Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2012-02-22, 10:32
  #409
Medlem
Frijss avatar
Djur och växter i Västernorrland, Örnsköldsvik?

Som projektarbete tänker jag göra en naturfilm som kommer att innehålla skog, hav, växter, djur, allt som har med naturen att göra. Projektet måste vara klart om knappt två månader så att filmningen måste börja snarast och då det är fullt med snö.

Vilka djur och växter kan man finna i Örnsköldsviks trakten/staden/kommunen som är värda att dokumentera på film? Finns det några fridlysa arter som man kan se vid den här årstiden? Mossor, träd, växter etc,.

Finns det några specifika områden där man kan stöta på olika arter av djur och växter inom (och även en bit utanför) den här stadens radie?
Citera
2012-02-23, 19:36
  #410
Medlem
Rosias avatar
Hej!
Finns det någon som har en aning om varför det finns sand, vart den kommer ifrån, vad sanden var innan den blev sand och vart den kommer ta vägen senare? Men även om sand alltid kommer att vara sand, och vilka problem den kan skapa? Man ska ta hänsyn till både endogena och exogena processer
Citera
2012-02-23, 20:51
  #411
Medlem
Myrtens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Rosia
Hej!

1. Finns det någon som har en aning om varför det finns sand, vart den kommer ifrån, vad sanden var innan den blev sand

2. och vart den kommer ta vägen senare?

3: Men även om sand alltid kommer att vara sand, och vilka problem den kan skapa?

Man ska ta hänsyn till både endogena och exogena processer

1: Vittring? http://sv.wikipedia.org/wiki/Vittring

2: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sandsten ?

3: tex sandrevlar o liknande som flyttar sig?
Citat:
Vi har seglat till Holland ett par gånger, båda gångerna hade vi problem att angöra Norderney.
Problemet är att sandrevlarna flyttar sig och då bojas det om.
Det kan hända att det bojas om så tätt som en gång i månaden.
http://forum.hamnen.se/livet-till-sj...l-holland.html

Även ökenspridning:
Citat:
Det kan bero på att ökenområden breder ut sig genom att sanden flyger och täcker och kväver områden med vegetation.

http://ge3.wikispaces.com/%C3%96kenspridning
__________________
Senast redigerad av Myrten 2012-02-23 kl. 21:06.
Citera
2012-03-05, 19:35
  #412
Medlem
Guld

hej jag har ett projektarbete som jag måste vara klar med snart
arbetet handlar om guld och hur det kan påverka djur/växter samt människor om de får i sig guld. påverkar guld djuren/växterna/människan positivt eller negativt.. HEHÖVER HJÄLP

tack i förhand!!
Citera
2012-03-05, 20:19
  #413
Medlem
Guld är en tungmetall. Tungmetaller är i regel "gifitga" att förtära för allt organiskt.

Förtäring av små mängder guld under en längre period kan utveckla en allergi mot just guld. Guldtandsimplantat är ett praktexempel på långvarig förtäring men i väldigt små lösta mängder.
Drabbade kan inte längre bära guldsmycken utan reaktioner från kroppen. Detta är dock inte allt för vanligt.

"I ren metallisk form passerar guld obemärkt genom kroppen. I alla fall om det är i små mängder"

Låt mig googla det åt dig http://lmgtfy.com/?q=f%C3%B6rt%C3%A4ra+guld

Citera
2012-03-06, 09:33
  #414
Medlem
Myrtens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av nv09aal
hej jag har ett projektarbete som jag måste vara klar med snart
arbetet handlar om guld och hur det kan påverka djur/växter samt människor om de får i sig guld. påverkar guld djuren/växterna/människan positivt eller negativt.. HEHÖVER HJÄLP

tack i förhand!!

Citat:
Hydrauliska metoder som i vissa fall används för guldutvinning kan leda till att landskap förändras, erosion, ökad grumlighet i vatten och att vattenflöden ändras (Ripley m.fl., 1996) Koncentrationen av guld i malmen är mycket låg, detta medför att stora mängder avfall skapas oavsett hur malmen bryts, nästan
49
all massa som bryts blir avfall. Brytning av guld ur sulfidmalmer kan orsaka läckage av försurande lakvatten som i sin tur medför att många metaller löses. (World Gold Council, 2008) Användandet av cyanid vid anrikning av guld utgör ett miljö- och hälsoproblem då cyanid är giftigt. Cyanid i gasform är dödligt för människor om koncentrationen är över 100-300 ppm. Även för däggdjur, fåglar och fiskar är cyanid mycket giftigt redan vid låga koncentrationer, men cyanid ansamlas inte biologiskt. Om cyanid läcker till mark eller vatten i samband med guldutvinning kan ett ekosystem översvämmas med giftiga nivåer av cyanid och orsaka stor skada. För att undvika detta måste de cyanidinnehållande avfallet lagras tills cyaniden bryts ned. (World Gold Council, 2008) Gruvföretag som använder cyanid vid guldframställning kan arbeta utefter ett frivilligt, internationellt avtal, Cyanide Management Code, som rekommenderar hur företag cyanid ska hanteras. (Cyanide Management Code, 2008) Vid småskalig utvinning av guld används kvicksilveramalgamering, vilket har stor inverkan på människors hälsa och ekosystemet. För att utvinna ett kilo guld används mellan sex och åtta kilo kvicksilver, varav cirka ett och ett halvt kilo kvicksilver inte kan återvändas utan går ut i naturen och orsakar föroreningar i jord, sediment, vatten och växter. Känsligheten mot kvicksilver varierar mycket mellan olika arter. Organiskt kvicksilver speciellt i form av metylkvicksilver tas lättare upp av olika organismer. (Aswathanarayana, 2003)
http://www.ap4.se/upload/Etikr%C3%A5...-rapporten.pdf
Citera
2012-03-07, 14:48
  #415
Medlem
Studieuppgift; hur påverkas mina växter utav miljöförstöringen?

Hejsan allesammans!

Jag håller på att skriva min första laborationsrapport till Biologi A och har lite olika frågor jag skulle behöva hjälp med då jag inte hittar något på varken Wikipedia eller Google.

Jag har satt ärtfrön, 4 stycken för att vara exakt. K:1 (Kruka ett) har jag som "naturlig" för att kunna jämföra resultaten med de andra krukorna.

K:2= Ättiksyra (HAc, 0.1 m.)
K:3= Mörker, har placerat den bortom ljus.
K:4= Klorin (NaClO+H²O)

Min tes är följande:

K:1 kommer att växa under normala förhållande eftersom att den får alla nödvändiga proteiner, mineraler och energi i dess omgivning och kan därför utföra fotosyntes och leva normalt.

K:3 kommer att suga åt sig så mycket näring som möjligt för att försöka nå ljuset, och kommer därför inte bry sig om att utveckla några särskilt stora, om ens några blad alls då de bara tar energi i från fröet som växten i stället kan använda på sin väg mot ljuset. Den kommer inte heller ha någon vidare färg eftersom att den inte kan fylla kloroplasterna med klorofyll utan tillgång till ljuset.

K:2 däremot har jag lite svårt för att ge en exakt förklaring till varför den inte vill växa! Jag vet att ättiksyran är sur och har även fått höra något om att den skulle fräta?! Jag har vattnat den 2 gånger med HAc+H2O, sedan övergick jag till endast H2O. Finns det någon som kan ge en liten mer vetenskaplig förklaring till varför mitt frö inte vill växa i HAc så vore jag ytterst tacksam!

K:4 Detsamma gäller Klorin, hur påverkar det min planta?! Den har växt, och är lite mindre utvecklad än den normala växten och inte alls lika klargrön, mer åt en svagare, matt grön. Detta säger min att något har hänt i kloroplasterna, men jag kan vara helt ute och cykla. :S Den är inte lika hög som den normala och den har mer "spröt" är blad. Medan den normala har klart fler blad. Så, hur påverkar Klorin (NaClO+H²O) växtfärdigheten?

Är super tacksam för alla svar och nya infallsvinklar!


Vänliga hälsningar

Jenny
Citera
2012-03-07, 16:11
  #416
Medlem
Hjälp med laboration

Min sista utväg. Jag behöver hjälp med en laboration inom Naturkunskap A. Jag har gjort hela laborationen och kommit fram till diverse saker, se nedan, men sen tar det stop. Varför? Hur? Jämförelser?

Uppgiften följer

Laborationsuppgift 1. – Vitlök och miljöproblem
. Material: Vitlökklyftor (lika stora). Små burkar lagom för en vitlöksklyfta. Citroner. Blomstergödning. Ett vanligt medicin mått (från apotek).

Utförande: Skala tre lika stora vitlöksklyftor. Se till att rotanlagen finns kvar och inte skadas. Du kan plocka tre klyftor som vanligt ur hela huvudet. Klyftorna sitter annars inte ihop vid rötterna, utan på den bredda bakdelen. Roten är den spetsiga delen som sticker ut! Försök hitta på affären klyftor, där en bit av roten är redan ute. Det är en liten grön/gul smal bit som sticker ut. Du kommer att få en bättre effekt.
Sätt ner vitlöksklyftorna i var sin burk eller skål med rotanlagen nedåt i burken med vätskan.
Burk A – innehåller bara vatten (10 cl).
Burk B – innehåller vatten (10 cl) och färskt citronjuice (4 cl).
Burk C – innehåller vatten (10 cl) och blomstergödning (1 cl)
(Du kan använda mer eller mindre vätska, beroende på hur stora skålar du använder).

Du ska följa vitlöksklyftorna under 6-8 dagar och anteckna hur lång rotanlagen är. (du mäter endast rotanlagen och inte hela klyftan). Notera också andra eventuella förändringar, som t ex färg eller form1 Vilka slutsatser kan du dra?
--------------------------------------------------------------------------------
Här har ni bilder på hur vitlökarna såg ut efter 8 dagar.
http://www.imagehousing.com/image/975973
http://www.imagehousing.com/image/975976

Från vänster: Citron - gödning - vatten

Ganska snabbt började förändringarna ske.
Vatten: Tog lite längre tid innan vitlöken började växa med rotanlagen, men sen! Då kunde jag se förändring på ett par timmar, rotanlagen växte snabbt!
Citron: Växte snabbast i början, men stannade sedan helt i växtningen efter 3-4 dagar. Rotanlagen blev inte större än 1/5 av vitlöken.
Gödningen: Roten växte liiiite, men den skrumpnade den ihop och lika så själva vitlöken, blev brunfärgad och inte alls glad

Slutsatsen är ju att citronburken visar på försurning och gödningen visar på ÖVERgödning.

Och sen? Det är här det tar slut...

Kommentarer som "gör din egen läxa" och liknande undanbedes, jag behöver hjälp att komma vidare. Jag är inte ute efter att någon ska GÖRA min läxa.
Citera
2012-03-07, 20:17
  #417
Moderator
najass avatar
GM&E--->Ekologi (för sammafogning med skoluppgiftstråden)

/mod
Citera
2012-03-12, 10:47
  #418
Medlem
tagghudingars andning

Hej, jag har alltid undrar hur tagghudingar så som sjöstjärnors andningsorgan är uppbyggda och vilken funktion det organsystem har för tagghudingarna.
Citera
2012-03-12, 11:47
  #419
Medlem
Myrtens avatar
http://www.djur.cob.lu.se/Svar/Andning.html#Tagghud
Citera
2012-03-13, 12:25
  #420
Medlem
Gödsla växt med proteinpulver

Hej!

Har ett litet projekt i biologi-kursen där jag tänkte undersöka om proteinpulver går att använda som gödningsmedel. Typ ta två krukor, så likadana frön och sedan ställa dem bredvid varandra så de får samma förutsättningar. Sedan vattna den ena med vanligt vatten och den andra med vatten+proteinpulver (+ flera plantor med olika konc. proteinpulver).

Läraren vill dock att jag hittar "något" som tyder på att proteinpulver skulle kunna fungera som gödningsmedel. För om det redan är ett "dött" experiment från början så är det ingen idé att jag undersöker detta.
Så jag undrar alltså om det finns något som tyder på att proteinpulver skulle kunna fungera som gödningsmedel. T.ex. så innehåller pulvret mycket Kalium, Kalcium, Natrium och Fosfor men hurvida dessa är bra som gödningsmedel i "ren" form vet jag inte. Någon här som vet?
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback