klyfta potatisen till önskvärd form och storlek
- Lägg dem i kallt vatten och låt de ligga där i minst en halvtimme
- Ta ut dem, byt vatten och upprepa en gång till
- Koka upp lättsaltat vatten under tiden
- Ta upp potatisen ur det kalla vattnet samt lägg i dem i det kokande vattnet
- Koka i högst tre minuter och ta upp dem
- Låt potatisen svalna. Sätt under tiden på fritösen (själv använder jag aldrig fritös, vill ha koll hela tiden. Kör med en gjutjärnsgryta)
- Fitera potatisen i ca 3 minuter när fritösen/grytan har nått rätt temperatur av ca 150 grader (något högre än va de flesta har hört)
- Ta upp dem och låt svalna
- Släng i dem igen i oljan på 180 grader till de fått fin, ljusrosabrun färg
- Ta upp dem och låt droppa av på luddfritt hushållspapper några minuter
- Lägg dem i en skål och salta efter smak. Obs en liten nypa socker tar fram smaken ännu mer!
~Paul~