Hemligheten att få det gott är att blanda med andra grejer tex bönor OCH linser.
Allt veg-i-ett-gryta
Tillagningstid: ca 1 timme
Ingredienser
Beräknat för 6 portioner
1 dl Gröna linser
1 dl Röda linser
2 dl Färdigkokta kikärtor
2 dl Färdigkokta stora vita bönor
2 st Potatisar
6 dl Vatten (kan eventuellt behövas mer)
2 st Gula lökar
1 klyfta(or) Vitlök
2 msk Paprikapulver
2 msk Chillipulver
1 st Grönsaksbuljongtärningar
1 burk(ar) Krossad tomat (400 g)
3 msk Tomatpuré
1/2-1 burk(ar) Majs (mest för färgens skull)
1 msk Olivolja (till stekning)
Salt och peppar efter smak
Färsk basilika efter smak.
Gör så här:
- Skala och finhacka löken och fräs den tillsammans med vitlök i oljan.
- När löken blivit mjuk skall paprika och chillipulvret blandas ned.
- Sedan tillsätter man vattnet, buljongen, den krossade tomaterna och de gröna linserna.
- Koka på svag värme i 15 minuter.
- Tillsätt sedan fintärnad skalad potatis och låt grytan nu koka yttligare 15 minuter.
- Efter 5 minuter skall de röda linserna i och efteryttligare 5 minuter skall kikärtor, böner och majs blandas i och värmas upp.
- Smaka av med salt, peppar och den färska basilikan.
- Klart!
Övrigt:
Om man inte hittar torkade kikärtor och bönor finns det att köpa i vanliga mataffärer i konservburkar, detta går lika bra men att blötlägga dem själv gör ändå det lilla extra i smaken.
----------------------------------------------------------------
Het Böngryta.
2 msk olivolja
1 hackad röd paprika
1 finhackad urkärnad röd chilifrukt
1 hackad rödlök
4-5 skicade champinjoner
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk chilipulver
1 tsk salt
1 brk krossade tomater
1 brk kidneybönor
1 liten brk majs
2 msk brun redning
4 msk créme fraiche
Fräs paprika, chili, rödlök, champinjoner, vitlök och chilipulver i 3 min. Slå på krossade tomater och låt småputtra i 10 min. Slå i bönorna och majsen och låt koka ytterligare 5 min. Red av och servera med en klick créme fraiche och ris.
I stället för salt är det gott att salta med grönsaksbuljong.