Flashback bygger pepparkakshus!
  • 1
  • 2
2004-11-28, 20:59
  #1
Medlem
jenas avatar
Jag måste köra repris på denna i år också!!

Jenas glögg som bits...

Nödvändiga tillbehör

75 cl Renat
ca 2 dl konjak (billig är bra)
1 flaska öl
2 Fikon
3 Katrinplommon
1 1/2 dl Russin
1-1 1/2 dl sötmandel (altså INTE bittermandel)
1 Pomeransskal
1 Kanelstång, ca 8 cm
4 Kardemummor med skal
1-2 Nejlikor (kryddan inte blomman)
1-1 1/2 dl Strösocker för sötning efter smak

Hur man gör:

Lägg i kryddorna (ej sockret) i en ganska vid kastrull. Häll över ölen, så att den lagom täcker kryddorna, och låt koka tills ölen nästan kokat in helt. Öppna flaskan med brännvin och häll i allt och tillsätt strösockret. Låt glöggen bli varm. INTE KOKA!!!! Under tiden värmer man en stekpanna och häller i ett par matskedar strösocker i den samma. Bryn sockret tills det smält ock antagit en vacker färg. Häll i det brynta sockret och konjaken i
kastrullen med den varma glöggen. Tänd en tändsticka över kastrullen och bränn av glöggen några sekunder. Försiktighet anmodas samt ett tättslutande lock i närheten. Låt sedan stå över natten.

Nästa dag silas kryddorna bort från glöggen. Mandeln och russinen sparas och användes som tilltugg eller i glöggen.

Avnjut glöggen hellst i ensamhet, bakom granen, annars är risken stor att ni blir utan. Glöggen är dessutom ypperlig som julsnaps, givetvis kyld.

OBSERVERA inget ansvar tas för ert beteende eller konsekvenser av ett alltför stort intag av Jenas glögg.
Citera
2004-11-28, 23:13
  #2
Medlem
Mysonoxens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av jena
Jag måste köra repris på denna i år också!!

Jenas glögg som bits...

Nödvändiga tillbehör

75 cl Renat
ca 2 dl konjak (billig är bra)
1 flaska öl
2 Fikon
3 Katrinplommon
1 1/2 dl Russin
1-1 1/2 dl sötmandel (altså INTE bittermandel)
1 Pomeransskal
1 Kanelstång, ca 8 cm
4 Kardemummor med skal
1-2 Nejlikor (kryddan inte blomman)
1-1 1/2 dl Strösocker för sötning efter smak

Hur man gör:

Lägg i kryddorna (ej sockret) i en ganska vid kastrull. Häll över ölen, så att den lagom täcker kryddorna, och låt koka tills ölen nästan kokat in helt. Öppna flaskan med brännvin och häll i allt och tillsätt strösockret. Låt glöggen bli varm. INTE KOKA!!!! Under tiden värmer man en stekpanna och häller i ett par matskedar strösocker i den samma. Bryn sockret tills det smält ock antagit en vacker färg. Häll i det brynta sockret och konjaken i
kastrullen med den varma glöggen. Tänd en tändsticka över kastrullen och bränn av glöggen några sekunder. Försiktighet anmodas samt ett tättslutande lock i närheten. Låt sedan stå över natten.

Nästa dag silas kryddorna bort från glöggen. Mandeln och russinen sparas och användes som tilltugg eller i glöggen.

Avnjut glöggen hellst i ensamhet, bakom granen, annars är risken stor att ni blir utan. Glöggen är dessutom ypperlig som julsnaps, givetvis kyld.

OBSERVERA inget ansvar tas för ert beteende eller konsekvenser av ett alltför stort intag av Jenas glögg.

Detta måste testas
Citera
2004-11-29, 00:35
  #3
Medlem
Svalbards avatar
Citat:
Ursprungligen postat av jena
Nästa dag silas kryddorna bort från glöggen. Mandeln och russinen sparas och användes som tilltugg eller i glöggen.

Och vill man bli riktigt rolig kan man prova att röka kanelstången.
Citera
2004-11-29, 00:37
  #4
Medlem
Plics avatar
Ojojoj, vilken härlig baksmälla man ska få efter detta härliga elixir!
Citera
2004-11-29, 00:39
  #5
Bannlyst
Denna ska definitivt testas!
Citera
2005-11-22, 22:43
  #6
Medlem
hajkuus avatar
Citat:
Ursprungligen postat av jena
Jag måste köra repris på denna i år också!!

Jenas glögg som bits...

Nödvändiga tillbehör

75 cl Renat
ca 2 dl konjak (billig är bra)
1 flaska öl
2 Fikon
3 Katrinplommon
1 1/2 dl Russin
1-1 1/2 dl sötmandel (altså INTE bittermandel)
1 Pomeransskal
1 Kanelstång, ca 8 cm
4 Kardemummor med skal
1-2 Nejlikor (kryddan inte blomman)
1-1 1/2 dl Strösocker för sötning efter smak

Hur man gör:

Lägg i kryddorna (ej sockret) i en ganska vid kastrull. Häll över ölen, så att den lagom täcker kryddorna, och låt koka tills ölen nästan kokat in helt. Öppna flaskan med brännvin och häll i allt och tillsätt strösockret. Låt glöggen bli varm. INTE KOKA!!!! Under tiden värmer man en stekpanna och häller i ett par matskedar strösocker i den samma. Bryn sockret tills det smält ock antagit en vacker färg. Häll i det brynta sockret och konjaken i
kastrullen med den varma glöggen. Tänd en tändsticka över kastrullen och bränn av glöggen några sekunder. Försiktighet anmodas samt ett tättslutande lock i närheten. Låt sedan stå över natten.

Nästa dag silas kryddorna bort från glöggen. Mandeln och russinen sparas och användes som tilltugg eller i glöggen.

Avnjut glöggen hellst i ensamhet, bakom granen, annars är risken stor att ni blir utan. Glöggen är dessutom ypperlig som julsnaps, givetvis kyld.

OBSERVERA inget ansvar tas för ert beteende eller konsekvenser av ett alltför stort intag av Jenas glögg.

Ursäkta att tråden öppnas igen men jag har ett liknande recept med den skillnaden att man häller konjaken över en sockertopp (kan t.ex. köpas på Ejes i Sthlm) som står på ett nät eller ett durkslag av nät över kastrullen och tänder på sockertoppen, sockret smälter och rinner ner i glöggen, det blir brynt och ger en underbar smak!
Citera
2006-11-06, 00:46
  #7
Medlem
jenas avatar
Dags igen...

Julen närmar sig med ljusets hastighet... Dags att koka nytt!!!!!!!!!!
Citera
2006-11-08, 00:52
  #8
Medlem
Squalos avatar
Hur länge står den sig?

Måste fixa konjak...
Citera
2006-11-08, 11:33
  #9
Medlem
Skiftnyckels avatar
Ja herredjävlar detta såg gott (och starkt) ut, måste prövas.

Ett tänkbart scenario:
15 grader kallt, kvällsmatch i bandy, Jenas dunderglögg i termosen, för klena skor och glömt toppluvan, ser inte bollen, känns som en vinnare!
Citera
2006-12-07, 17:51
  #10
Medlem
Skiftnyckels avatar
Recension

Har nu provat att göra denna häxbrygd och kan säga följande:

1. Den är stark
2. Den sats jag gjorde smakar för mycket kanel och för lite andra kryddor.
3. Den är väldigt god kall.
4. Den är väldigt stark när den är uppvärmd och går rätt upp i kolan.
5. Jag använde ful-brännvin och tyvärr ger den för mycket smak (av dålig sprit)

Sammanfattning: Nästa gång minskar jag lite på kanelen och ökar de andra kryddorna, har i lite mer socker och köper bolagsbrännvin alternativt bra hembränt istället för det importerade skit jag använde. I övrigt en trevlig dryck som passar bra uppvärmd utomhus i ganska små mängder (man blir för annars).

Betyg: 3,5 av 5 (lite modifiering kan den komma upp till en fyra)

God Jul!

Edit: Den ser väldigt tråkig ut, den ser ut som man har haft en riktigt lös diaree och råkar titta ned i dasstolen, dvs lite urvattnat brunt. Lösning: Häll upp den i färgad glasflaska och servera ur porslinskopp
Citera
2006-12-10, 21:01
  #11
Medlem
Fuzzy Logics avatar
Jag känner igen det där med färgen...De flesta glöggvarianter jag rört ihop hemma ser ofta inget vidare ut...Ingen som har något tips på att få till bra färg också? Finns det något lämpligt färgmedel att pytsa i?
Citera
2008-11-07, 20:43
  #12
Medlem
jenas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av jena
Jag måste köra repris på denna i år också!!

Jenas glögg som bits...

Nödvändiga tillbehör

75 cl Renat
ca 2 dl konjak (billig är bra)
1 flaska öl
2 Fikon
3 Katrinplommon
1 1/2 dl Russin
1-1 1/2 dl sötmandel (altså INTE bittermandel)
1 Pomeransskal
1 Kanelstång, ca 8 cm
4 Kardemummor med skal
1-2 Nejlikor (kryddan inte blomman)
1-1 1/2 dl Strösocker för sötning efter smak

Hur man gör:

Lägg i kryddorna (ej sockret) i en ganska vid kastrull. Häll över ölen, så att den lagom täcker kryddorna, och låt koka tills ölen nästan kokat in helt. Öppna flaskan med brännvin och häll i allt och tillsätt strösockret. Låt glöggen bli varm. INTE KOKA!!!! Under tiden värmer man en stekpanna och häller i ett par matskedar strösocker i den samma. Bryn sockret tills det smält ock antagit en vacker färg. Häll i det brynta sockret och konjaken i
kastrullen med den varma glöggen. Tänd en tändsticka över kastrullen och bränn av glöggen några sekunder. Försiktighet anmodas samt ett tättslutande lock i närheten. Låt sedan stå över natten.

Nästa dag silas kryddorna bort från glöggen. Mandeln och russinen sparas och användes som tilltugg eller i glöggen.

Avnjut glöggen hellst i ensamhet, bakom granen, annars är risken stor att ni blir utan. Glöggen är dessutom ypperlig som julsnaps, givetvis kyld.

OBSERVERA inget ansvar tas för ert beteende eller konsekvenser av ett alltför stort intag av Jenas glögg.

Årstidsbump...
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in