2005-03-21, 22:45
  #1
Bannlyst
Något som förargar mig å det grövsta är den falska reklam som förekommer gällande "lättlagade" maträtter, som när det väl kommer till kritan ändå kräver en 400 kronors ICA-visit och en och en halv timmes full koncentration. Så jag tänkte vara initiativrik och starta en tråd med recept som VERKLIGEN är lätta, lämpade för ungkarlar, studenter och allmänt löst drägg. Kriterierna är:

1. Receptet måste gå att fullfölja på 15 minuter, helst under 10.

2. Receptet måste i bästa möjliga mån vara anpassat till en ungkarls kylskåp. Obskyra ingredienser som ättika, muscovadosocker och shitakesvamp går med andra ord fetbort, alternativt måste lämplig ersättare anges. T ex kan chilisås bytas ut mot ketchup, ättika kan bytas ut mot en slatt vin etc.

3. Receptet ska kräva endast ett minimum av köksredskap. En bra ungkarlsrätt kan lagas och ätas med hjälp av en gaffel och en kastrull.

4. Ingredienserna får inte vara löjligt dyrbara.

Nu när vi fått dessa små detaljer ur världen så ska jag inte vara sämre än att jag tar receptoskulden med en gång:

uph-noodles
Ett paket billighetsnudlar, valfri smak
Ärtor, majs och paprika (fryst blandning - tretton spänn kilot på ICA!)
Ev. små billiga cocktailkorvar som finns på Netto

Koka nudlarna i 2-3 dl vatten i 2-3 minuter.
Släng i ärtor, majs och paprika.
Släng i de eventuella cocktailkorvarna.

Klart!

Ävafan, vi tar en till:

uph-ravioli
En burk ravioli (ICA säljer dem för 7 spänn styck!!!)
Ärtor, majs och paprika
Ev. de billiga cocktailkorvarna igen
Ketchup
Svartpeppar

Värm allting samtidigt i en kastrull.

Klart!

Nu är det er tur!
Citera
2005-03-21, 22:52
  #2
Medlem
Queen Ls avatar
Fiskpinnar värmda i brödrosten?
Citera
2005-03-21, 22:54
  #3
Bannlyst
Citat:
Ursprungligen postat av Queen L
Fiskpinnar värmda i brödrosten?
Finfint, men du måste döpa rätten till något dumt också!
Citera
2005-03-21, 22:54
  #4
Medlem
Ursas avatar
Jag tycker att du ska se till att alltid ha vissa grejer hemma. Basvarorna i en måltid, ris, pasta o ev potatis (kortare hållbarhet men högre näringsvärde) till exempel. Krossade tomater gör att du lätt kan slänga ihop en gryta. Linser kan du hälla i de krossade tomaterna och låta puttra.
Citera
2005-03-21, 22:57
  #5
Medlem
Barschs avatar
Barschs tonfiskgegga

1. Finhacka 1-1,5 lök och bryn i smör
2. Häll i en burk tonfisk och en burk krossade tomater
3. Släng i en grönsaksbuljongtärning
4. Salta och peppra, en skvätt mjölk kan också vara gott
5. Ät med spaghetti

Citera
2005-03-21, 23:43
  #6
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Queen L
Fiskpinnar värmda i brödrosten?

En korridorskompis har provat detta och det fungerar tyvärr? inte, fiskpinnarna blev mjuka och gick av. Detta kan iofs bero på att brödrosten har sett bättre dagar.
Citera
2005-03-22, 00:13
  #7
Awaiting Email Confirmation
Zetaz Champinjon- och Baconsås

1. Tina upp ett paket bacon (gärna under en varm vattenkran)
2. Klipp baconen i små bitar direkt ner i stekpannan.
3. Häll på en burk med champinjoner. Stek ett tag.
4. Skvätt på lite kryddor (salt, peppar) och crème fraiche.
5. Käka med makaroner eller spagetti
Citera
2005-03-22, 00:18
  #8
Bannlyst
Citat:
Ursprungligen postat av Zetaz
3. Häll på en burk med champinjoner. Stek ett tag.
Jag älskar såna där exakta tidsangivelser.
Citera
2005-03-22, 00:28
  #9
Medlem
beos avatar
Ungkarlsflickans tomatsoppa

Bryn hackad lök o vitlök i en kastrull.
En burk krossad tomat ihälles (köpes med fördel 3-pack för tio)
buljongtärning, 1msk ingefära(viktigt), grädde/mjölk/cremefraiche/yougetthepointright.
Koka lite lagom, nån minut.

Såhär långt torde ungkarlarna vara med...som ungkarlsflicka tar jag mig dock friheten att få piffa till den smarriga anrättningen ovan med lämpligt uppkryddad kesella/creme fraiche eller aioli och/eller krutonger och en timjankvist.
Citera
2005-03-22, 00:32
  #10
Bannlyst
Citat:
Ursprungligen postat av beo
Såhär långt torde ungkarlarna vara med...som ungkarlsflicka tar jag mig dock friheten att få piffa till den smarriga anrättningen ovan med lämpligt uppkryddad kesella/creme fraiche eller aioli och/eller krutonger och en timjankvist.
Krut... vad hette det sa du?

Närå, jag skojade bara.
Citera
2005-03-22, 00:34
  #11
Medlem
beos avatar
Thai-grej

1) 1 fryst kycklingfilé läggs på tining under varmvattenkranen. Börja koka ris.
2) Hacka grönsaken du har hemma - paprika, purjo och/eller svamp funkar bäst.
3) Hacka o stek kycklingen, släng i grönsaken, stek lite till.
4) Häll på kokosmjölk och smula i en buljongtärning, gärna kyckling (den enda du behöver - allt smakar ändå som kyckling, right?), sweet chili-sås (studentens baskrydda) Överkurs: släng även i red/green currypaste och lite av den där färska koriandern du har på fönsterbänken ...
Citera
2005-03-22, 00:36
  #12
Medlem
beos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av uph-man
Krut... vad hette det sa du?

Närå, jag skojade bara.

Ungkarlen tar i detta läge lämpligtvis sitt normala bröd från köksbänken (och händelsevis även från förra veckan) och sågar loss ett par bitar - same same ...
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in