• 1
  • 2
2005-09-21, 09:53
  #1
Medlem
Dennos avatar
Här kommer en gryta som är ganska stark.
Den är dock OTROLIGT lätt att göra och sköter sig helt själv i grytan.

Indisk kycklinggryta med kardemummabasmatiris.
2 portioner

300G kycklingflie, skuret i munstora bitar.
1 gul lök.
2 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek. (eller mer om man vill)
ca 2 cm stor ingerfärsbit. (skala den)
1 kycklingbuljongstärning. (eller hönsbuljongtärning)
1 burk krossade tomater
saften från 1/2 citron
2 msk rapsolja
1/2 msk curry
1 tsk kanel
2 klickar yougurt naturell (till serveringen EJ i grytan)

RIS:
2 dl basmatiris
1 tsk malen kardemumma
salt
1 msk rapsolja


Börja med att mixa lök, vitlök, chili och ingerfära tills du får en slät massa.
Hetta upp oljan och fräs mixblandningen i ca 1 minut.
Tillsätt kanel och curry och fräs ytterligare 1 minut.
Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda i ca 40 minuter.

Nu till riset.
Hetta upp oljan och fräs kardemumman i ca 30 sec. Tillsätt riset och fräs i ytterligare en minut. Häll på vatten och salt och låt riset bli klart. Servera med kycklingen och en liten klick youghurt naturell.

Detta recept är från boken Den perfekta maten. Det har ett GI index på ca 70 och är JÄVLIGT gott.

Men framförallt så kan du som inte är så matkunnig överasska din partner.

Lycka till och skriv gärna här om ni provat detta.
Citera
2005-09-21, 15:33
  #2
Medlem
gruppboendes avatar
Låter riktigt gott, men hur viktigt tycker du riset är [om man håller lågt kolhydratsintag och inte äter ris].

en smakrik sallad skulle nog fungera bra
Citera
2005-09-21, 15:36
  #3
Medlem
Bottenskraps avatar
En matsked sambal oelek!?

Då förstår jag att det blir starkt. Jag brukar bara ta spetsen på en kniv och stänka i lite..
Citera
2005-09-21, 15:40
  #4
Medlem
Dennos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av gruppboende
Låter riktigt gott, men hur viktigt tycker du riset är [om man håller lågt kolhydratsintag och inte äter ris].

en smakrik sallad skulle nog fungera bra

Sallad kan också funka. Men det är inte så mycket ris. Dessutom så gör kardemumman att du ökar förbränningen.
Citera
2005-09-21, 15:41
  #5
Medlem
Bråkmakarns avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bottenskrap
En matsked sambal oelek!?

Då förstår jag att det blir starkt. Jag brukar bara ta spetsen på en kniv och stänka i lite..
Tänkte det jag med, en msk låter kraftigt
Citera
2005-09-21, 15:44
  #6
Medlem
Dennos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bråkmakarn
Tänkte det jag med, en msk låter kraftigt

Det är inte så farligt, kanelen tar ut endel av det. Men det blir ju givetvis starkt ändå.

Ta en halv då.
Citera
2005-09-21, 15:46
  #7
Medlem
maniacs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bråkmakarn
Tänkte det jag med, en msk låter kraftigt

Hmm. Är det bara jag som inte tycker att det låter så farligt? Jag brukar gott och väl ha nästan en halv matsked sambal olek i maten, och då pratar vi en portion mat. Förvisso är det starkt, men inte SÅ jävligt.

Här var det ju en matsked i en gryta för två personer.
Citera
2005-09-21, 17:09
  #8
Medlem
Det finns ju Basmatiråris...

...som är gott för de som vill ha lite långsammare kolhydrater.
Citera
2005-09-21, 18:09
  #9
Medlem
Bråkmakarns avatar
Citat:
Ursprungligen postat av maniac
Hmm. Är det bara jag som inte tycker att det låter så farligt? Jag brukar gott och väl ha nästan en halv matsked sambal olek i maten, och då pratar vi en portion mat. Förvisso är det starkt, men inte SÅ jävligt.

Här var det ju en matsked i en gryta för två personer.
Beror ju på vad man vill att maten ska smaka. Jag skulle nog tycka att det bara smakade sambal och jag hade i en msk. Om jag har i sambal i köttfärssås så har jag i ungefär 1 tsk till ca 3 liter köttfärssås.
Citera
2005-09-21, 19:16
  #10
Medlem
kallebostons avatar
Det är skillnad på Lucullus Sambal Oelek och Santa marias.. Stor skillnad!
Citera
2005-09-21, 19:18
  #11
Medlem
Bråkmakarns avatar
Citat:
Ursprungligen postat av kalleboston
Det är skillnad på Lucullus Sambal Oelek och Santa marias.. Stor skillnad!
Jag antar att lucullus är den starkare av dom? Det är den enda jag använder mig av, den är stark och en matsked till två portioner är inte smakligt, enligt mig..
Citera
2005-09-21, 19:29
  #12
Medlem
kallebostons avatar
Ja Lucullus är starkast. Santa Maria är kass, den får man ta halva burken av för att få samma styrka som typ 1tsk av den andra.
1msk Lucullus är bra hett,håller med
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in